Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Gljivične infekcije: 7 simptoma prekomjernog rasta Candide

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnoge vrste gljivica žive u ljudskom tijelu i na njemu, uključujući rod kvasca poznat pod imenom Candida. Candida se obično nalazi u malim količinama u ustima i crijevima te na koži. Dok se održava u normalnim razinama, ova gljiva nije problematična.

No, upravo je Candida najčešći uzrok gljivičnih infekcija kod ljudi. Kada Candida počne nekontrolirano rasti, to može uzrokovati infekciju poznatu kao kandidijaza.

Zdrave bakterije u vašem tijelu obično kontroliraju razinu Candide. Međutim, ako je razina zdravih bakterija poremećena ili je ugrožen imunološki sustav, Candida se može početi pretjerano razmnožavati, što može izazvati niz drugih zdravstvenih tegoba.

Neki od čimbenika koji mogu dovesti do prekomjernog rasta Candide su sljedeći:

 • Uzimanje antibiotika
 • Prehrana s visokim sadržajem šećera i rafiniranih ugljikohidrata
 • Visok unos alkohola
 • Oslabljeni imunološki sustav
 • Uzimanje oralnih kontraceptiva
 • Dijabetes
 • Visoka razina stresa

U nastavku pročitajte kojih je 7 simptoma prekomjernog umnažanja Candide i kako ih možete liječiti:

kandida

1. Bjelkaste nakupine u usnoj šupljini (oralna kandidijaza)

Ovaj oblik najčešći je kod novorođenčadi te starijih osoba s oslabjelim imunološkim sustavom. Osobe s lošom higijenom usne šupljine te osobe sa zubnim protezama također su pod pojačanim rizikom.

Osobe s oralnom kandijazom najčešće razvijaju bjelkaste, siraste nakupine na jeziku, unutrašnjoj strani obraza, desnima, glasnicama i grlu. Ove nakupine su bolne, a kod grebanja mogu krvariti.

Oralna kandidijaza se povezuje i s crvenilom i umorom jezika i usta. U težim slučajevima može se proširiti po jednjaku te izazvati bolove i otežano disanje.

2. Iscrpljenost i umor

Jedan od najčešćih simptoma povezanih s Candidom je umor. Iako ne postoje dokazi da Candida izaziva umor, postoji nekoliko načina na koji bi joj mogla pridonijeti.

Prvo, kandidijazu često prate prehrambeni nedostaci, poput vitamina B6, esencijalnih masnih kiselina i magnezija. Drugo, infekcije kandidom obično se javljaju kada je imunološki sustav oslabljen. Sam imunološki sustav koji slabo funkcionira može vas učiniti umornima i iscrpljenima.

Istraživanja pokazuju da dugotrajna kandidijaza crijeva može biti potencijalni uzrok sindroma kroničnog umora.

kandida

3. Ponavljajuće infekcije genitalnog ili urinarnog trakta

Candidu nalazimo u vaginalnom traktu većine žena. Prekomjerno umnažanje Candide u tom području može dovesti do kandidijaze vagine, poznate gljivične infekcije.

Kako stoji u studiji koju su proveli Sobel i sur. oko 75% žena bar će jednom u životu razviti vaginalnu gljivičnu infekciju, a čak polovici će se ta infekcija ponavljati. Kod muškaraca su ovakve gljivične infekcije moguće, ali se događaju puno rjeđe.

Simptomi vaginalne kandidijaze uključuju crvenilo, oticanje, svrbež, bolni odnos i gust, bijeli iscjedak iz vagine.

Iako je to puno rjeđe, Candida može izazvati i infekciju mokraćnog sustava. Infekcije mokraćnih putova najčešće su u starijih osoba, hospitaliziranih ili imunološki ugroženih pojedinaca. Simptomi uključuju peckanje kod mokrenja, čest nagon za mokrenjem, mutan, taman ili urin neugodnog mirisa i bol ili pritisak u donjem dijelu trbuha.

Ipak, češći uzročnik infekcije mokraćnih puteva je E. coli.

4. Probavne tegobe

Zdravlje probavnog sustava uvelike se oslanja na ravnotežu između "dobrih" i "loših" bakterija koje žive u crijevima. „Dobre“ bakterije koje normalno borave u ljudskim crijevima važne su za probavu, jer pomažu u probavi škroba, vlakana i nekih šećera.

Kada bakterije u crijevima postanu neuravnotežene, mogu se pojaviti probavne tegobe, uključujući zatvor, proljev, mučninu, plinove, grčeve i nadimanje.

Istraživanje koje je proveo Kumamoto pokazuju da je prekomjerni rast Candide povezan s nekoliko bolesti gastrointestinalnog trakta, uključujući ulcerozni kolitis i Crohnovu bolest.

5. Infekcije sinusa

Infekcije sinusa vrlo su česte. Uobičajeni simptomi uključuju curenje iz nosa, začepljenje nosa, gubitak mirisa i glavobolju.

Iako kratkoročne infekcije sinusa uglavnom uzrokuju bakterije, vjeruje se da su mnoge dugoročne, kronične infekcije sinusa gljivične.

Antibiotici su uobičajena metoda liječenja infekcija sinusa, no takva terapija će biti djelotvorna u slučaju akutne bakterijske infekcije sinusa, ali ne i na kronične gljivične infekcije. Točnije, liječenje kronične sinusne infekcije antibioticima može pogoršati stanje.

Ako infekcije sinusa traje duže od mjesec dana, možda je krivac za to upravo Candida.

kandida

6. Gljivična infekcija kože i noktiju

Baš kao i u ljudskim crijevima, i na koži postoje bakterije koje sprečavaju Candidu da nekontrolirano raste. Bakterije se razmnožavaju u različitim uvjetima, uključujući različite temperature, vlagu ili kiselost. Zato promjena okoliša na koži može omogućiti Candidi da se prekomjerno umnaža. Na primjer, kozmetika, sapuni i ovlaživači mogu promijeniti stanje kože, posebno antibakterijske vrste.

Dok kandidijaza na koži može zahvatiti bilo koji dio tijela, područja koja su topla i vlažna, poput pazuha i prepona, posebno su sklona infekciji. Svrab i vidljivi osip dva su najčešće simptoma kožnih gljivičnih infekcija.

Prekomjerni rast Candide može uzrokovati stanja poput gljivica na stopalima i noktima. Iako nisu opasne po život, gljivične infekcije kože mogu biti vrlo neugodne i značajno smanjiti kvalitetu života.

7. Bolovi u zglobovima

Ako infekcija Candidom uđe u krvotok, ona može izazvati infekciju zglobova i artritis. Ovo se obično događa nakon operativnog zahvata ili kad se prekomjerno umnažanje Candide ne tretira duži vremenski period.

Candida artritis je povezan s bolovima, krutošću i oticanjem zglobova. Najčešće se inficiraju koljena i kukovi. Osim toga, Candida može izazvati i infekciju kostiju, osteomijelitis, koji izaziva bolove u inficiranim područjima.

Infekcije kostiju i zglobova Candidom su vrlo rijetke, no kad se dogode vrlo je teško riješiti ih se.

kandida

Kako se boriti protiv kandidijaze?

Najbolji način u tretiranju kandidijaze i sprječavanju njezinog ponavljanja je u borbi protiv njezinih uzročnika. Hrana koju jedemo igra važnu ulogu u održavanju ravnoteže „dobrih“ i „loših“ bakterija.

Rafinirani šećeri, ugljikohidrati i mliječni proizvodi s visokim udjelom laktoze pogoduju razvoju Candide te rastu drugih štetnih mikroorganizama. Unos prekomjernih količina ovih namirnica potiču infekciju, posebno u slučaju oslabjelog imunološkog sustava.

Istovremeno, niz je namirnica koje potiču „dobre“ bakterije te sprječavaju umnažanje Candide. Namirnice koje slijede pomažu u borbi protiv infekcije Candidom:

 • Češnjak – sadrži alicin koji ima antigljivično djelovanje, te se u nekim studijama pokazao kao djelotvorno sredstvo u borbi protiv Candide.
 • Kokosovo ulje – bogato je laurinskom kiselinom koja se također u istraživanjima pokazala kao pripomoć u borbi protiv infekcije Candidom.
 • Kurkumin – nalazimo ga u kurkumi, a smatra ga se sposobnim uništiti Candidu ili bar usporiti njezin rast.
 • Ksilitol – pomaže u borbi protiv Candide tako da smanjuje njezinu sposobnost održavanja na površinama i stvaranja infekcije.
 • Aloe vera – gel može spriječiti rast Candide u ustima i zaustaviti razvoj infekcije.
 • Kombucha – čaj bogat polifenolima i octenom kiselinom koji imaju sposobnost uništavanja Candide.
 • Probiotici – Lactobacillus može spriječiti rast Candide i zaustaviti razvoj infekcije.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

U nekim slučajevima promjene u prehrani neće biti dovoljne u borbi protiv Candide i potrebno je posavjetovati se s liječnikom o načinima liječenja i terapiji.

Candida najčešće nije životno opasna, ali ako je se ne liječi može se nekontrolirano širiti i prodrijeti u krvotok. Jednom kad se gljivica poput Candide nađe u krvotoku, ona može ugroziti vitalne organe poput mozga i srca, te prouzročiti ozbiljne zdravstvene probleme, pa čak i smrt.

Zaključak

Candida je najčešći uzročnik gljivičnih infekcija kod ljudi. niz je simptoma koji mogu biti pokazatelj prekomjernog rasta i umnažanja ove gljivice, a najčešći simptomi su bjelkaste nakupine u ustima, ponavljajuće gljivične infekcije po genitalijama, probavne tegobe i gljivične infekcije na koži i noktima.

U slučaju pojave simptoma Candide svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste zaustavili njezino širenje te na taj način spriječili ozbiljne komplikacije koje se mogu dogoditi u slučaju neliječenja ove vrlo česte bolesti.

kandida

Reference:

 1. Sobel JD, Faro S, Force RW, et al. Vulvovaginal candidiasis: epidemiologic, diagnostic, and therapeutic considerations. Am J Obstet Gynecol. 1998;178(2):203-211.
 2. Kumamoto CA. Inflammation and gastrointestinal Candida colonization. Curr Opin Microbiol. 2011;14(4):386-391.

Objavljeno 25.05.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!