Pogledaj najpopularnije fitness rekvizite za kućni trening

Upala sinusa – što je i kako je liječiti?

Image

Mnogo smo puta u životu čuli kako nekoga „bole sinusi“, „slijevaju se sinusi“ ili ima neke treće nedaće sa sinusima. No, znate li što su zapravo sinusi, gdje se nalaze, koji su simptomi njihove upale te kako ih liječiti?

U nastavku teksta doznajte odgovore na ova pitanja.

sinusi

Što su sinusi i gdje se nalaze?

Sinusi su povezani sustav šupljina u lubanji. Najveće šupljine sinusa su dugačke oko 2,5 cm. Ostale su mnogo manje. Sinusi su smješteni u kostima koje okružuju nosnu šupljinu, a nastale su da bi smanjile ukupnu težinu lubanje.

Sinusi su skupina od četiri uparena prostora ispunjena zrakom koja okružuju nosnu šupljinu. Sinusi su nazvani po kostima lica u kojima se nalaze. Sinuse dijelimo na:

 • Frontalne sinuse u kostima iznad obrva,
 • Maksilarne sinuse u kostima obraza,
 • Etmoidne sinuse u kostima iza nosnog grebena i između očiju te
 • Sfenoidne sinuse u kostima iza etmoidnih sinusa u stražnjim regijama nosa

Maksilarni sinusi su površinom najveći i drže ih jagodice obraza. Prednji (frontalni) sinusi nalaz se na donjem dijelu čela, iznad obrva. Etmoidni sinusi se nalaze između očiju, a sfenoidni u kostima iza nosa.

Sinusi su obloženi mekim, ružičastim tkivom sluznice koja luči sekret. U zdravom stanju sinusa, oni su prazni, u njima se nalazi samo tanki sloj sluzi. Malim otvorima u kostima zrak ulazi u sinuse i tako oni komuniciraju s nosnom šupljinom.

prehlada

Upala sinusa (sinusitis)

Ukoliko zbog zadebljanja sluznice bilo koji od kanala bude blokiran, zraku je onemogućen ulaz u sinuse, a sekret iz sinusa ne može van. To stanje naziva se upalom sinusa, odnosno sinusitisom. Dakle, sinusitis je zadebljanje sluznice sinusa što rezultira blokadom prirodnih otvora i nemogućnosti normalnog pražnjenja sekreta iz sinusa.

Sinusitis, koji se naziva i rinosinusitis jer simptomi uključuju i nos i sinuse, pogađa oko jedan od osam odraslih osoba godišnje.

Najčešće, upala počinje kada virusi ili bakterije zaraze sinuse (često tijekom prehlade) i počinju se ondje razmnožavati. Dio tjelesne reakcije na infekciju uzrokuje bubrenje sinusne sluznice, što rezultira blokiranje kanala koji vode prema sinusima. Uslijed te blokade, sluz i gnoj popunjavaju šupljine nosa i sinusa.

Ponekad, simptomi i upala mogu biti posljedica reakcije nosa i sinusa na druge stvari u okolišu, ali ne i infekcije.

Upala sinusa može biti akutna, subakutna, kronična i ponavljajuća akutna. Akutnom se smatra ona upala sinusa tijekom koje simptomi postoje u trajanju do 4 tjedna. Subakutna je ona koja traje 4-12 tjedana. Za dijagnozu kronične upale sinusa potrebno je imati simptome duže od 12 tjedana.

Treba razlikovati kronični sinusitis od ponavljajućeg akutnog. Naime, ponavljajući akutni sinusitis se dijagnosticira kada oboljeli ima četiri ili više sinusnih infekcija (akutnih sinusitisa) u jednoj godini, ali nema simptome između tih infekcija.

sinusi

Što izaziva upalu sinusa?

Sinusitis je obično posljedica prehlade ili virusa gripe koji se širi na sinuse iz gornjih dišnih putova. U rijetkim slučajeva uzrokovan je bakterijama koje se prošire na sinuse. U nekim slučajevima, inficirani zub ili gljivična infekcija također mogu uzrokovati upalu sinusa.

Zasad nije jasno što izaziva kroničnu upalu sinusa, ali ona je povezana s:

 • alergijama i srodnim stanjima, uključujući alergijski rinitis, astmu i peludnu groznicu
 • nazalnim polipima (izraslinama unutar nosa)
 • pušenjem
 • oslabljenim imunološkim sustavom

sinusitis

Koji su simptomi upale sinusa?

Prvi simptom akutne upale sinusa je iscjedak iz nosa u trajanju čak do 4 tjedna. Uz to, sinusitis obavezno ima i neke od sljedećih simptoma:

 • Začepljen nos
 • Bol, pritisak i osjećaj napetosti u području obraza, čela i oko očiju
 • Dugotrajni simptomi prehlade
 • Gubitak osjeta njuha
 • Umor
 • Zadah
 • Bolovi u čeljusti
 • Simptomi se ne popravljaju ni nakon 10-ak dana ili se nakratko poprave pa se stanje ponovno pogorša.

Kod akutnog oboljenja simptomi traju duže od 12 tjedana s kraćim poboljšanjima pa ponovnim pogoršanjima stanja i jačanjem simptoma. 

sinusitis

Kako se liječi upala sinusa?

Liječenje upale sinusa ovisi o vrsti sinusitisa te njegovim uzrocima.

Većina akutnih sinusitisa (po nekima čak do 98 posto) uzrokovano je virusom te ne treba biti tretirano antibioticima. Akutni virusni sinusitis se liječi lijekovima protiv bolova poput ibuprofena, steroidnim nazalnim sprejevima ili ispiranjem nosa slanom otopinom.

Ovi tretmani se provode i u slučaju akutnog bakterijskog sinusitisa. Većini će ova terapija biti dovoljna, a u težim slučajevima savjetuje se uzeti antibiotik.

Kronični sinusitis se liječi drugačije od akutnoga jer je izazvan upalnim procesima, a ne infekcijom: cilj je riješiti upalni proces koji ga izaziva. Ispiranje nosa slanom vodom i steroidni nazalni sprejevi su primarni način liječenja, a u nekim slučajevima poseže se i za antibioticima.

U slučaju komplikacija svakako posjetite liječnika opće prakse koji će vas, po potrebi, poslati na daljnje pretrage i propisati pravilnu terapiju. 

Objavljeno 25.01.2019.

Fitness.com.hr trgovine i webshop

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva potražite u Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu i u Fitness.com.hr webshopu. Najveća ponuda rekvizita, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!