Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Aloe vera – „eliksir dugovječnosti“

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li koja je „kraljica ljekovitih biljaka“? Nazivaju je još i „eliksirom dugovječnosti“? Riječ je o aloe veri!

Aloe vera je biljka koja se koristila u ljekovite svrhe u Kini, Japanu, Indiji, Grčkoj i Egiptu, a i danas je priznata kao dodatak prehrani zbog niza pozitivnih učinaka na zdravlje. Potvrdu korištenja aloe vere nalazimo na egipatskim medicinskim papirusima iz 16. stoljeća prije nove ere, a egipatske kraljice Kleopatra i Nefertiti koristile su ovu čudotvornu biljku u obliku kreme za meku kožu. Osim kao dodatak prehrani, aloe vera se koristi i u kozmetici kao sastavni dio krema zbog velikog broja pozitivnih učinaka na različite oblike iritacija kože, oštećenja i opeklina.

Neposredno ispod tanke kore, aloe vera sadrži iznimno gorku žutu tekućinu, odnosno sok koji sadrži preko 240 hranjivih i ljekovitih svojstava. Među njima se nalaze vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folna kiselina; minerali (više od 20) među kojima su magnezij, mangan, cink, bakar, krom, kalcij, kalij i željezo; 20 aminokiselina, od kojih 8 esencijalnih koje organizam ne može sam sintetizirati pa ih je potrebno unositi hranom i dodacima prehrani te enzimi (16 enzima) iz grupe proteaza, amilaza, lipaza i celulaza. Osim tekućine ispod samog sloja kore, aloe vera sadrži i gel koji se nalazi u središnjem dijelu listova.

Aloe vera

Znanstvene potvrde učinkovitosti aloe vere

Studija objavljena u General Dentistry potvrdila je da zubne paste koje sadrže aloe veru imaju pozitivne učinke na borbu protiv karijesa. Znanstvenici su usporedili učinke zubne paste koja sadrži aloe veru s dvjema komercijalnim zubnim pastama te su utvrdili da je pasta s aloe verom učinkovitija u borbi protiv bakterija izazvanih karijesom. Osim toga, paste s gelom aloe vere su manje oštre od drugih pasta što može biti značajno za osobe s osjetljivim desnima i zubima. No, znanstvenici ističu da navedene pozitivne učinke imaju one zubne paste koje sadrže stabiliziran gel koji se nalazi u središtu biljke.

Njemačka regulatorna agencija za bilje Komisija E je odobrila korištenje aloe vere u slučajevima zatvora (konstipacije). Doze 50-200 mg soka aloe vere se obično uzimaju u tekućem obliku ili kapsulama, jedanput dnevno. Terapiju se smije primjenjivati maksimalno 10 dana.

Prema rezultatima studije provedene na Farmaceutskom fakultetu Sinhgad, a objavljene u International Wound Journal, gel koji sadrži aloe veru ima značajne pozitivne učinke na liječenje rana kod miševa s dijabetesom. U zaključku studije stoji da bi isti gel imao pozitivne učinke na liječenje rana uzrokovanih dijabetičkim stopalom (ulceracija stopala).

Znanstvenici sa španjolskog Sveučilišta Las Palmas de Gran Canaria objavili su studiju u časopisu Molecules u kojoj je potvrđeno da ekstrakt kore i cvijeta aloe vere djeluje u borbi protiv mikoplazme i slobodnih radikala. Mikoplazma je skupina bakterija koja može izazvati niz upalnih stanja, a koja ne reagira na antibiotike. Slobodne radikale se smatra odgovornima za niz bolesti uzrokovanih oksidativnim stresom.

Tim plastičnih kirurga proveo je istraživanje o utjecaju gela aloe vere u liječenju opeklina drugog stupnja, u usporedbi s kremom s 1%-tnim sulfadiazin srebrom (SSD). Kako stoji u izvještaju objavljenom u Journal of Pakistan Medical Association, pacijenti s opeklinama tretirani s gelom aloe vere su imali znatno brži oporavak od onih s SSD-om. Također, pacijenti tretirani aloe verom su osjećali značajno manju bol. Kako stoji u zaključku studije, gel aloe vere je pomogao u ranoj epitelizaciji rane te bržem olakšanju bolova.

Gel ili sok?

Aloe gel se kao tonik koristi kao lijek za osteoartritis, bolesti crijeva poput ulceroznog kolitisa, vrućice, svrbeža i upala. Također, gel aloe vere se koristi za čir na želucu, dijabetes i astmu. No, većina ljudi koristi aloe gel lokalno, kao lijek za različita kožna oboljenja, uključujući opekline, smrzotine, psorijaze i čireve. Također, gel aloe pomaže u bržem zacjeljivanju rana nakon operativnih zahvata i dekubitusa. Sastavnice u aloe gelu poboljšavaju cirkulaciju u sitnim krvnim žilama u koži, te uništavaju bakterije.

Aloe vera

Istraživanja pokazuju da aloe vera pomaže u liječenju raznih osipa i akni u ustima. Korištenje vodice za ispiranje usta koja sadrži aloe veru 3 puta dnevno tijekom 12 tjedana ili nanošenje gela koji sadrži aloe 2 puta dnevno tijekom 8 tjedana mogu smanjiti bol povezanu sa svrbežom i osipom u ustima. Druga istraživanja pokazuju da ispiranje usta vodicom koja sadrži aloe 4 puta dnevno za jedan mjesec smanjuje bolove i povećava ozdravljenje slično standardnom tretmanu osoba sa svrbeži i osipom u ustima.

Nanošenje kreme koja sadrži 0,5% aloe vere na mjesta zahvaćena psorijazom u trajanju 4-8 tjedana smanjuje oštećenja kože i usporava širenje psorijaze. Ipak, aloe vera ne pomaže u smanjenju crvenila kože nastalog od psorijaze.

Aloe sok se najčešće uzima u slučajevima zatvora (konstipacije), a rjeđe za epilepsiju, astmu, prehladu, različita krvarenja, amenoreju (izostanak menstruacije), kolitis, depresiju, dijabetes, multiplu sklerozu, hemoroide, proširene vene, burzitis, osteoartritis, glaukom i druge probleme s vidom.

No, zbog svoje visoke koncentriranosti, aloe sok se ne preporučuje konzumirati oralno, u izvornom stanju, zbog opasnosti od negativnog utjecaja na bubrege. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je 2002. godine zabranila uporabu aloe soka kao sastojka mnogih laksativa zbog njegovih negativnih utjecaja na rad bubrega.

Upravo zbog svega navedenoga, gel aloe vere se redovito koristi u liječenju raznih vanjskih oštećenja kože i slično, u obliku kreme te kao napitak za poboljšanje stanja kod niza probavnih i drugih crijevnih problema. Sok aloe vere se ne preporučuje uzimati, posebno ne u velikim dozama. Naime, može izazvati, uz probleme u radu bubrega, i grčeve i bolove u želucu. Dugotrajno korištenje velikih doza aloe vera soka može izazvati proljev, probleme s bubrezima, krv u urinu, nisku razinu kalija, slabost u mišićima, gubitak kilograma te nepravilan rad srca.

Ako želite konzumirati aloe veru, nema hrane koja je sadrži pa je trebate odabrati kao dodatak prehrani ili u gel formi. No, bez obzira na oblik aloe vere koji odaberete, ovo nije suplement za dugotrajno korištenje zbog mogućih negativnih posljedica koje dugotrajna konzumacija ili nanošenje mogu imati za ljudsko zdravlje.

Dakle, koliko aloe vere i u kojem obliku je preporučljivo uzimati?

Svakako odaberite gel, umjesto soka. Kad govorimo o dozama, ako se radi o kremama koje se nanose na kožu – udio aloe u njima neka bude 0,5% osim krema za liječenje psorijaze koje sadrže i do 70% aloe gela. U slučajevima zatvora, preporučuju se doze od 100-200 mg gela aloe vere u obliku napitka ili 50 mg ako se radi o ekstraktu soka. Za liječenje dijabetesa (smanjivanje nivoa šećera u krvi) preporučuje se piti 1 jušnu žlicu gela dnevno.

Zbog nepotvrđene sigurnosti, pripravci od aloe vere ne trebaju se davati djeci, trudnicama ili dojiljama.

Objavljeno 17.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!