Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

5 najčešćih ozljeda kod trkača i kako ih izbjeći

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogima je trčanje najdraža fizička aktivnost i najučinkovitiji način za borbu protiv stresa. Također, trčanje je učinkovita metoda regulacije tjelesne težine, ali i lijek za mentalno zdravlje, bolje raspoloženje i više samopouzdanje.

No, iako trčanje ima niz prednosti, ono može biti i opasno. Ako trčanju, kao i bilo kojoj drugoj fizičkoj aktivnosti, pristupite nemarno velik je rizik od razvoja ozljeda, što će umanjiti i poništiti sve pozitivne strane trčanja.

U nastavku donosimo 5 najčešćih ozljeda od kojih boluju trkači i savjete kako iz izbjeći.

1. Plantarni fascitis

Dok plantarni fascitis pogađa i sportaše u drugim sportovima, ali i one koji se ne bave sportom, to je ozljeda koja se obično povezuje s trčanjem. Plantarni fascitis često uzrokuju stopala koja nisu dovoljno jaka da se nose s čestim udarcima o tlo tijekom trčanja, iako potplat obuće i pretreniranost također mogu odigrati faktor. Ozljeda zahvaća područje pete, pa je hodanje bolno i otežano.

Najbolji način da dugoročno izbjegnete ovu ozljedu je jačanje stopala izvođenjem vježbi istezanja. Za kratkotrajno olakšanje, ortopedski dodaci i umetci za cipele mogu vam pomoći u ublažavanju bolova i neugode.

koljeno

2. Trkačko koljeno

Baš kao i plantarni fascitis, ni trkačko koljeno nije ozljeda rezervirana samo za trkače, već od nje pate i drugi. Trkačko koljeno je uzrokovano upalom koljena koja je rezultat nemogućnosti kvalitetnog oporavka tkiva unutar koljena. Bol u području koljena koju je nemoguće ignorirati najjasniji je znak ove ozljede, ali među simptomima su i bolovi primjerice tijekom spuštanja stepenicama ili bolovi i ukrućenost u slučajevima dugotrajnijeg održavanja koljena u pregibu.

Trkačko koljeno se gotovo redovno javlja kao uzrok prenaprezanja, pa je prvi korak u zaliječivanju ove ozljede mirovanje ili usporavanje s tempom trčanja. Dugoročno, ovo je ozljeda koju se može izbjeći i spriječiti jačanjem mišića koji „drže“ koljeno, ali i usavršavanjem forme trčanja.

3. Sindrom trkačke potkoljenice (shin splints)

Ovo je ozljeda koje je nemoguće uljepšati – ona boli i boli jako. Najčešća definicija sindroma trkačke potkoljenice je mala fraktura i potkoljeničnoj kosti, koja izaziva pritisak i bolove prilikom svakog koraka. Najčešći uzrok sindroma trkačke potkoljenice je prenaprezanje, pogotovo kod naglog povećanja trkačkih duljina ili povećanja broja trkačkih treninga u tjednu.

Odmor i istezanje su najbolji načini za umirivanje sindroma trkačke potkoljenice, kad se on pojavi. No, definitivno najbolji način kako da spriječite razvoj ove ozljede je polagano i progresivno povećanje opterećenja u treningu uz postupnu izgradnju izdržljivosti. Također, vodite računa o stanju i kvalitete obuće u kojoj trčite jer i one mogu biti odgovorne za razvoj ove ozljede.

skocni zglob

4. Tendinitis Ahilove tetive

Kako joj i samo ime ukazuje, radi se o ozljedi koja zahvaća područje pete i lista. I ova ozljeda nastaje prenaprezanjem, no važnu ulogu imaju i ukrućeni mišići lista i neprimjerena ili nekvalitetna obuća. Tendinitis Ahilove tetive je ozljeda kojoj treba puno vremena za pravilno zacjeljivanje, pa morate biti strpljivi.

Jačanje mišića lista svakako je jedan od načina u rehabilitaciji, ali i prevenciji ove ozljede. Jačanje mišića lista i općenito jačanje nogu izvrsne su metode u prevenciji ove ozljede.

5. Tendinosis tibialis posterior

Slično kao i kod tendinitisa Ahilove tetive, i tendinosis tibialis posterior je ozljeda donjeg dijela nogu. No, tendinosis tibialis posterior zahvaća cijelu potkoljenicu od koljena do gležnja i stopala, što ovu ozljedu čini znatno opasnijom. Najveći pritisak stvara se na stopalu, osobito na srednjem dijelu, gdje se osjeća pritisak tijekom prebacivanja težine na prste tijekom kretanja. Pokazatelj koji ukazuje na tendinosis tibialis posterior je nemogućnost zakretanja stopala prema unutra ili prema van.

Tendinosis tibialis posterior općenito je uzrokovan prekomjernom upotrebom i prenaprezanjem. Međutim, uglavnom je ova ozljeda posljedica degeneracije stražnje tetive tibialisa, za razliku od obične upale. Led i istezanje pomoći će vam da nakratko ublažite ovu bol, dok će u uznapredovalim slučajevima biti potrebne masaže, pa čak i operacija.

masaza

Trčanje je zdrava i korisna aktivnost, ali predstavlja rizik za one koji ne nauče kako izbjeći uobičajene ozljede. Pravilnim trčanjem, kvalitetnom obućom ali i primjerenim vježbama snage koje će biti podrška trčanju te pravovremenim istezanjem značajno možete smanjiti rizik od ozljeda, pa savjetujemo da ih redovno provodite kako biste uživali u svim blagodatima trčanja, bez straha od ozljede.

Objavljeno 19.08.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!