Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Najčešće trkačke ozljede

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Trčanje je sport iz strasti; zašto bi inače svakodnevno mučili tijelo s kilometrima torture? Trkačke ozljede su nesretna, ali i česta pojava. Razumijevanje trkačke ozljede ključno je kod uspješnog liječenja. Ovdje ćete pronaći izvore koji će vam objasniti česte probleme i dati vam informacije o svim vrstama tretmana za trkačku ozljedu.

Trčanje u prirodi

Ozljede kuka

Upala burse s vanjske strane zgloba kuka, tzv. trohanterički bursitis, može uzrokovati bol s pomicanjem kuka. Terapija ove ozljede često je uspješna, ali ozljeda se zna često vraćati i pretvoriti se u trajnu smetnju.

Sindrom škljocanja kuka

Pod ovime se podrazumijevaju tri različita problema s kukovima. Prvi je kad iliotibijalna tetiva pukne s vanjske strane bedra. Drugi se javlja kad pukne preko prednjeg dijela zgloba. Treći je problem s oštećenjem hrskavice zgloba kuka (laburm) što može izazvati osjećaj škljocanja.

Sindrom iliotibijalne tetive

Iliotibijalna tetiva je debeli, vlaknasti spoj koji se proteže od kuka do tibije (cjevanice) i pruža stabilnost zglobu koljena te je spojena s mišićima bedra. Ovaj se sidrom javlja kada se spoj upali i postane osjetljiv.

Istegnuta tetiva

Ovo je učestala sportska ozljeda kojoj najčešće podliježu sprinteri. Pravovremeno liječenje istegnute tetive ključno je za brz oporavak.

Stres fraktura kuka

Ova je ozljeda učestala kod sportaša koji se bave sportovima jačeg intenziteta kao što je trčanje na duge staze. Uspješan oporavak uključuje i izbjegavanje aktivnosti visokog intenziteta.

Ozljede koljena

Patelofemoralni sindrom

Još nazivan i «trkačko koljeno», problem koji se asocira uz patelu (čašicu koljena) čest je u trkača. Termin «trkačko koljeno» odnosi se na nekoliko čestih ozljeda kao što su hondromalacija patele, patelarni tendinitis i opća bol u koljenu.

Pomična patela (čašica koljena)

Pomična patela uzrokuje akutne simptome za vrijeme pomicanja, ali može dovesti i do kronične boli u koljenu. Pacijenti s ovom vrstom ozljede mogu poboljšati svoje stanje posebnom terapijom vježbi za jačanje.

Ozljeda koljena

Plika sindrom

Plika sindrom uzrokuje iritacija u zglobu koljena. Dio postave koljena kod nekih je ljudi izraženija i može tvoriti tzv. medijalnu pliku – upala tog tkiva uzrokuje bol u koljenu.

Ozljede noge

Uganuće tibije (cjevanice)

Kao i s «trkačkim koljenom», uganuće tibije zapravo je set problema, a ne konačna dijagnoza. Bol mogu uzrokovati problemi s mišićima, kostima ili pak vezanost mišića za kosti.

Stres fraktura

Stres frakture česta su ozljeda u trkača na duge staze, češće kod žena nego muškaraca. Također, ova je ozljeda česta kod sportaša s neodgovarajućim prehrambenim režimom ili poremećajem u prehrani.

Sindrom prednjeg odjeljka potkoljenice

Sindrom uzrokuje bol s prednje strane aktivne noge. Pacijentima koji pate od ove vrste ozljede moguće je ublažiti simptome operacijom (fascitomija).

Ozljede zgloba

Uganuće gležnja

Česta trkačka ozljeda. Rano prepoznavanje i tretiranje ozljede ubrzat će oporavak od ozljede.

Ozljeda zgloba

Tendinitis Ahilove pete

Tendinitis ahilove pete bolno je stanje tetive stražnjeg dijela gležnja. Ukoliko se na vrijeme ne zaliječi, može dovesti do puknuća same tetive.

Plantarni fascitis

Sindrom boli u peti koju uzrokuje upala ligamenta u dnu stopala. Napeta, upaljena plantarna fascija može uzrokovati bol prilikom hodanja ili trčanja i uzrokovati i petnu ostrugu.

Nadpronacija stopala

Pronacija je normalan pokret stopala. Kad pokret postane pretjeran, javlja se nadpronacija koja mijenja normalnu mehaniku pokreta. Obuća koja kontrolira pokrete stopala može pomoći pacijentima koji pate od nadpronacije.

Bol luka stopala

Česta boljka stopala, ponekad se zove i uganuće, često uzrokuje upalu i osjećaj žarenja ispod luka stopala. Tretiranje ozljede sastoji se od nošenja prilagođene obuće i uložaka za stopala.

Izbjegavanje ozljeda

Iako bi informacije koje slijede trebale biti na prvom mjestu, mnogi sportaši, uključujući trkače, često ih potpuno zanemare. No, čak se i najpažljivijem trkaču mogu dogoditi ozljede – takva je narav sporta. Smanjite rizik od ozljede pridržavajući se nekoliko jednostavnih pravila.

Objavljeno 04.09.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!