Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Bolovi u peti: mogući uzroci i kako ih se riješiti

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bolovi u peti su čest problem i podjednako se s njim susreću sve dobne skupine. Bolove u peti možemo podijeliti na one na donjem dijelu pete, na stražnjem dijelu pete gdje se Ahilova tetiva spaja s kosti pete ili sa strane.

Najčešća bol u peti je ona na donjem dijelu pete i uzrok te vrste boli je najčešće plantarni fasciitis ili petni trn. Ova vrsta boli nastaje kao posljedica nakupljenih mikrooštećenja koja su uzrok degeneracije kolagenih vlakana fascije na početku petne kosti.

Bol na stražnjem dijelu pete gdje se nalazi Ahilova tetiva je tendinoza Ahilove tetive. Može se pojaviti na različitim mjestima: na hvatištu tetive za petnu kost, na prijelazu tetive u mišić ili na samoj tetivi, što je najčešće mjesto razvoja ovog stanja. Uzrok nastanka tendinoze Ahilove tetive je prenaprezanje tijekom hoda ili trčanja uslijed niza mogućih faktora, od spuštenih stopala, prekomjerne pronacije stopala, nefleksibilnosti, životne dobi ili slabije opskrbe krvlju dijela tetive. Uz navedene, uzroci nastanka tendinoze Ahilove tetive mogu biti i loša podloga za trčanje, prekomjerni trening ili neprikladna ili istrošena obuća.

U većini slučajeva bol u peti nije uzrokovana ozljedom. U početku e radi o umjerenoj boli, ali ona bože postati jača i onemogućiti normalno hodanje. Najčešće bol u peti prolazi bez posebnih tretmana i ne prelazi u kronično stanje, no u slučaju dužeg trajanja bolova u peti svakako se savjetuje posjetiti liječnika i napraviti dijagnostiku kako bi se utvrdio uzrok boli i pristupilo sanaciji.

pete

Mogući uzroci bolova u peti

Bolovi u peti najčešće nisu uzrokovani ozljedom poput iskretanja noge ili pada, već od repetitivnog pokreta koji stvara stres na petu. Najčešći uzroci bolova u peti su:

1. Plantarni fasciitis ili upala plantarne fascije

Plantarna fascija je široki ligament koji se pruža sa donje strane stopala, od petne kosti, pa sve do prstiju, a funkcija joj je održavanje koštanih svodova stopala.

Ova vrsta boli često se događa zbog građe stopala, na primjer, ako su lukovi posebno visoki ili niski. Kada se plantarna fascija  previše istegne, njena vlakna mekog tkiva postaju upaljena. To se obično događa ondje gdje se ona pričvršćuje na petnu kost, ali ponekad se događa i na sredini stopala. Bol se osjeća ispod stopala, posebno nakon dugog odmora. Ako se i Ahilova tetiva stegne, mogu se javiti grčevi u listovima.

2. Burzitis pete

Upala se može pojaviti na stražnjoj strani pete, u burzi, vlaknastoj vrećici punoj tekućine. Uzrok može biti loš doskok na petu ili pritisak obuće. Bol se može osjetiti duboko unutar pete ili na stražnjem dijelu pete. Ponekad Ahilova tetiva može nateći. Kako dan napreduje, bol se obično pogoršava.

3. Kvrge na peti

Kvrge na peti se najčešće javljaju kod tinejdžera. Naime, kost pete još nije potpuno sazrjela i kod prekomjernog trljanja (obućom) može doći do stvaranja zadebljanja kosti, nalik kvrgi. Čest uzrok ove pojave su ravna stopala. Također, kod djevojaka se kvrga može razviti uslijed preranog početka nošenja cipela s visokim potpeticama, prije nego je kost potpuno sazrjela.

4. Sindrom tarzalnog kanala

Tarzalni kanal je koštano-vezivni kanal (tunel) smješten ispod medijalnog gležnja stopala. Kroz njega  na taban dolaze sve anatomske strukture, od tetiva do živaca i krvnih žila.

Kod sindroma tarzalnog kanala dolazi do kompresijske neuropatije prilikom koje je veliki živac koji se nalazi na stražnjem dijelu stopala stisnut ili zgrčen.

prtr

5. Kronična upala jastučića pete

Događa se u slučajevima kad jastučić pete postane pretanak ili kod načina hodanja pri kojem se veliki stres stvara na to područje stopala.

6. Fraktura kosti

Povezana je s repetitivnim stresom, intenzivnim treningom ili nekom drugom fizičkom aktivnošću. Najčešće se fraktura petne kosti događa kod trkača pri čemu dolazi do frakture metatarzalnih kostiju stopala. Također, jedan od uzročnika ove vrste loma može biti osteoporoza.

7. Severova bolest

Severova bolest je bol u peti uzrokovana oštećenjem hrskavice koja povezuje dva dijela petne kosti, a javlja se u djece sportaša te je izazvana prekomjernim repetitivnim mikrotraumama.

U periodu 8-16 godine ta hrskavica se zamjenjuje čvrstim koštanim spojem, a uslijed navedenog stresa kod djece u tom periodu života može doći do oštećenja i razvoja boli, najčešće duž ruba pete.  

8. Tendinoza Ahilove tetive

Poznata još i pod nazivima degenerativna tendinopatija, tendonitis, tendinoza i tendinopatija. To je kronično stanje povezano s progresivnom degeneracijom Ahilove tetive.

Uzrok mogu biti višestruka manja mikroskopska oštećenja tetiva koja ne uspijevaju ispravno zacijeliti. Kako Ahilova tetiva postaje sve napetija, na njoj dolazi do zadebljanja, slabljenja i razvoja boli.

Osim navedenih, mogući uzroci boli u peti su:

 • Ruptura Ahilove tetive
 • Oštećenja plantarne fascije
 • Fraktura petne kosti
 • Ciste na petnoj kosti
 • Sistemski artritis (lupus, reumatoidni artritis, psorijatični artritis)
 • Problemi s cirkulacijom
 • Loša postura tijekom hodanja ili trčanja
 • Tekućinom ispunjena cista u petnoj kosti
 • Giht
 • Osteomijelitis, infekcija kostiju ili koštane srži koja dovodi do upale kosti

pete

Liječenje bolova u peti

Većina bolova u peti prođe uz konzervativno liječenje, unutar nekoliko mjeseci. Opcije uključuju:

 • Nesteroidne antiupalne lijekove koji smanjuju bolove i otekline
 • Kortikosteroidne lijekove ili injekcije koji se kratkotrajno koriste u slučajevima kad nesteroidni antiupalni lijekovi ne djeluju
 • Fizičku terapiju koja podrazumijeva vježbe istezanja plantarne fascije i Ahilove tetive i jačanje mišića donjeg dijela nogu, što rezultira boljom stabilizacijom zgloba i pete
 • Ortozu, odnosno pomagalo koje ispravlja pogreške na stopalu i potpomaže kretanje tijekom procesa oporavka.

U slučaju nemogućnosti odvajanja plantarne fascije od petne kosti nijednom od ranije spomenutih metoda, liječnik će savjetovati operativni zahvat.

pete

Prevencija bolova u peti

Prevencija bolova u peti podrazumijeva smanjenje stresa na tom dijelu tijela. Savjetuje se:

 • Nositi obuću s čvrstim potplatom i ne hodati bos
 • Regulirati tjelesnu težinu kako bi se smanjio stres na petama
 • Birati obuću koja ima potplate od materijala koji mogu apsorbirati udarce i koristit anatomske uloške
 • Osigurati da obuća primjereno stoji na stopalu te da potplat nije oštećen ili uništen
 • Izbjegavati obuću koja izaziva bolove
 • Odmarati kada se osjeti bol
 • Primjereno se zagrijati prije svake aktivnosti koja uključuje i stres na petama
 • Nositi obuću primjerenu aktivnosti koja se radi

Kada posjetiti liječnika?

U slučajevima jake boli i oticanja na području pete, teškoća pri hodanju i bolova pri podizanju na prste koji traju duži period svakako treba posjetiti liječnika. Ukoliko bol ne prestaje nakon tjedan dana i ostaje i kada osobe na trči ili stoji također treba potražiti savjet stručne osobe.

Objavljeno 30.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!