Kako potrošiti unešene kalorije?
Mršavljenje

Kako potrošiti unešene kalorije?

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno masno tkivo, famozni i zloglasni celulit. Iako je ta pojava češća kod žena, nisu ni muškarci pošteđeni nakupljanja masnih naslaga, iako im se rjeđe manifestiraju u obliku tzv. "narančine kore".

Najviše se unešenih kalorija može potrošiti ako se bavite sportom. Ipak, ne troši se pri svakoj vrsti sporta jednaki broj kalorija. Neki sportovi su naporniji, pa pri bavljenju takvim sportom sagorijevate puno više kalorija nego pri običnoj šetnji. Najviše se troši pri bavljenju boksom, rukometom, veslanjem, vaterpolom te pri brzom hodanju (u rasponu od 10 – 16 kcal/kg TM/h). Tako da kad malo brojke stavite na papir, za pločicu čokolade od 100 g koja sadrži oko 550 kcal, morat ćete provesti boksajući ili veslajući barem pola sata (za osobu koja ima tjelesnu masu 70 kg). A ako pojedete cijelu čokoladu…..E to izračunajte sami! :)

Energija koju dnevno unesemo u organizam potrebna nam je kako bi nas održala na životu. Potrebna je za disanje, kucanje srca, rad crijeva, kretanje i održavanje svih ostalih životno važnih funkcija. Sve ono što je uneseno u suvišku trebalo bi potrošit dodatnim aktivnostima.

Ako želite povećati svoju energetsku potrošnju, zamijenite dizalo stubištem, na posao krenite pješke umjesto automobilom ili tramvajem, nabavite psa s kojim ćete odlazit u šetnju ili počnite radit u vrtu.

U sljedećoj tablici navedene su aktivnosti i koliko unesenih kalorija trošimo ako se njima bavimo.

Legenda: kcal/kg TM/h = kilokalorija po kilogramu tjelesne mase na sat

Posao kcal/kg TM/h
Sjedenje, učenje, čitanje, pisanje 1,8
Lagani uredski posao 1,5
Poslovni sastanak 1,5
Hodanje tijekom posla 2
Učenje 0,4
 
Sport kcal/kg TM/h
Biciklizam 8
Boks 12
Veslanje 16
Trčanje 7
Mačevanje 7,3
Šetnja, jahanje 1,4
Aerobik 6,5
Klizanje 3,5
Plivanje 7,9
Hodanje, vrlo brzo 9,3
Jogging 7
Badminton 4,5
Košarka 6
Gimnastika 4
Rolanje 7
Rukomet 12
Nogomet 7
Tenis 7
Skijanje 7
Vaterpolo 10
 
Ostale aktivnosti kcal/kg TM/h
Glasno pjevanje 0,8
Vožnja automobila 2
Svlačenje i oblačenje 2
Friziranje 2,5
Tuširanje 2
Pospremanje kuće 3
Pranje posuđa 2,3
Kuhanje i serviranje hrane 2,5
Peglanje 2,3
Vrtlarstvo 4
Usisavanje 2,7
Kupovina 2,3


Kao što se vidi iz tablice, za svaki posao koji u toku dana obavljamo potrebna je energija i ona se tijekom tih poslova troši.

Postoji mit koji kruži među ženskom populacijom, a vjerujem da ni muškarcima nije stran – da seks troši puno energije. Ovisi kako koja poza i koliko dugo ju izvodite. :) To ćemo vam ostaviti da vam maštu golica. :)

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Pokretna traka - kome je namijenjena? x 12
    U svakoj teretani nalazi se gomila sprava koje koristimo, a da prije toga nismo saznali osnovne informacije čemu one služe, kako se pravilno koriste i što se postiže vježbom na njima. Svatko ima svoje...
  • Vježbanje na pokretnoj traci x 10
    Fitness stručnjaci se slažu da je jedan od najboljih načina da dođete i ostanete u formi svakodnevno trčanje ili hodanje. Ozbiljni trkači i hodači na kraju se okrenu pokretnoj traci da bi mogli sigurn...
  • Fitness plan: prebacite u drugu brzinu x 11
    Jeste li spremni svoj fitness ritam prebaciti u višu brzinu ? Naše upute pokazat će vam kako u manje vremena postići bolje rezultate. Da biste poboljšali svoj program i potrošili dovoljno kalorija pri...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 26.02.2009
Piše:
Kristina Božac, dipl. nutricionist