Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Rekreativni CrossFit (funkcionalni trening) - kako nam može pomoći u svakodnevnom životu?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U današnjem svijetu gdje živimo pretežito sjedilačkim načinom života koji nam je uvelike nametnut vrlo je važno izabrati dobar tip treninga. Kad kažem „uvelike nametnut“ ne mislim da mi ne možemo nešto učiniti po pitanju toga.

Prosječna osoba u današnje vrijeme radi 8 sati dnevno, veliku većinu toga vremena provede sjedeći na poslu za računalom ili u autu. Na putu prema poslu ili s posla uglavnom opet sjedimo, doma jedva čekamo naravno odmoriti i sjesti na kauč ili fotelju, pojesti nešto, opet sjedeći za stolom. Računajući spavanje to nas dovodi to vrlo jednostavne računice da u prosjeku 20 sati dnevno provedemo u neaktivnom stanju.

Ako ste se prepoznali u ovome vrlo je bitno da učinite nešto po pitanju toga u vidu različitih aktivnosti koje bi mogle pomoći kao što je npr. CrossFit ili neka vrsta funkcionalnog treninga.

crossfit

Zašto CrossFit?

CrossFit je po definiciji konstantno varijabilan visoko-intenzivan funkcionalni tip treninga. Samim time cilj mu je uključiti tj. aktivirati što više mišićnih skupina prilikom vježbanja. Time dolazimo do prve točke zbog čega je dobar za naše tijelo.

Naravno postoji mnogo parametara koje treba uzeti u obzir. Sam intenzitet treninga mora biti prilagođen vašem trenutnom kondicijskom stanju zato porazgovarajte s trenerom, a sve ostalo bi on trebao prilagoditi.

Nemojte se bojati da pojedine vježbe nećete moći izvesti, svaka se može modificirati do one razinu gdje ju svatko može napraviti, a s tehnički zahtjevnim elementima poput „olimpijskog dizanja“ ili zahtjevnijih elemenata gimnastike budite strpljivi i koncentrirani kada ih radite na treningu.

Ako se niste nikada susreli s ovim vježbama, u početku će te raditi sa štapom, loptom ili girjama, a kada njih svladate prelazite na olimpijsku šipku. Za učenje ovih elemenata potrebne su stotine sati treninga tako da nemojte biti frustrirani ako vam ne ide savršeno u početku. Nitko to nije svladao preko noći.

Velika pažnja pridodaje se coreu tj. skupini naših trbušnih i leđnih mišića koji drže kralježnicu  ravnom i stabilnom.

crossfit

Uzmimo u obzir onu osobu s početka teksta koja leži ili sjedi 20 sati dnevno gdje je kralježnica u većinom nepravilnom položaju, odmah je jasno zašto su ovakve vježbe od rekao bih vitalne važnosti. Naravno trener je taj koji vas mora uputiti kako pravilno izvoditi ove vježbe i ako niste sigurni izvodite li neku od njih dobro ne ustručavajte se pitati ako vas trener u tom trenutku ne stigne ispraviti.

Dosta pažnje se također posvećuje malim mišićnim skupinama koje se ne koriste dominantno u glavnom kondicijskom dijelu treninga jer je njih potrebno raditi izolacijskim vježbama, ali se koristi ili bi ih se trebalo koristiti u pripremnom dijelu treninga.

Ovo ovisi od centra do centra tj. stručnosti trenera pa vas urgiram da se najprije informirate kod trenera da li posvećuju dovoljno pažnje ovom aktivacijskom tipu treninga. Možda se pitate zašto?

E pa uzmimo opet prosječnu osobu s početka teksta koja 20 sati provede u sjedilačkom načinu života. U tom položaju su mišići naše stražnjice (gluteus maximus, medius, minimus) totalno neaktivni. Ovo je još jedna skupina mišića koja podupire donji(lumbalni) dio naše kralježnice. Kod osoba koje većinom sjede na poslu javlja se bol u leđima upravo iz ovog razloga. Te osobe se trebaju posebno posvetiti jačanju i aktivaciji ovih mišićnih skupina.

Kroz naše grupne treninge prošlo je mnogo klijenata s ovim problemom i mogu reći da je nakon nekog vremena i nakon što su se naravno svjesno posvetili ovakvom tipu treninga osjećali mnogo bolje i bolovi u leđima su nestali.

Možda i druga najzapostavljenija skupina mišića su mišići naše lopatice. Velika većina ljudi radi na računalu. Tipkajući po tipkovnici velika je vjerojatnost da ne da držite vaša ramena u aktivnom položaju prilikom ove radnje. Ovo često dovodi do problema „spuštenih“ ramena gdje su prednji mišići ramena prezategnuti dok su stražnji neaktivni te to opet dovodi do problema i bolova u ramenu.

Ovome se također posvećuje ili bi se trebalo posvetiti na CrossFitu (funkcionalnom tipu treninga) jačanjem mišića lopatice izolacijskim i aktivacijskim vježbama u pripremnom dijelu treninga.

crossfit

I još jedna bitna stvar koja nema toliko veze s fizičkim stanjem tijela je zbližavanje s ljudima (tzv. „community“) koji se jako često spominje kada čitate o CrossFitu. Često se radi u timu te se tako na još jedan način zbližavamo s osobama s kojima treniramo. Mnogo prijateljstava je rođeno na ovakav način čemu sam i sam svjedočio, a i osobno stekao mnoge prijatelje kroz trening što i daje veliku čar ovome te ga razlikuje od treniranja u teretani koje je mnogim ljudima dosadno.

Tu dolazimo i do posljednje stvari koja je prednost ovakvog treninga, a to jest da je svaki trening vođen od strane trenera. Znači stručne osobe kojoj je posao da se brine o vama, da sigurno trenirate i izvodite svaki pokret(ili bi tako trebalo biti).

Znajući cijenu privatnih treninga i gledajući realno kako si ga ne može svatko priuštiti, ovo je po meni sljedeći najbolji „best buy“ kada pričamo o rekreativnom treniranju. Trener je tu za vas i možete mu se obratiti prije i poslije treninga za pomoć i savjet.

crossfit

Koliko trenirati?

Prva i najbitnija stvar. Više nije bolje!!! Kvalitetnije je bolje. Govorim to iz osobnog iskustva jedne od rijetkih osoba koja je u CrossFitu i njime se natjecateljski bavi sada već skoro 5 godina, a nije imala nijednu ozbiljnu ozljedu nastalu treniranjem. Ponavljam, ovo je sve dosta specifično jer je CrossFit došao na loš glas zbog needuciranih trenera i ega individualaca u što sam se i sam uvjerio, a ne toliko zbog samog načina treniranja.

Zato je vrlo važno da znate gdje trenirate. Pod uvjetom da je trening dobro osmišljen 3 puta tjedno je više nego dovoljno za svakog prosječnog rekreativca da bi se osjećao bolje i da bi benefiti treninga bili vidljivi. Za one malo iskusnije vježbače koji imaju iskustvo bavljenja nekim sportom od prije, sve od 3 do 5 puta je dovoljno pod uvjetom da se uzima dan odmora sredinom tjedna.

Nemojte trenirate više od 3 dana zaredom ako ste rekreativac, uskraćujete sami sebi benefite treninga, dan odmora je tu s razlogom. Uzmite u obzir da ako ste pod stresom i dolazite na trening, izazivate dodatni stres svom tijelu. Stres je stres i nema razlike između fizičkog i psihičkog stresa.

Znanstveno je dokazano da osobe koje pod stresom dolaze na trening trebaju i do 3-4 dana za potpuni oporavak od treninga za razliku od 2 dana koliko je otprilike potrebno za oporavak kada trenirate u nekom normalnom stanju. Zato komunicirajte s trenerom i recite mu ako se taj dan osjećate slabije i prilagodite intenzitet treninga vašem trenutnom stanju. Bitno je slušati svoje tijelo.

crossfit

Kako nam CrossFit (funkcionalni trening) pomaže u svakodnevnom životu?

Za prvi primjer uzeti ćemo onaj najjednostavniji. Najčešći komentar osobe koja završi ciklus od nekih mjesec do dva treniranja je „Prije sam se jedva popeo na Sljeme najlakšom stazom, a sad bez problema idem Bikčevićevom koja je jedna od najstrmijih i najtežih“. To je upravo ono što nam je najbitnije.

Lakše obavljanje naše svakodnevne rutine. Lakše će te obavljati poslove, osjećati se zdravije i jače. Uzmimo sad opet osobu s početka priče koja sjedi na poslu 8 sati, ali sada više nema tolikih problema s bolovima u leđima. Naravno, ovo je pod pretpostavkom da smo uspješno dijagnosticirali problem i riješili ga „pomoćnim“ vježbama.

On će sada sigurno biti fokusiraniji na poslu jer smo otklonili ono što ga je možda i najviše smetalo, pobudili smo u njemu zdrave navike, možda više neće sjesti na fotelju kada dođe doma nego će otići u prirodu, na trening, i u konačnici bit će sretniji i zadovoljniji. Jer to i jest najveći benefit rekreativnog treniranja ovakve vrste treninga: da dođete doma sretni, zadovoljni i zdravi te vam se tako općenito poboljša kvaliteta života.

Za kraj rekao bih da koju god aktivnost izabrali to je bolje od toga da se ne bavite ničime. Informirajte se prije, definirajte što točno želite, a kada ste se uvjerili u stručnost i počnete trenirati vjerujte treneru i prepustite se u njegove ruke (pod uvjetom da ste izabrali grupnu vrstu treninga). Vaše tijelo će vam biti zahvalno i ne zaboravite da je ono jedino mjesto u kojem će te morati živjeti svoj cijeli život zato ga održavajte kao što bi i održavali svoj stan ili kuću.

Objavljeno 08.06.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!