Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Poboljšajte mobilnost torakalne kralježnice suspenzijskim trakama

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mobilnost torakalne, odnosno prsne kralježnice usko je povezana s bolovima u ramenima, između lopatica, bolovima u vratu, nemogućnosti udaha i osjećaj skupljenosti u prsima te bolovima u lumbalnom dijelu kralježnice.

Čini se da postoji velika mogućnost da problemi s nabrojenim upravo sežu od pogrbljenog držanja i nemobilnosti torakalne kralježnice. Ako vam masaže i rolanje na foam rolleru ne pomaže vrijeme je da se pozabavite s mobilnošću torakalnog dijela kralježnice, ali vježbe s ciljem prevencije su još bolji način razmišljanja i treniranja.

trx

Bolovi u ramenima, vratu i gornjem dijelu leđa

Dva goruća problema koji su se u posljednjoj dekadi javili, a povezani su s bolovima u ramenima, vratu i gornjem dijelu leđa. Izlazište živaca za inervaciju svih ovih dijelova tijela je u torakalnom dijelu kralježnice, pa tako se mobilnost kralježnice nikako ne smije izostaviti u rješavanju problema.

Kada imamo jednolične repetitivne kretnje ili kad pokreta nema, mišići i ostala meka tkiva remodeliraju se i postaju kruća. Dugotrajno ponavljanje i repetitivnih kretnji i neaktivnosti može stvoriti neravnotežu i slabost u zglobovima što rezultira gubitkom pokretljivosti.

Lumbalni dio kralježnice svojom građom i funkcijom služi za stabilnost. S druge strane torakalni dio kralježnice predodređen je za više pokreta. Torakalni dio kralježnice mora biti mobilan i u mogućnosti pružiti dinamičku stabilnost. Mora biti omogućena fleksija, ekstenzija i rotacija do određenog stupnja. Međutim s godinama se i kod sportaša, a posebno kod osoba koje žive sjedilačkim načinom života pokretljivost torakalne kralježnice smanjuje. Kad se to dogodi zglobovi iznad i ispod moraju postati pokretljiviji i manje stabilni. To se posebno odnosi na lopatice, zglob ramena i lumbalni dio kralježnice.

Nemobilnost torakalnog dijela kralježnice mogao bi biti jedan od glavnih problema i uzroka bolova u leđima i ramenima. Kad dođe do gubitka pokretljivosti prsnog dijela kralježnice, lopatica mora promijeniti put kretanja i sam opseg pokreta, ponekad po cijeni štete na tom području. Ako se lopatica ne može slobodno kretati dolazi do promjene biomehanike što može dovesti do boli. Promjena biomehanike oko lopatice mijenja funkcioniranje ramenog zgloba i također počinje stvarati probleme od gubitka mobilnosti, boli i oštećenja ramenog zgloba.

Kao što sam spomenula nemobilnost prsne kralježnice traži „kompromis“ i povećava mobilnost lumbalnog dijela kralježnice, odnosno  kad se lopatica ne kreće optimalno zbog ukočenosti prsnog dijela kralježnice svaki pokušaj izvođenja pokreta iznad glave rezultirat će kompromisom u lumbalnoj kralježnici. Nekada stabilni zglob sad mora imati određeni stupanj pokretljivosti da bi mogao izvršiti zadatak. Da se prisjetimo lumbalni dio kralježnice služi za stabilnost i njegova pretjerana pokretljivost negativno utječe na njega i stvara bol, odnosno dobro poznati lumbago.

trx

Značajke treninga sa suspenzijskim trakama

Suspenzijske trake nude odličnu mogućnost vježbi za unapređenje mobilnosti torakalne kralježnice. U videu ćete pronaći 4 predložene vježbe u kojima dolazi do rotacijskih kretnji u ciljanom području. Pri izvođenju rotacije izvedite izdisaj dok u otvorenom položaju u prednjem dijelu trupa izvodite udisaj.

Naglasila bi da se prije ovih vježbi potrebno dobro zagrijati. U vježbi 1 i 2 izvodi se rotacija pri čemu se iskorištava mogućnost suspenzijske trake da tijelo slobodno „visi“ u zarotiranom položaju. Prva varijanta je najbolja za početak, dok je varijanta dva naprednija. Pri izvođenju svih vježbi važna je aktivna i stalna kontrakcija mišića trbuha koji će zaštiti lumbalni dio kralježnice od pokreta.

U vježbi 3 omogućeno je potpuno otvaranje u prednjem dijelu trupa, što je odličan slijed na vježbe 1 i 2 zbog velike potrebe za mogućnosti postizanja pravilnog položaja u području ramenog zgloba. U vježbi broj 4 zadržava se jednom rukom konstantan otvoreni položaj dok druga ruka izvodi pokret zajedno s rotacijom u torakalnom dijelom kralježnice.

Trening sa suspenzijskim trakama pogledajte u videu:

Da bi došlo so sustavne promjene u lokomotornom sustava prvi korak je svakako osiguravanje i unapređenje mobilnosti torakalne kralježnice. Međutim, nakon što se postigne zadovoljavajuća mobilnost potrebno je treningu dodati i vježbe snage kako bi se sistemska prilagodba na kraju i dogodila.

Sva mobilizacija i istezanja neće donijeti ništa bez pravilnih obrazaca kretanja koja se neće dogoditi ako ne ojačamo oslabljenu muskulaturu. Odličan trening možete pronaći na LINKU, a koji će se sjajno nadopuniti na vježbe za mobilnost.

Suspenzijske trake možete naručiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 11.01.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!