Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Vježbe za kralježnicu djeteta vrtićke dobi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Suvremena znanost o kretanju i dječjem razvoju upućuje da se od prvih dana djetetova života dijete svjesno razvija i aktivno živi. Temelj razvoja djeteta vrtićke dobi je pokret i kretanje. Dječji organizam u vrtićkoj dobi je vrlo prilagodljiv i podložan pozitivnim i negativnim promjenama.

Jedan od pozitivnih utjecaja na dijete u razvoju je i stvaranje navika za kretanjem, odnosno stvaranje navika za organiziranim kineziološkim aktivnostima.

Iako se dijete u vrtićkoj dobi još uvijek mnogo aktivno igra, nažalost današnji način u velikom dijelu odgojno obrazovnih ustanova ne njeguje dovoljno aktivan način igre, kao ni organizirane kineziološke aktivnosti.

Kada se uzme u obzir da i djeca vrtićke dobi sjede ispred televizora, kompjutera ili mobitela mnogo više od 15 minuta dnevno potreba za stvaranjem navika za organiziranim kineziološkim aktivnostima je još veća.

Posljedica nedostatnog kretanja je da se već kod djeteta starije vrtićke dobi (predškolci) pojavljuju nepravilna držanja, nefleksibilnost i nedovoljna mobilnost lokomotornog sustava i zbog toga briga o stanju lokomotornog sustava, posebno kralježnice mora započeti već u vrtićkoj dobi. Kako naš školski sustav zahtijeva mnogo sjedenja od prvog razreda osnovne škole, vježbe za kralježnicu i lokomotorni sustav mogu se gledati kao priprema djeteta na izazove koji ga očekuju u daljnjem školovanju.

vjezbe djeca

Tijekom razvoja djeteta vrtićke dobi stalno se izmjenjuju promjene u proporcijama ruku i trupa; tako da su u prvoj godini života noge i ruke jednake dužine, dok se do kraja vrtićke dobi dužina nogu poveća za više od tri puta, ruke četiri puta, pa trup za tri puta. Vrtićko doba je razdoblje velikih promjena.

Morfološki razvoj lokomotornog sustava definiran je procesima razvoja kostiju (osifikacija) i razvoja mišića (muskulizacija). Kralježnica i cjelokupni kostur su u početku građeni od hrskavičnog tkiva koje se postupno zamjenjuje koštanim s kompletnom promjenom nakon puberteta. Dakle, osim mase, koštani sustav mijenja i svoju strukturu. 

Zbog svog hrskavičnog sastava u vrtićkoj dobi kosti su podložne deformacijama zbog mogućnosti mijenjanja njihovog oblika. Kralježnica djeteta je vrlo mekana i elastična i podložna je iskrivljenjima. Krivulje kralježnice još nisu ustaljene i razlikuju se od krivulja odraslog čovjeka. Vrlo je važno pratiti razvoj kralježnice, da bi se na vrijeme moglo reagirati i prevenirati nepravilna držanja i deformacije (skolioza, kifoza, lordoza). 

Mišićni sustav, odnosno mišići su iznimno lagani jer su mišićna vlakna tanka. Tako mišićno tkivo predškolskog djeteta iznosi tek 25–30% tjelesne težine, dok kod odraslog čovjeka ono iznosi 35% težine tijela.

Vježbe za stimulativni razvoj kralježnice kod djeteta vrtićke dobi

Kod biranja vježbi za dijete vrtićke dobi, osim same vježbe za uspješnu realizaciju, važan je način prezentacije, odnosno objašnjavanje djeci što trebaju napraviti. Djeca su sklona oponašanju pokreta životinja, ljudi i prirode oko sebe, pa je upravo to „rječnik“ koji oni razumiju i mogu prenijeti u vježbe.

1. Ježić

Iz upora u kleku na rukama i s koljenima na podlozi. Sijedom na pete i postavljenjem ruku daleko ispred sebe dobiva se trakcija kralježnice i istezanje leđnih mišića i mišića stražnjice. Pretvaranjem u ježića, dijete dobiva dojam igre i time je motiviranije na izvođenje ove vježbe.

2. Kobra

Kobra je vježba kojom se postiže mobilnost kralježnice u lumbalnom dijelu i kralježnica isteže u suprotnom smjeru od istezanja u prethodnoj vježbi.

3. Dobra i ljuta mačka

Ova vježba objedinjuje istezanje prve i druge vježbe u jednoj vježbi. Dobra mačka je položaj kada je pojačana lumbalna lordoza, dok se kod ljute mačke (nakostriješena mačka) napravi grbica u području kralježnice i time kralježnica isteže u drugom smjeru.

4. Mahanje repićem

Ovom vježbom istežu se bočni elementi kralježnice i bočni mišići leđa s njezine lijeve i desne strane. Ovi mišići su od vrlo velike važnosti u stabilizaciji kralježnice.

5. Avion

Osim vježbi istezanja, potrebne su i vježbe jačanja mišića corea, odnosno svih mišića koji okružuju kralježnicu. Vježbom iz ležećeg položaja na trbuhu podiže se gornji dio tijela. Ruke su podignute do visine ramena da bi se aktivirali mišići uz kralježnicu u gornjem dijelu leđa.

6. Otvori i zatvori

Otvori i zatvori je vježba za jačanje mišića trbuha. Iz položaja u pretklonu dijete na rukama otvori kućicu i zatvori povratkom u početni položaj.

7. Macin rep

Funkcionalno mišićje gluteusa je jedan od preduvjeta za održavanje zdrave kralježnice. Ekstenzijom natkoljenice iz zgloba kuka aktiviraju se mišići stražnjice.

8. Otvori prozor i vrata

Iz upora na rukama (planak) dijete otvara prozor tako da se postavi u bočni plank s rukom podignutom gore iznad ramena. Nakon toga izvede otvaranje vrata nogom (podizanje jedne pa druge noge – ekstenzija iz kuka), nakon čega izvodi bočni plank u drugu stranu.

Razvoj mišića stimulira razvoj kostiju, zbog toga su tjelesno vježbanje, rast i razvoj kostiju i mišića izravno povezani.

Prikaz svih vježbi u jednom videu:

Objavljeno 19.03.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!