Trening za topljenje masti: 15-minutni HIIT s medicinkom (video)
Vježbe

Trening za topljenje masti: 15-minutni HIIT s medicinkom (video)

Medicinka, odnosno opterećenje u obliku kugle je jedan od najstarijih rekvizita u povijesti tjelesnog vježbanja i treninga. Neki povijesni izvori upućuju da se nešto slično medicinki koristilo u Hipokratovo doba, prije 2000 godina.

Medicinka je rekvizit koji možete koristiti i kod kuće i u teretani, a vježbama s medicinkom možete obuhvatiti gotovo sve mišiće na tijelu. Prednost treninga s medicinkom, osim što se dodatnim opterećenjem povećava otpor tijekom pokreta, je da se konstantno remeti ravnoteža tijela, što aktivira duboke mišiće stabilizatore. Manevriranjem medicinkom oko vašeg tijela stalno pomičete vaše težište tijela i upravo time se aktiviraju mišići corea.

Možete balansirati na medicinki, bacati je, vršiti pritisak na nju ili je koristiti kao opterećenje kod izvođenja vježbi i pokreta.

Dodavanjem medicinke u visokointenzivni intervalni trening dobit ćete:

 • kardio trening za redukciju potkožnog masnog tkiva
 • trening za toniranje mišića
 • trening za unapređenje stabilnosti corea, i
 • uštedit ćete vrijeme.

medicinka sklek

Redukciju potkožnog masnog tkiva osigurava način rada i utjecaj visokointenzivnog intervalnog treninga s izmjenama vježbi višeg i nižeg intenziteta (ili odmora). Takav način treniranja osim veće potrošnje masti za vrijeme treninga ima i produljeno djelovanje na ubrzanje metabolizma i nakon treninga. Bacanjem medicinke u zid, pod ili u zrak postiže se eksplozivan pokret čime se odlično toniraju mišići u kraćem vremenskom periodu.

Ovo je odličan način treniranja za one koji žele lijepo oblikovati tijelo a za vježbanje nemaju mnogo vremena. Kratko možemo reći – brz i efikasan trening!

Upute za HIIT s medicinkom:

 • Zagrijte se 5 do 15 minuta kardio vježbama kao lagano trčanje, vožnja bicikla i sl.
 • Ukupno trajanje HIIT treninga s medicinkom je 15 minuta
 • Vježbe višeg intenziteta traju 40 sekundi
 • Vježbe nižeg intenziteta traju 20 sekundi
 • Istegnite se nakon vježbanja

Primjer HIIT treninga s medicinkom pogledajte u videu: 

Medicinku možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Orbitrek - program treninga za više tjedana x 26
  Orbitrek je jedan od rekvizita za koji se mnogi odlučuju kad požele kupiti fitness spravu za kućnu uporabu. Zbog niza nivoa otpora i različitih vrsta programa treninga koje pruža, orbitrek je odlična ...
 • Odradite eksplozivni trening s medicinkom! x 12
  Dugi niz godina radeći kao trener, susrela sam se s mnoštvom različitih rekvizita, neki su više zanimljivi i korisni a neki manje. Jedan od jednostavnijih za upotrebu i nadasve zanimljiv je medicinka....
 • Aerobni trening vs HIIT trening za mršavljenje x 55
  Ok, za početak pitanje za sve: tko ima manji postotak potkožnog masnog tkiva - maratonac ili sprinter? .....Bez guglanja!!!.... Odgovorili ste maratonac? Krivo!!!! Ako ste odgovorili sprinter, vjeroja...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 17.03.2016
Piše:
Lana Novota, mag.cin. kineziologije