Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Vrste yoge - izaberite svoj idealan stil vježbanja

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Yoga je drevna duhovna i tjelesna praksa iz koje su se razvili razni stilovi, koji se prakticiraju diljem svijeta. Rekreativcima najinteresantniji aspekt yoge – izvođenje položaja (asana), razlikuje se od stila do stila.

Bez obzira jeste li strastveni yogi, profesionalan sportaš kojem yoga pomaže u postizanju boljih rezultata ili rekreativni vježbač – yoga je namijenjena svakome.

Odgovara li vam dinamična i kreativna yoga, tražite li miran stil usmjeren na opuštanje, tehnike disanja i meditaciju, želite li yogom postići znojenje, detoksikaciju i mršavljenje ili vas privlače tradicionalni stilovi yoge – u nastavku upoznajte najpoznatije stilove yoge.

joga

Ashtanga yoga (Ashtanga Vinyasa yoga)

Predstavlja jedan od najpoznatijih i najzahtjevnijih stilova yoge koja u doslovnom prijevodu označava „osam udova“, odnosno osam koraka koje vode prema samorealizaciji ili samospoznaji.

Zapadom ju je proširio K.Pattabhi Jois - jedan od najvećih učitelja yoge 20. st., a sastoji se od šest serija, od kojih posljednje četiri prakticira mali broj ljudi sa Zapada.

Svaki Ashtanga yoga sat usklađuje ujjayi disanje s nizom naprednih položaja primarne serije, koji se uvijek izvode istim redoslijedom. Vježbanjem dolazi do intenzivnog  zagrijavanja i znojenja -  što gradi snagu, fleksibilnost i izdržljivost. Rezultat je čvrsto i lagano tijelo, bolja cirkulacija i miran um.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Toning lopta Insportline 1 kg

Toning lopta 1 kg za pilates, fitness i joga vježbe. Neograničeni broj vježbi za cijelo tijelo.

  • 8,00 €
  • 5,60 €

Ashtanga yoga se u yoga studijima nalazi pod nazivima:

1. Ashtanga Led

Učitelj vodi polaznike kroz originalni, te uvijek isti slijed pokreta primarne serije bez pauza u trajanju od 90 minuta. Namijenjen je naprednijim vježbačima, prethodno upoznatima s Ashtanga yoga primarnom serijom.

2. Ashtanga Mysore

Provodi se rano ujutro, najčešće između 6 i 30 i 9 sati. Grupa polaznika svih stupnjeva treniranosti, u tihoj atmosferi izvodi primarnu seriju Ashtanga yoge, te svatko slijedi vlastiti ritam uz nadzor certificiranog učitelja yoge.  

Početnici započinju sa kratkim vježbanjem koje se uglavnom sastoji od Pozdrava Suncu, dok se s vremenom prema vlastitom tempu ne savlada cijela primarna serija. Stoga je trajanje vježbanja za svakog individualno - od 1 do 2 sata ovisno o stupnju napretka.

joga

Power yoga

Power yoga je kao dinamičniji i brži stil yoge, više prilagođena naprednijim vježbačima.

Predstavlja jedan od najpopularnijih stilova yoge danas, posebno u Americi. Javlja se sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća, kada je nekoliko učitelja (Beryl Bender Birch, Bryan Kest) odlučilo prilagoditi strogu praksu Ashtanga yoge zapadnim praktičarima, koji su htjeli vježbati opušteniju ali i dalje učinkovitu yogu.

Razlikuje se od Ashtanga yoge jer se ne pridržava istog slijeda pokreta, već se sastoji od kreativnih modifikacija koje započinju s Pozdravima Suncu, nastavljaju se sa stojećim i sjedećim položajima (asanama), a završavaju s ležećim asanama u trajanju od 75 minuta.

Vinyasa Flow yoga

Vinyasa Flow yoga, moderan je stil yoge, prilagođen suvremenom načinu života. Za razliku od tradicionalne Ashtanga yoge, položaji (asane) se izvode bez strogog redoslijeda primarne serije i u različitom tempu: sporije (Slow Flow) ili dinamičnije (Power Vinyasa).

Nakon uvodnog razgibavanja, sat započinje Pozdravima Suncu, a nastavlja se s nizom stojećih, sjedećih i ležećih asana. Svaki sat ima naglasak na drugu tjelesnu regiju: otvaranje kukova, vježbe balansa, pretkloni prema naprijed ili otkloni prema natrag.

Pojam „vinyasa“ općenito označava povezanost daha s pokretom, a odnosi se i na specifičan ciklus pokreta koji se izvodi između položaja (asana).

Tako je Vinyasa Flow yoga prilagođena svim stupnjevima treniranosti, u trajanju od 75 minuta.

joga

Hatha yoga

Klasični je stil yoge koji naglašava pravilno izvođenje položaja (asana), usklađeno disanje, gipkost i izdržljivost.  

Kao sporiji stil, Hatha yoga je namijenjena svim stupnjevima treniranosti, jer omogućava kratak odmor između svake asane, što je idealno za početnike i stariju dob. Usto, složene varijacije osnovnih asana i produženo vrijeme zadržavanja tijela u određenoj asani, pružaju dodatan izazov naprednijim vježbačima.

Sat Hatha yoge počinje disanjem (pranayamom), a nakon zagrijavanja tijela kroz sljedove Pozdrava Suncu, izvode se ležeće, sjedeće i stojeće asane. Sat završava dubokim vođenim opuštanjem, a sveukupno traje 90 minuta.

Iengar yoga

Naziv je dobila prema njenom tvorcu B.K.S. Iengaru – jednom od najpopularnijih učitelja yoge. Spada u jednu od tehnika Hatha yoge, koja naglašava razumijevanje tjelesne anatomije i u fokusu tog yoga stila je precizna simetrija i poravnavanje.

Za razliku od većine drugih stilova, svaki položaj se zadržava dulje vrijeme, a kako bi tijelo bilo u što ugodnijem položaju, koriste se rekviziti poput remena, deka, yoga blokova i stolica.

joga

Bikram yoga

Prakticira se u prostoriji koja se grije na 40 stupnjeva C uz vlažnost 70 posto, a time pomaže kod topljenja masnih naslaga i detoksikacije.

Razvio ju je Bikram Choudhury na Bikram koledžu u Los Angelesu 1974. g., a tradicionalno se sastoji od niza 26 yoga položaja u dvije serije, gdje se prvi put položaj  zadržava 60 sekundi, a drugi put 30 sekundi. Postoji i napredna serija od 84 položaja koju podučava Bikram Choudhury.

Suprotno od ostalih stilova yoge, Bikram yoga se prakticira ispred ogledala, čime naglašava tjelesni aspekt.

Hot yoga

Za razliku od Bikram yoge, Hot yoga može biti svaka vrsta yoge koja se vježba na toplini od oko 40 stupnjeva C, također ispred ogledala, te pomaže u detoksikaciji i regulaciji težine.

Predstavlja intenzivan trening snage, fleksibilnosti, izdržljivosti i ravnoteže u trajanju od 75 minuta, u kojem se potroši 500-1000 kcal - ovisno o vlastitom angažmanu.

Znojenje pomaže kod detoksikacije i čišćenja organizma od otrova, a vlažnost od 70% pomaže optimalnoj funkciji pluća, te sprječava prehlade, gripe i viroze.

joga

Dharma yoga

Osnovao ju je Sri Dharma Mittra u New Yorku i predstavlja izvornu klasičnu praksu 8 udova Pantanjalijeve Ashtanga yoge i 9 glavnih oblika yoge.

Sastoji se od 5 razina ili sljedova, od potpunih početnika do naprednih: Dharma gentle i Dharma I-V. Svaki napredniji slijed nadogradnja je onog prethodnog, te nakon što se savladaju, sljedovi se mogu kombinirati.

Ovisno o nivou, sat Dharma yoge traje od 75 do 90 minuta: na početku se izvode tradicionalni Pozdravi Suncu, koje slijedi serija asana kao „warm up“ (Shiva Namaskar Vinyasa), te asane (položaji). Najveća kruna Dharma yoge su meditativne asane, pranayama (tehnika disanja), te Yoga nidra (jogičko spavanje).

Ovaj stil yoge naglašava fleksibilnost u izvođenju programa, kako bi se yoga najbolje prilagodila čovjeku, pa praksa može biti blaga, izazovna ili meditativna.

Kundalini yoga

Nastala je prije 5.000 godina, te se smatra pretečom mnogih yoga stilova. Zapadom ju je prvi proširio Yogi Bhajan 1969. godine.

Redovita praksa Kundalini yoge stimulira živčani i imunološki sustav – pospješuje snagu, fleksibilnost i ravnotežu sustava endokrinih žlijezdi.

Posebnim se tehnikama disanja, koncentracije i podizanja svjesnosti o tijelu stimulira parasimpatički živčani sustav te se tijelo i um dovode u stanje budnog mira i svjesnosti. Na taj se način vrlo uspješno i lako rješava stres te ozdravlja  tijelo od bolesti.

Svaki sat Kundalini yoge je jedinstveno isplaniran, a sadrži proces usklađivanja energija, vježbe zagrijavanja, kriye (ciljane tehnike pročišćenja tijela), odmor, ciljane meditacije i mantre (zvučne vibracije), u trajanju od 75 minuta.

joga

Acro yoga 

Acro yoga je vještina koja predstavlja spoj yoge, akrobacije i terapeutske masaže. Izvodi se u paru, te nas na zabavan način uči kako razvijati međusobno povjerenje i osjećaj za zajedništvo.

Dobrobiti Acro yoge su razvoj koncentracije, koordinacije pokreta, svjesnost o dahu, centriranost tijela i uma, te savladavanje vlastitih ograničenja i strahova uz podršku osobe od povjerenja.

Namijenjena je svima, bez obzira na nivo predznanja, te je puno dinamičnija od drugih yoga disciplina, pa su i opasnosti od ozljeda veće.

Postoje brojni podstilovi i prilagođeni satovi, koji mogu biti kombinacija gore nabrojanih stilova yoge: Prenatal yoga – vježbe za trudnice, Yoga 50 plus – vježbe za starije, Yoga za djecu, Restorative yoga – namijenjena opuštanju tijela i uma uz upotrebu pomoćnih rekvizita, te ABC yoga – namijenjena potpunim početnicima.

Stoga je yoga namijenjena svima, bez obzira na dob, potrebe i trenutno stanje organizma. Na vama je da odaberete svoj idealan stil i osjetite dobrobiti koje yoga donosi vašem tijelu i umu.

Opremu za jogu možete kupiti u Fitness.com.hr Webshopu ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

Objavljeno 27.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!