VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Acro yoga – atraktivna kombinacija yoge i akrobatike za razvoj balansa, snage i koncentracije

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Zamislite aktivnost za dvoje koja kombinira ove osobine: povjerenje, snaga, gipkost, elegancija i zabava. Zamislite da je to aktivnost koja jača i vaše tijelo i vaš duh, ali i potiče osjećaj bliskosti s trening partnerom te razvija koordinaciju, koncentraciju i ravnotežu. Sve navedeno objedinjuje acro yoga.

Acro yoga je superzabavna vještina koja kombinira yogu i akrobatiku, a upravo zbog svoje atraktivnosti osvaja široki spektar publike. Usto, acro yoga je pristupačna i ne zahtijeva nikakvo predznanje - samo dobru volju i želju da svoje tijelo podijelite s drugima i ostvarite iskrenu komunikaciju.

Osim svega navedenog, acro yoga je i sinkroniziranost s partnerom, predavanje svojega tijela drugome tijelu u potpunom povjerenju, te oblik neverbalne komunikacije gdje tijela govore. Ovu disciplinu se može smatrati izvrsnom vježbom za razvoj ravnoteže, pokretljivosti i izdržljivosti tijela. Budući da ima (uz yogu i akrobatiku) i neke elemente masaže, acro yoga se može koristiti i kao način za rješavanje stresa.

Acro yoga koristi jogijske tehnike - bandhe (unutarnje energetske lokote), drishti (točke fokusa), ujjay dah te sinkronizaciju pokreta s dahom (vinyasa) - i spaja ih s tehnikama i praksom partnerske akrobacije. Acro yoga se služi i terapeutskim vještinama te ih kombinira s jogom i akrobatikom na jedinstven i vrlo jednostavan način, pa ova vještina nije samo zabava: acro yoga je sustavan, dinamičan, interaktivan oblik tjelesne prakse koji produbljuje povjerenje i komunikaciju između dvoje (ili više) ljudi.

Tko može prakticirati acro yogu?

Acro yogu mogu raditi svi, neovisno o spolu, dobi i dosadašnjem iskustvu – jer acro yoga se brzo uči! Naravno, majstor postaje onaj koji prakticira redovito. Također, acro yogu će uspješno prakticirati svi koji su spremni potpuno se koncentrirati i predati. Istovremeno, za razliku od drugih yoga disciplina, acro yoga je puno dinamičnija, pa su i opasnosti od ozljeda veće.

Stoga, ako krećete s acro jogom, savjetujemo da prve sate radite pod vodstvom učitelja yoge, ali i u sigurnom okruženju kako biste maksimalno smanjili opasnost od ozljeda.

Zbog smanjivanja opasnosti od ozljeda, u acro yogi postoje 3 primarne funkcije (uloge):

  • Baza - Osoba koja ima najviše dodira s tlom. Najčešće ta osoba leži na tlu, a cijelim je leđima čvrsto oslonjena o pod. Najčešće dodirne točke s letačem su stopala (najčešće položena na kukove) te dlanovi.
  • Letač - Osoba koju Baza podiže sa zemlje i drži u zraku. Letač se pomiče u seriji dinamičkih pokreta (tranzicija) predajući se ponajprije Bazi, a potom i gravitaciji. Kod letača je neophodan balans, povjerenje u Bazu i snaga corea.
  • Pomagač - Osoba koja ima objektivan nadzor nad partnerima u pokretu te čiji je glavni fokus osigurati da se Letač sigurno spusti na tlo, posebno u slučaju klizanja. Pomagač je savjetnik koji pazi na formu i izvedbu Baze i Letača.

Ako želite učiti acro yogu, važno je fokusirati se na razvoj snage, fleksibilnosti i ovladavanje tehnika. Sva tri segmenta treba pojedinačno jačati, kako bi se u acro yogi oni spojili i omogućili ispravne i sigurne pokrete.

Trening snage se radi klasičnim ponavljajućim vježbama poput sklekova, zgibova ili hodanja na rukama. Jedna od najvažnijih acro yoga tehnika se naziva "slaganje kostiju" - radi se o učenju Baze da ruke i noge drži potpuno opruženima kako bi se izbjeglo opterećenje (pod težinom Letača) na kostima nogu, već se transferiralo na nožne mišiće.

Odakle krenuti?

Naravno, preporučuje se krenuti s osnovnim pokretima i položajima. Kod određivanja uloga u acro yogi, ulogu Baze češće zauzima jača osoba, dok je Letač lakši.

Krenite s položajem „Izdržaj na izdržaju“ – njome ćete izgraditi snagu core mišića te naučiti kako pridržavati partnera. Baza zauzima položaj izdržaja.

Dlanovi su oslonjeni o podlogu u širini malo šire od ramena, ruke su potpuno ispružene i vertikalne prema tlu.  Stopala su u širini užoj od širine ramena, a noge su potpuno ispružene. Letač je okrenut u suprotnom smjeru tijelom, rukama se drži za nožne zglobove Baze, a stopala su mu oslonjena na ramena Baze. Također, tijekom položaja ima aktivirane mišiće corea te je tijelom paralelno s razinom tla.

Druga vježba za početnike je „Izdržaj potisak“. Baza leži na leđima na tlu, koljena privlači prema prsima, a stopala su paralelno s natkoljenicama oslonjena na kukove Letača. Letač stoji 30-ak cm udaljen od Baze, oslanja se na stopala Baze te tijelom prema tlu čini kut od 45 stupnjeva. Ruke širi, potpuno opružene u stranu, čineći formu slova T. Tijelo je ravno, core mišići aktivirani.

Naredni pokret je „Testiranje Baze“, čime se donjeg partnera privikava na težinu Letača. Baza leži na tlu, nogu podignutih i tek lagano povijenih u koljenima. Letač se podlakticama oslanja na stopala Baze tako da dlanovima drži laktove suprotne ruke. Iz te pozicije težinu prebacuje na podlaktice te noge podiže u zrak, uz noge Baze, privijajući se uz njih.

Jedan od osnovnih položaja je „Prednji izdržaj“ koji zahtijeva ravnotežu, snagu trupa oba člana para te povjerenje. Baza leži na leđima, nogu i ruku potpuno opruženih u vis. Letač se kukovima oslanja o stopala Baze, te se svojim dlanovima pridržava za dlanove Baze. Letač u ovoj poziciji ima potpuno opružene noge, paralelne s tlom, trup u ravnini s nogama, pogled usmjeren prema naprijed te opružene ruke. Tijelo Letača je ovdje paralelno s tlom.

Iz ove pozicije se prelazi u naprednije pozicije: Baza i Letač puštaju ruke: Baza svoje spušta na tlo, a Letač svoje pruža ili naprijed u ravniji tijela ili uz tijelo.

Sljedeća faza je položaj u kojem Letač, oslonjen samo o potpuno u zrak opružene noge Baze, u koljenima savija noge prema zraku te iz iznad sebe hvata dlanovima.

Acro yoga je zahtjevna, atraktivna, zabavna i u početku teška. No, kad ovladate njome, ne samo da ćete se zabavljati već ćete jačati cijelo tijelo, kako fizički, tako i psihički.

Objavljeno 27.08.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!