Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

7 Yoga vježbi za bolju koncentraciju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Svakodnevna gužva, buka i ubrzani dnevni ritam, udaljavaju nas od buđenja vlastitih osjetila. Ujedno, kako starimo, opada nam razina koncentracije u čemu također pomaže stres kojeg je gotovo nemoguće izbjeći. Vrijeme je da isprobate Yoga položaje koji opuštaju tijelo i duh, a time pomažu i u razvoju koncentracije.

Orao (Garudasana)

Orao je stojeći yoga položaj, koji uz brojne dobrobiti pospješuje osjećaj balansa, razvija svijest i koncentraciju.

Vježba:

Iz uspravnog položaja savinite oba koljena i prekrižite desnu natkoljenicu preko lijeve, pa omotajte desno stopalo iza lijeve potkoljenice.  Zatim, ispružite obje ruke ispred sebe i omotajte lijevu ruku oko desne tako da lijevi lakat prekriži desnu nadlakticu. Prekrižite podlaktice, spojite dlanove i podignite laktove u visinu ramena.

Ostanite 15-30 sekundi u položaju Orla svjesnim udisanjem i izdisanjem kroz nos, pa ponovite vježbu s dominantnim suprotnim bedrom i rukom.

Vrana (Bakasana)

Vrana je izvrsna vježba za razvijanje koncentracije i snaženje čitavog tijela. Predstavlja simbol mladosti, sreće i dugovječnosti. Na početku će se činiti zahtjevnom ali kada se savlada balans na rukama, položaj Vrane će vam postati zabavan, te ćete ga izvoditi s lakoćom. Fleksibilni kukovi, snaga corea i koncentracija da se noge zadrže od podloge su ključ kako bi se postigao položaj Vrane.

Vježba:

Započnite vježbu u položaju dubokog čučnja sa spojenim stopalima. Namjestite bedra s vanjske strane nadlaktica tako da se koljena nalaze u liniji pazuha. Položite dlanove na podlogu ispred vas, tako da su malo iza linije ramena te polako prebacite težinu tijela prema naprijed. Ideja je da se noge podignu od poda, tako da u potpunosti balansirate na rukama.

Zadržite položaj koliko imate balansa i snage u rukama, te pokušajte sporo udisati i izdisati kroz nos.

Deva (Ustrasana)

Položaj Deve proteže prednju stranu tijela i jača stražnju, a suočavanje s strahom od izvijanja tijela prema nazad, pomaže u smirivanju stresnih misli, a time i jačanju koncentracije.

Vježba:

Kleknite na prostirku s koljenima u liniji kukova i lagano rotirajte bedra prema unutra. Položite dlanove sa stražnje strane zdjelice s prstima rotiranima prema dolje . Podvucite trticu dolje i naprijed, dok istovremeno zadržavate gornji dio tijela uspravnim i izduženim, te kroz udah lagano zabacite glavu nazad s pogledom prema gore. Zatim se nagnite prema nazad kako biste formirali unutarnji luk s leđima. Ako osjećate da ste u ugodnom položaju, položite dlanove na tabane kako biste osigurali dodatan potporanj i istezanje. Trebali biste osjećati istezanje od brade do prepona.

Zadržite položaj od 30 sekundi do minutu udisanjem i izdisanjem kroz nos, pa se vratite u početni položaj.

Položaj Heroja (Virasana)

Položaj Heroja isteže kvadricepse, koljena i gležnjeve, a pomaže i u fokusiranju, te razvoju koncentracije.

Vježba:

Kleknite na prostirku i lagano rotirajte koljena prema unutra, a stopala razmaknite šire od kukova. Krenite u pregib kukova sa sjednim kostima prema iza i trupom u laganom pretklonu prema naprijed.

Ako je položaj ugodan, sjednite do kraja na podlogu između stopala, uspravite trup, a ako osjećate zatezanje u području koljena, skočnih zglobova ili kukova, sjednite sa sjednim kostima na yoga blok ili jastuke te postavite jastuk između potkoljenice i natkoljenice za što ugodniji položaj.

Zadržite položaj Heroja 30 sekundi do 1 minute uz udah i izdah kroz nos.

Lotus (Padmasana)

Lotus je izvrsna vježba za razvoj koncentracije, te se u yogi koristi za meditaciju i provođenje tehnika disanja. Početnicima je često teško postići finalni položaj prekriženih nogu, a kako biste se mogli opustiti, koncentrirati i duže zadržati u položaju Lotusa, dovoljno je prekrižiti noge kao u klasičnom turskom sjedu.

Vježba:

U uspravnom sjedećem položaju na sjednim kostima, prekrižite noge sa lijevim stopalom položenim na desno bedro i desnim stopalom na lijevo bedro. Zatvorite oči, duboko dišite i pokušajte se potpuno opustiti.

Za početak pokušajte zadržati položaj 15 sekundi ili alternativno prekrižite noge u turskom sjedu, a s vremenom kako vam položaj Lotusa postane opuštajuć, zadržite položaj 10 minuta i više.

Sjedeći položaj Planine (Parvatasana)

Ovaj smirujući položaj je jednostavan i primjenjiv svakome, a cilj mu je stvaranje svijesti o pravilnom disanju i poboljšanju koncentracije.

Vježba:

Prekrižite noge u uspravnom sjedećem položaju na sjednim kostima. Kroz duboki udah podignite ruke iznad glave i spojite dlanove. Blago pogledajte prema dlanovima ili samo zatvorite oči i fokusirajte se na pravilno disanje.

Ostanite u položaju dok god se u potpunosti ne opustite. Započnite s disanjem u  Sjedećem položaju Planine 5 minuta dnevno, a napredujte do pola sata dnevno, ovisno o dnevnom rasporedu.

Položaj mrtvaca (Savasana)

Ova yoga poza će vam pružiti mnoštvo dobrobiti: smirit će misli, otkloniti stres i depresiju, te vam pomoći u lakšem fokusiranju na svakodnevne obaveze.

Vježba:

U ležećem položaju na leđima, opustite ruke i noge, te rotirajte dlanove prema stropu. Zatvorite oči i usredotočite se na duboko disanje, naizmjeničnim napinjanjem i opuštanjem svakog dijela tijela od stopala prema glavi.

Ostanite u položaju Mrtvaca, dok god ne opustite svaki dio tijela i uklonite sve misli iz uma.

Isprobajte ovih 7 yoga položaja, uklonite stres i osnažite moć koncentracije.

Objavljeno 23.10.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!