Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zdrava zobena pita od sira

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Uz malo truda
4 osobe
60min

Ako ste gledali američke filmove i serije, sigurno ste primijetili da često jedu maslac od kikirikija i pekmez. S obzirom da kod nas ta kombinacija nije bila toliko česta, a moja prijateljica Nika je jako voli, osmislila sam ovu pitu.

To je zapravo ona klasična bakina, čupava pita od sira, ali s mojim twistom i u laganijoj varijanti - od zobenog brašna s maslacem od kikirikija i pekmezom od jagoda.

pita

Sastojci:

  • 200 g zobenog brašna
  • 50 g orašastih plodova
  • 2 žličice praška za pecivo
  • 3 žlice maslaca od kikirikija
  • ksilitol koji zamjenjuje 60 g šećera
  • koricu 1 neprskanog limuna
  • 3 žumanjka

za kremu:

  • 500 g svježeg sira
  • 200 g grčkog kremastog jogurta
  • 3 bjelanjka
  • prstohvat soli
  • ksilitol u količini koja zamjenjuje 100 g šećera

  • domaći pekmez od jagoda

pita

Postupak:

Pomiješajte zobeno brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo. Dodajte sladilo i koricu neprskanog limuna. Ako koristite med, istucite ga sa žumanjcima pa ulijte u suhe sastojke. Umiješajte maslac i zamijesite tijesto. Ako vam se učini suho, dodajte žlicu-dvije ledene vode. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak.

Zagrijte pećnicu na 180C.

Izmiksajte bjelanjke i malo soli u snijeg. Sa strane izmiksajte svježi sir, jogurt i sladilo. Po želji dodajte limunov sok.
Pomiješajte, ali tako da lagano lopaticom umiješajte snijeg u sir. Izvadite tijesto, malo više od pola razvaljajte i stavite u namašćenu tepsiju ili tepsiju obloženu papirom za pečenje. Ispikajte vilicom i pecite na slijepo 5 minuta.

Izvadite iz pećnice, premažite domaćim pekmezom od jagoda. Nalijte smjesu od sira i na nju naribajte ostatak tijesta. Malo pekmeza rasporedite i odozgo po tijestu (ako ne želite, ne morate). Pecite još 25-30-ak minuta.

Ako radite tijesto s medom, brže će tamniti pa prekrijte kolač papirom za pečenje.

Objavljeno 17.10.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti