Proteinska "Nutella", kikiriki maslac i pileća pašteta u zdravijoj, kućnoj varijanti

Image

Današnji popularni slatki i slani namazi obično, osim lošeg omjera makronutrijenata, sadrže i mnoge konzervanse, bojila, emulgatore i ostale aditive koji služe da bi se produljila trajnost, poboljšala mazivost i konzistencija. Međutim, vrlo jednostavno i brzo, bez tih dodataka možete pripremiti svoje namaze. Nekima ćete poboljšati omjer makronutrijenata, okus ćete moći prilagoditi sebi, a ono što je najbitnije, znat ćete što stavljate unutra.

Proteinska "Nutella"

Nutellu kao čokoladni namaz koji smo skoro svi voljeli kao djeca, ovdje predstavljam u malo drugačijem i jednostavnijem obliku. Čokoladni okus je ostao i dalje, lješnjaci su tu, a ono što se razlikuje je i povećan udio bjelančevina u odnosu na kupovnu varijantu. Možete se i sami igrati dodavanjem maslaca ili čokolade, meni je ova verzija, na toplom kruhu sasvim dobro udovoljila želju za slatkim.

Sastojci (za cca 200 g):

  • 100 g očišćenih lješnjaka
  • 10 g gorkog kakaa
  • 5 g maslaca
  • 50 g proteina od čokolade
  • vode po potrebi (cca 50 ml)

Priprema:

Lješnjake sameljite na čim sitnije.

Proteinska Nutella

Umiješajte malo maslaca i proteina okusa čokolade.

Dodajte pomalo vodu dok ne dobijete željenu konzistenciju.

Zagrijte u mikrovalnoj na 2-3 minute da bi se sastojci još bolje povezali.

Proteinska Nutella

Nutritivne vrijednosti (na 100 g):

Energetska vrijednost: 428 kcal
Bjelančevine: 22 g
Masti: 35 g
Ugljikohidrati: 15 g

Maslac od kikirikija

Jedan od mojih omiljenih namaza - kikiriki maslac. Najveći problem je što ga rijetko nađem. A i kad naletim smeta me onaj dodani šećer. Sve češće ga ljudi pripremaju sami jer je ukusniji i povoljniji, a gotov je za čas posla. Osim toga, možete uštediti skoro 300 kcal. Možete koristiti prženi neslani kikiriki, ili kupiti slani pa ga isprati vodom. Nažalost, neslani oguljeni kikiriki ćete tek u pokojoj trgovini naći.

Sastojci (za 165 g):

  • 150 g neslanog oljuštenog kikirikija
  • 15 g maslaca
  • 4 natreena
  • sol

Priprema:

Kikiriki usitnite u blenderu. Miksajte dovoljno dugo dok ne dobijete gustu mazivu smjesu.

Maslac od kikirikija

Malo po malo dodajte maslac dok ne dobijete željenu mazivost. Možete ga podgrijati na 1-2 minute u mikrovalnoj te će kikiriki otpustiti svoje masti, i neće vam trebati toliko maslaca.

Dodajte smrvljeni natreen po želji. Meni na ovu količinu odgovara taman 4 komada.

Dodajte soli po okusu.

Maslac od kikirikija

Nutritivne vrijednosti (na 100 g):

Energetska vrijednost: 372 kcal
Bjelančevine: 22 g
Masti: 52 g
Ugljikohidrati: 19 g

Pileća pašteta

Brza priprema i kvalitetni sastojci su najveća prednost pileće paštete. Sami birate meso koje želite, a možete napraviti blagu ili ljutu varijantu (s ljutom paprikom, hrenom, senfom), posnu ili nešto masniju. Ovdje je recept za jednu proteinsku paštetu s minimalno masti i gotovo bez ugljikohidrata.

Sastojci (za 200 g):

  • 100 g pilećih prsa
  • 35 g luka (1/3 glavice)
  • 60 g jaja (1 L jaje)
  • sol, papar, češnjak, peršin

Priprema:

Piletinu specite na naglo na dobroj tavi bez ulja.

Jaje skuhajte na tvrdo.

U mikser ubacite piletinu, tvrdo kuhano jaje, sol, papar, češnjak, nasjeckani luk, peršin i ostale začine po želji.

Pileća pašteta

Dobro miksajte dok ne dobijete željenu mazivost.

Pileća pašteta

Nutritivne vrijednosti (na 100 g):

Energetska vrijednost: 108 kcal
Bjelančevine: 16 g
Masti: 4 g
Ugljikohidrati: 2 g

Objavljeno 15.06.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
69
3
Podijeli s prijateljima!