10 super recepata s konopljinim proteinom

Image

Protein konoplje je industrijski bioproizvod nastao iz sjemena konoplje iz kojeg je prvo ekstrahirano ulje, a iz ostatka sjemena je daljnjom obradom proizveden protein u prahu.

Za razliku od drugih proteina u prahu, konopljin protein je često obogaćen zdravim mastima i vlaknima, a zbog nedostatka L-lizina ne može je se smatrati "kompletnim proteinom". Istovremeno, ovaj je protein izrazito bogat L-tirozinom i argininom.

Konopljin protein sadrži 21 aminokiselinu, od kojih je devet esencijalnih (potrebno ih je unositi hranom jer ih tijelo ne može samo sintetizirati).

Prednost proteina konoplje je njegova probavljivost. Ovaj protein sadrži dvije vrste proteina – albumin i edestin koji spadaju u globularne (biološki aktivne) proteine koji se jednostavno otpuštaju pa su brzo iskoristivi nakon unošenja. Upravo zbog toga, protein konoplje ne izaziva neželjenu nadutost i plinove, što je čest slučaj s proteinima soje i sirutke.

Prema rezultatima studije objavljene 2008. godine protein konoplje ima pozitivne učinke na jačanje imunološkog sustava i smanjenje osjećaja umora. U studiji iz 2011. godine potvrđeno je da hrana obogaćena proteinima konoplje pozitivno utječe na funkciju bubrega i srčanu hipertrofiju povezanu s oboljenjima bubrega.

S proteinom konoplje moguće je napraviti niz pripravaka, od smoothieja, međuobroka, doručaka, kolača itd.

Smoothie s konopljinim proteinom i bananom

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Smoothie s čokoladom i malinama

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.

Proteinski snack s proteinom konoplje

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke ubacite u blender i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Smjesu možete odmah konzumirati ili je možete zamrznuti pa imati proteinski sladoled.

Doručak s proteinom konoplje

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke istresite u posudicu i dobro promiješajte. Količina jogurta ovisi o tome koliko želite da vam smjesa bude gusta pa je prilagodite vlastitom ukusu.

Proteinski kolačići od konoplje i kokosa

Sastojci:

Postupak:

Pećnicu zagrijte na 180°C. Dobro promiješajte sve suhe sastojke (osim kokosovog brašna) pa potom dodajte namočene lanene sjemenke, kokosov maslac, zobeno mlijeko i ekstrakt vanilije te sve zajedno dobro promiješajte. Od dobivene smjese oblikujte kuglice pa ih uvaljajte u kokosovo brašno. Stavite na papir za pečenje i pecite 10-15 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Čokoladni kolač s konopljom

Sastojci:

Postupak:

Pomiješajte sve suhe sastojke pa im potom dodajte sve mokre te smjesu dobro izmiješajte da bude jednolična. Istresite u vatrostalnu posudu i stavite u mikrovalnu pećnicu na 2 i pol minute na snagu od 900 W.

Čokoladna torta ili muffini s konopljinim proteinom

Sastojci:

Postupak:

Na laganoj vatri otopite čokoladu. U smjesu dodajte jaje, bademovo mlijeko i konopljin protein u prahu i sve dobro izmiješajte. Smjesu istresite u protvan, na papir za pečenje ili u kalupe za muffine. Pecite 15-20 minuta na 180 stupnjeva.

Zeleni proteinski muffini

Sastojci:

Postupak:

Pustite da se grašak i špinat odmrznu pa sve sastojke zajedno pomiješajte u posudi. Ubacite smjesu u protvan za pečenje muffina i pecite 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih.

Sladoled od čokolade i konoplje

Sastojci:

Postupak:

Razdvojite bjelanjke od žutanjaka. U žutanjke dodajte med i miksajte dok ne postanu pjenasti. Čokoladu otopite na toplome, pa je dodajte u žutanjke. Dodajte im konopljin protein u prahu pa sve dobro promiješajte.

Bjelanjke umutite u šlag. Žlicom nježno umiješajte bjelanjke u mješavinu proteina i čokolade. Stavite u duboki led.

Energetske kuglice s konopljom i bademima

Sastojci:

Postupak:

U posudi izmiješajte zobene pahuljice, sjeckane bademe, sjemenke konoplje i konoplju u prahu. Dodajte med, maslac od kikirikija i na sitno narezane sušene marelice i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je potrebno, dodajte još maslaca od kikirikija.

Smjesu stavite u hladnjak na 20 minuta, pa izvadite i rukama napravite kuglice te ih uvaljajte u kokosovo brašno (mrvice). Držite u hladnjaku.

Objavljeno 02.12.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
17
1
Podijeli s prijateljima!