Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Roditelji oprez: Pretilost u dječjem uzrastu uzrok je niza psihičkih i fizičkih bolesti u kasnijim fazama života

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mnogi će se sjetiti rečenice koju je izgovorila neka baka ili susjeda komentirajući neko dijete koje ima koji kilogram viška „Vidi ga kako je zdrav!“ Iste te bake svoje su unuke „šopale“ hranom jer je našim starima, često, dobar tek upravo bio sinonim za zdravlje. No, to je zaista jako daleko od istine!

Istovremeno, još uvijek se pretilost povezuje s povećanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti (prvog uzročnika smrtnosti na svijetu), karcinoma, moždanog udara i dijabetesa tipa 2 samo kod odraslih osoba. No, ove bolesti su vrlo često posljedica pretilosti još iz najranijih godina života.

Dvije studije provedene nad više od 500.000 djece u Danskoj, praćene u rasponu od nekoliko godina, potvrdile su direktnu vezu između visokog indeksa tjelesne težine u djece s povećanim rizikom od razvoja karcinoma debelog crijeva i ranog moždanog udara u starijoj dobi.

Studije su predstavljene na European Obesity Summit na kojem je istaknuta važnost prevencije i zaustavljanja nepotrebnog porasta tjelesne težine kod djece i tinejdžera.

pretilost

Utjecaj pretilosti u djetinjstvu na kasniji život

U prvoj studiji dr. Britt Wang Jensen i suradnici su grupirali preko 250.000 djece prema standardnim devijacijama indeksa tjelesne težine, primjerenima dobi i spolu djeteta. Kako stoji u zaključku, svaka jedinica povećanja tjelesne težine kod djece stare 13 godina, generalno je označavala porast BMI za 2-3 jedinice, te povećan rizik od razvoja karcinoma crijeva za 9 posto s rizikom od razvoja karcinoma sigmoidnog kolona (dio najbliži rektumu) povećanim za 11 posto.

Druga studija, koja je uključila preko 307.000 ljudi Danaca rođenih 1930-1987. koristila je slično grupiranje prema BMI. Rizik od razvoja moždanog udara u ranijim životnim godinama povećan je za 26 posto kod žena i 21 posto kod muškaraca  za svaku jedinicu povećanja pretilosti u svim fazama djetinjstva, a posebno u periodu oko 13 godina.

Iako niti jedna studija nije dokazala da je prekomjerna tjelesna težina u djetinjstvu, za razliku od prekomjerne težine odrasle osobe, odgovorna za veće stope raka i moždanog udara, veća je vjerojatnost da će djeca s prekomjernom tjelesnom težinom izrasti u odrasle osobe s prekomjernom tjelesnom težinom - osim ako ne usvoje i zadrže zdravije obrasce prehrane i vježbanja.

Prema tvrdnjama American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, pretilost se najčešće razvija od 5 do 6 godine života ili tijekom tinejdžerskih godina, a "istraživanja pokazuju da dijete koje je pretilo u dobi između 10 i 13 godina ima 80 posto šanse da postane pretila odrasla osoba. "

djeca

Fizički problemi povezani s pretilošću

Studija objavljena u The New England Journal of Medicine potvrdila je da „pretili petogodišnjaci imaju 4 puta veće šanse da će biti pretili s 14 godina, nego petogodišnjaci normalne tjelesne težine. Ista studija je potvrdila da se rizik od pretilosti nije razlikovao na temelju socioekonomskog statusa, rase ili etničke skupine, ali ni tjelesne težine tijekom poroda.

Pretilost u najmlađoj životnoj dobi je faktor rizika za pretilost u tinejdžerskim godinama u svim društvenim skupinama.

Negativne posljedice pretilosti često se javljaju kao zdravstveni problemi već u ranim godinama života. Znanstveni osvrt objavljen u International Journal of Obesity potvrdio je da se mnogi problemi uzrokovani pretilošću manifestiraju već u djetinjstvu: visok krvni tlak, inzulinska rezistencija, dijabetesa tipa 2, visoke razine LDL kolesterola, niske razine HDL kolesterola, bolesti jetre, opstruktivna apnea, astma, opterećenja koštano-mišićnog sustava, nenormalan razvoj kostiju, bolovi u koljenima i kukovima te otežano hodanje.

dijete

Psihički problemi povezani s pretilošću

No, problemi uzrokovani pretilošću u djece nadilaze samo one fizičke. Pretila djeca imaju više razine depresije što, kao u začaranom krugu, često dovodi do emocionalnog prejedanja koje dodatno doprinosi pretilosti.

Studija objavljena u Annals, Academy of Medicine, Singapore potvrdila je da osobe koje su bile pretile u mladosti imaju češće negativnu svijest o vlastitom tijelu te nisku razinu samopouzdanja i samosvijesti, više i od osoba koje pretilost razviju u odraslom dobu.

Studija objavljena na JAMA Network pokazala je da pretila djeca i adolescenti bilježe smanjenu kvalitetu života koja je usporediva s onom kod djece oboljele od neke vrste karcinoma.

pretilost

Važnost prevencije

Kada se uzmu u obzir sve navedene studije, jasna je važnost prevencije prekomjerne težine kod djece, što je zadatak koji u velikoj mjeri leži na roditeljima, odgovornima za kvalitetu prehrane u djece, ali i razinu aktivnosti.

Nažalost, u čak 85% slučajeva roditelji zanemaruju ili nedovoljno ozbiljno shvaćaju pretilost svoje djece. Dodatno, studija provedena na American Academy of Pediatrics potvrdila je da roditelji koji su svjesni da su im djeca pretila, najčešće ne čine ništa da tu pretilost spriječe već ta djeca izrastaju u čak i više pretile tinejdžere i odrasle osobe.

Samo definiranje ili nazivanje djece pretilima od strane roditelja, bez ozbiljne i planirane pomoći u rješavanju pretilosti, djeci otežava borbu s lošim prehrambenim navikama i viškom kilograma.

Ono što se očekuje od roditelja je sustavno provođenje i učenje djece zdravim navikama, od izbacivanja svih nezdravih namirnica iz doma, osiguravanja redovnih obroka bogatih svježim voćem i povrćem do pozitivnog utjecaja i primjera s redovnim tjelesnim aktivnostima i aktivnim načinom života koji promiče zdravlje i zdravu tjelesnu težinu.

Objavljeno 21.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!