Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

Uživajte u branju jesenskih plodova

Image

Bablje ljeto produžuje toplinu više ne tako dugih dana; mi smo se lagano vratili na svoja radna mjesta i krenuli u svakodnevicu. Vrijeme odmora i ljetovanja je za nama, no to nipošto ne znači da moramo ući u monotoniju i početi se zatvarati u svoja četiri zida. Zašto ne biste krenuli u prirodu makar vikendima kada ste slobodni, priroda lijepe naše osim mora nudi i prekrasne planine, gore i šume u kojima upravo sada počinju sazrijevati hranjivi ljetno/jesenji plodovi, mirisni i nadasve zdravi.

U ovo doba godine na proplancima, uz puteve ili u šumama cvatu biljke od čijih sušenih dijelova spravljamo ljekovite čajeve koji će nas zimi štititi od prehlada i gripa te jačati imunitet. Kadulja, vrijes, stolisnik neke su od tih biljaka. Odlučite li provesti vikend u berbi plodova koji će vas osloboditi stresa i rekreirati na svježem zraku, potrudite se ponijeti sve što vam je potrebno; rukavice, zdjele i vrećice (bolje platnene od plastičnih).

Kopriva

Kopriva je jedna od biljaka pored koji često prolazimo niti ne primjećujući je, a često je i izbjegavamo zbog žarenja koje osjećamo u dodiru s njom. Upravo to žarenje zahvalno je za smanjivanje i uklanjanje reumatskih bolova. Kopriva je bogata kalijem i željezom, pomaže u obnavljanju crvenih krvnih zrnaca i pročišćavanju organizma. Možete od njenih mladih listova spravljati čaj, kuhati je na lešo i konzumirati s kuhanim krumpirom, češnjakom, octom i maslinovim uljem ili je koristiti u pripremanju obloga protiv bolova i reume. Koprivu se ne konzumira sirovu jer tako može oštetiti bubrege.

Bobičasto voće

Maline, kupine i šumske jagode svojim mirisima i izgledom obogaćuju naše šume, a hranjivim sastojcima naš organizam. Iskoristite to!

Malina raste u grmovima na osunčanim rubovima šuma, ima slatkasti miris i krcata je hranjivim nutrijentima. Ima antioksidativna svojstva (pomaže u sprečavanju nekih vrsta tumora); 100 g maline ima 52 kcal, 86 % vode, 1,2 % proteina, 0,65% masti, 12% ugljikohidrata i bogata je dijetetskim vlaknima (6,5 g) pa se preporuča kod redukcijskih dijeta. Bogata je vitaminom C (sadrži 26,2 mg što je 44 % preporučene dnevne količine tog vitamina) i vitaminima B kompleksa. Sadrži u manjim količinama vitamine E i K te sve minerale. Ovaj ukusni plod možete jesti sam, u raznim voćnim salatama te pripremiti svoju marmeladu s obzirom da ovaj plod sadrži prirodne zgušnjivače. Možete pripremiti i čaj, ocat i sirup koji se koristi kod tegoba s bubrezima i jačanja srca.

Kupine rastu u djelomično sjenovitim područjima poput malina. Plodovi kupina bogati su željezom i vitaminom C, a preporuča ih se konzervirati u marmeladi ili sirupu kako bi ih se moglo konzumirati i tokom zime. One utječu na jačanje imuniteta, pojačavaju muški spolni nagon, jačaju krv, smiruju živce i pomažu kod problema s nesanicom. Listovi ove biljke mogu se konzumirati kao čaj koji pomaže kod čišćenja organizma, protiv hemeroida, upala grla, želučanih problema, povišene temperature, bolesti usne šupljine i zacjeljivanja rana. Žvakanje listova pomaže od jačanja desni, a žvakanje korijena pomaže u odstranjivanju zubnog kamenca. Od kupine možete pripremiti i vino koje se konzumira u malim količinama zbog jačine.

Šumske jagode rastu na osunčanim mjestima i šumarcima, a najčešće ih možemo naći na mjestima gdje mravi grade svoje mravinjake; naime, oboje koriste istu vrstu zemlje. Jagode sadrže 80% vode, voćni i grožđani šećer, bjelančevine, masti, limunsku, grožđanu i druge kiseline, vitamin C, vitamine B1 i B2, željezo, bakar, kalij, karotin, pektin, mineralne soli i tanin zbog kojeg se preporučuje čaj od lišća protiv upala probavnog sustava koji se preporučuje ujedno i za poboljšavanje apetita (3g listova prelije se sa 4dcl vode).

Ovo bobičasto voće, poput ostalih vrsta najviše pogoduje probavnom sustavu i izlučivanju toksina, živčanom sustavu jer djeluje kao sredstvo za smirenje i jačanju imuniteta. Možemo ih konzervirati u marmeladi, zamrzavati ili, najzdravije, jesti svježe ubrane.

Kesteni

Niti jedna jesen ne miriši tako dobro bez kestena; umjesto da ih kupujete u šetnji gradom, iziđite u šume i berite svoje ukusne plodove koje ćete pripremiti kod kuće. O kestenima smo već više puta pisali, no navedimo još nekoliko razloga zbog kojih ih vrijedi brati – vaši će ih klinci obožavati zbog njihovog slatkog i punog okusa!

Od kestena možete pripremati mnoštvo poslastica, ali po svojem ukusu, sa smanjenom količinom šećera jer su kesteni sami po sebi kalorični. Ipak, umjesto kalorijske bombe iz slastičarne pripremite si slastice s medom bez rafiniranog šećera.

Kod berbe plodova u prirodi najvažnije je vrijeme provedeno na svježem zraku, oslobađanje od stresa i spoznaja da smo sami sebi ubrali zdravu hranu, što je u današnje vrijeme brzog života dobrodošla promjena.

Objavljeno 21.09.2008.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!