Kesten – zdrava i ukusna jesenska poslastica

Image

Stigla je sezona kestena koji su mnogima omiljena jesenska poslastica u svim oblicima - od vrućih kestena kod kestenjara na ulici do kesten pirea ili kolača. Kesten je inače jedna od prvih namirnica koju je čovjek jeo, a za to postoje i arheološki dokazi.

Kesteni pomažu kod anemije, iscrpljenosti, pospješuju cirkulaciju i imaju mnoga ljekovita svojstva, a načini pripreme za jelo su mnogobrojni.

Kesten

Glavni sastojak mu je škrob (oko 44 posto) u sirovoj sjemenci, po čijoj se količini može usporediti s krumpirom, pa se iz kestena može dobiti i brašno koje se upotrebljava kod pripreme kolača, osobito u poznatim kulinarskim zemljama Italiji i Francuskoj.

Kesten sadrži puno vitamina A i C te većinu vitamina B skupine. Osim toga, bogat je i kalijem, kalcijem, željezom i fosforom koji su nužno potrebni za naš organizam.

Kesteni pečeni

Lako se probavlja, a ima i mnoga ljekovita svojstva. Naime, kesten je zbog svog kasnog cvata odlična ispaša za pčele i njihov izvor peluda i nektara. Kestenov med je zato vrlo zdrav i pospješuje cirkulaciju, štiti jetra, pomaže kod gastritisa, anemije te fizičke i intelektualne iscrpljenosti.

Može se jesti svjež, pečen, kuhan, pržen ili kao pire. Oguljeni kesteni mogu se kuhati, poširati u crvenom vinu ili mlijeku te pirjati na maslacu za ukrašavanje jela.

Pripremili smo recept koji je vrlo jednostavan za pripremu, ali ima bogat i zanimljiv okus.

Puretina s kestenom i gljivama

Pureći file punjen smjesom pirjanih gljiva i pirea od kestena osvježit će i najzahtjevnije nepce.

Sastojci:

  • 80 dag purećeg filea
  • 10 dag kesten pirea
  • 50 dag šampinjona
  • 3 dag maslaca
  • 1 dcl bijelog vina
  • 2 dcl vrhnja za kuhanje
  • 10 dag sira po ukusu

Priprema:

Pureći file razrezati na jednake dijelove i ujednačiti debljinu batom. Šampinjone pirjamo na maslacu i razdijelimo u dvije posude - u manju za punjenje filea, u veću za umak. Umiješati pire od kestena u jednakim omjerima u obje zdjele.

Stavimo malo smjese gljiva i kestena na sredinu filea, dodamo sir po želji i zamotamo file. Pričvrstimo krajeve filea čačkalicom ili koncem za pečenje. Punjene filete poslažemo u vatrostalnu zdjelu koju smo prethodno namazali maslacem. Pečemo 40 minuta na 180 stupnjeva, prvo pokriveno aluminijskom folijom, a od polovice vremena otvoreno.

U tavi pirjamo gljive i pire od kestena s vrhnjem za kuhanje i vinom dok vino ne ispari. Kad su fileti u pećnici gotovi, prelijemo ih umakom i poslužimo.

Izvor: metro-portal.hr

Objavljeno 22.10.2010.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
3
0
Podijeli s prijateljima!