Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Cink - još jedan od važnih minerala

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Među ostalim, cink pozitivno djeluje na obranu organizma od bolesti, pa se često preporučuje u razdobljima učestalih prehlada i raznoraznih bolesti.

U tijelu odrasla čovjeka nalazi se oko dva kilograma metala, od čega se oko 2,5 grama odnosi na cink. Cink se nalazi u svim organima te u crvenim i bijelim krvnim stanicama, a visoke koncentracije prisutne su i u reproduktivnim organima. Sastavni je dio mnogih enzima, pa je uključen u više od 200 enzimatskih sustava.

Fiziološke funkcije koje ovise o ovom mineralu su procesi rasta i diobe stanica, spolnog sazrijevanja i reprodukcije, metabolizam nekih vitamina, osjetilne funkcije (osobito okus i miris), imunitet tijela, rad mozga, probava i disanje, zdravlje kose, kože i kostiju.. Poznata je i njegova uloga u procesu zacjeljenja rana, kad tijelo znatno povećava količinu cinka oko svježe rane i ožiljka. Zbog toga je cink čest sastojak dermatoloških lijekova, masti za posjekotine i ogrebotine, pudera i sredstava za zaštitu od sunca.

Što se tiče imuniteta, uočeno je da potiče stvaranje obrambenih stanica, što drugim riječima znači pozitivno djelovanje na obranu organizma od bolesti, pa se često preporučuje uzimati ga u razdobljima učestalih prehlada i gripe.

Cink je prvi put prepoznat kao važan mineral kad je otkriven nedostatak kod dječaka u Iranu i Egiptu. Simptomi su bili nizak rast, slabokrvnost i kašnjenje spolnog sazrijevanja. Naime, cink pomaže razvoj koštanog tkiva tako što potiče apsorpciju kalcija. Uz to, povećava brzinu kojom hemoglobin u krvotoku izmjenjuje kisik i ugljični dioksid, osiguravajući dovoljnu količinu kisika u stanicama, a sudjeluje i u proizvodnji spolnih hormona koji omogućuju pravilno spolno sazrijevanje.

Do nedostataka cinka kod dječaka došlo je zato što su se većinom hranili beskvasnim kruhom, koji, iako je bogat cinkom, sadrži fitate, spojeve koji se vežu sa cinkom u netopive i neiskoristive oblike. Tako cink postaje nedostupan za iskorištavanje u tijelu. Kad je dječacima dana nadopuna, simptomi bolesti su nestali.

Kao što je već spomenuto, cink je važan za oba spola jer sudjeluje u procesu stvaranja spolnih hormona. Ženama se posebno preporučuje obratiti pozornost na dovoljan unos cinka tijekom adolescencije, trudnoće, nakon poroda i tijekom klimakterija.

Cink i akne

Akne su bolest kože koja pogađa gotovo 80 % populacije između 12 i 24 godine. Nastaju zbog začepljenja pora uzrokovanog pojačanim lučenjem žlijezda lojnica ( zbog povišene razine muških spolnih hormona) i zadebljanjem površinskog sloja kože. Uz prisustvo bakterija dolazi i do upale. U dozi od 25 do 30 mg dnevno, cink pomaže u zacjeljivanju kože i važan je element za pravilan rad žlijezda znojnica.

Objavljeno 06.10.2006.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!