Cink - još jedan od važnih minerala
Prehrana

Cink - još jedan od važnih minerala

Među ostalim, cink pozitivno djeluje na obranu organizma od bolesti, pa se često preporučuje u razdobljima učestalih prehlada i raznoraznih bolesti.

U tijelu odrasla čovjeka nalazi se oko dva kilograma metala, od čega se oko 2,5 grama odnosi na cink. Cink se nalazi u svim organima te u crvenim i bijelim krvnim stanicama, a visoke koncentracije prisutne su i u reproduktivnim organima. Sastavni je dio mnogih enzima, pa je uključen u više od 200 enzimatskih sustava.

Fiziološke funkcije koje ovise o ovom mineralu su procesi rasta i diobe stanica, spolnog sazrijevanja i reprodukcije, metabolizam nekih vitamina, osjetilne funkcije (osobito okus i miris), imunitet tijela, rad mozga, probava i disanje, zdravlje kose, kože i kostiju.. Poznata je i njegova uloga u procesu zacjeljenja rana, kad tijelo znatno povećava količinu cinka oko svježe rane i ožiljka. Zbog toga je cink čest sastojak dermatoloških lijekova, masti za posjekotine i ogrebotine, pudera i sredstava za zaštitu od sunca.

Što se tiče imuniteta, uočeno je da potiče stvaranje obrambenih stanica, što drugim riječima znači pozitivno djelovanje na obranu organizma od bolesti, pa se često preporučuje uzimati ga u razdobljima učestalih prehlada i gripe.

Cink je prvi put prepoznat kao važan mineral kad je otkriven nedostatak kod dječaka u Iranu i Egiptu. Simptomi su bili nizak rast, slabokrvnost i kašnjenje spolnog sazrijevanja. Naime, cink pomaže razvoj koštanog tkiva tako što potiče apsorpciju kalcija. Uz to, povećava brzinu kojom hemoglobin u krvotoku izmjenjuje kisik i ugljični dioksid, osiguravajući dovoljnu količinu kisika u stanicama, a sudjeluje i u proizvodnji spolnih hormona koji omogućuju pravilno spolno sazrijevanje.

Do nedostataka cinka kod dječaka došlo je zato što su se većinom hranili beskvasnim kruhom, koji, iako je bogat cinkom, sadrži fitate, spojeve koji se vežu sa cinkom u netopive i neiskoristive oblike. Tako cink postaje nedostupan za iskorištavanje u tijelu. Kad je dječacima dana nadopuna, simptomi bolesti su nestali.

Kao što je već spomenuto, cink je važan za oba spola jer sudjeluje u procesu stvaranja spolnih hormona. Ženama se posebno preporučuje obratiti pozornost na dovoljan unos cinka tijekom adolescencije, trudnoće, nakon poroda i tijekom klimakterija.

Cink i akne

Akne su bolest kože koja pogađa gotovo 80 % populacije između 12 i 24 godine. Nastaju zbog začepljenja pora uzrokovanog pojačanim lučenjem žlijezda lojnica ( zbog povišene razine muških spolnih hormona) i zadebljanjem površinskog sloja kože. Uz prisustvo bakterija dolazi i do upale. U dozi od 25 do 30 mg dnevno, cink pomaže u zacjeljivanju kože i važan je element za pravilan rad žlijezda znojnica.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Bundeva - jako kvalitetna namirnica x 69
    Nepravedno zanemarena bundeva odličan je izvor vitamina, minerala i drugih važnih tvari. Siromašna je kalorijama i lako probavljiva. Sjemenke i ulje bundeve tek nam otkrivaju sva svoja ljekovita svojs...
  • Brokula - namirnica za duži život x 50
    Brokula sigurno nije omiljeno dječje jelo, a i kod mnogih odraslih na prilično je lošem glasu. No, ako se pravilno skuha, brokula ima izvrstan okus. U novije vrijeme znanstvenici su otkrili da je i vr...
  • Namirnice koje smanjuju apetit x 34
    Činjenica je da koju god dijetu provodili, da izgubite višak kilograma, morate se suočiti sa osjećajem gladi i čežnjom za jelom. Postoji puno strategija koje pomažu da se smanji osjećaj gladi kao što ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.10.2006
Piše: