Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

8 savjeta kako ne pretjerati s hranom za Uskrs

Image

Pred nama su uskršnji blagdani koji, osim slobodnih dana i okupljanja znače i pravu gozbu i izobilje hrane. I dok jajima i šunkici (a i mladom luku) ne možemo ništa staviti na teret, problem se javlja kad počnemo razmišljati o pinci, kolačima, čokoladnim jajima, kolačima i svemu slatkome što Uskrs također čini jednim posebnim blagdanom.

No, ne mora sve biti tako crno ako samo malo pripazite. Donosimo 8 jednostavnih i lako primjenjivih savjeta kako da umanjite štetu od prevelike količine kalorija koje će biti ponuđene na uskršnjim stolovima.

uskrs

1. Krenite s jajima i šunkom

Klasičan uskršnji doručak sastoji se od jaja, šunke i mladog luka. Nikako nemojte preskakati ovaj doručak, a i njime se dovoljno zasitite da izbjegnete prejedanje slatkišima već u ovom obroku.

2. Budite aktivni

Nakon doručka nemojte sjesti na trosjed i sjediti do ručka, čekajući da se vratite za stol. Uskrs je svakako dan u kojem ćete unijeti puno više kalorija nego što vam je potrebno da biste preležali dan, stoga pokušajte se između obroka što više kretati.

Ako imate 2-3 sata slobodna, odite s obitelji ili prijateljima u šetnju ili ih obilazite pješice, a ne s automobilom. Poteknite na taj način potrošnju unesene hrane i smanjite štetu.

uskrs

3. Nemojte pretjerivati

Nema potrebe da si uskratite baš sve slatko što će biti na stolu u narednim danima, ali pokušajte ne pretjerivati. Pojedite najdraži kolač, ali pokušajte ne pojesti pola protvana. Isto tako, jedna vrsta će vam biti dovoljna da zadovolji želju za slatkim. Nemojte baš probati sve slastice koje postoje.

4. Dajte prednost kvaliteti

Kod odabira slastica ili uskršnjih čokoladnih jaja svakako birajte manje komade, a ako imate mogućnost izbora birajte one sa što više kakaa i što manje šećera. Čokoladna jaja s 60% i više kakaa uvijek su bolji izbor od onih običnih.

uskrs

5. Ograničite unos alkohola

Da, za Uskrs ćete morati popiti čašu vina uz obrok, ali pokušajte se zaustaviti na toj jednoj čaši. Pretjerivanje u alkoholu ne samo da će vas dodatno nakrcati kalorijama, već će dodati i onaj grozan osjećaj mamurluka sljedeći dan koji svakako želite izbjeći.

6. Ne jedite iz dosade

Blagdani su često vrijeme kad se jede gotovo nesvjesno i „iz dosade“. Jedu svi oko vas pa tako jedete i vi. Radije umjesto prekomjernog i nepotrebnog unosa hrane, potaknite ljude oko sebe da odigrate društvenu igru ili izađete na zrak. Kod odabira društvenih igara svakako prednost dajte onima koje uključuju kretanje, poput nekog sporta i sl.

uskrs

7. Podijelite slastice

Pokušajte podijeliti sve slastice koje imate prijateljima i rodbini koja će vas posjetiti ovih dana, kako u danima nakon Uskrsa ne biste u stanu imali slastice koje bi vas mogle izazvati da ih pojedete „da se ne bace“.

8. Uskrs je samo jedan dan

Uskrs je samo u nedjelju, nemojte se izvlačiti pa pretjerivati u hrani i piću cijeli tjedan, pravdajući se da je Uskrs. Sljedeći dan obiđite prijatelje i rodbinu, provedite dan u prirodi i omogućite si oporavak od jučerašnjeg opuštanja i pripremu za povratak u radni i vježbački ritam, od utorka.

Objavljeno 19.04.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!