Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

7 znakova koji vam ukazuju da unosite premalo proteina

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Proteini su jedan od tri makronutrijenta (uz ugljikohidrate i masti) oko kojih nema puno dvojbe: svima su nam potrebni jer igraju iznimno važnu ulogu u funkcioniranju organizma.

Od toga da smanjuju apetit, doprinose povećanju jakosti i zdravlju kostiju do ubrzavanja metabolizma i doprinosa mršavljenju i regulaciji krvnoga tlaka. Radi svega navedenoga, savjetuje se u svakom obroku imati određenu količinu proteina, a unos proteina ne bi smio biti ispod 10% od ukupnoga kalorijskoga unosa.

Različiti su izvori proteina, od namirnica životinjskoga porijekla, poput mesa, ribe, jaja i mliječnih proizvoda, do grahorica i orašastih plodova.

proteini

No, kako prepoznati unosite li dovoljno proteina? Obratite pozornost na znakove koje vam tijelo šalje, a koji mogu biti znak preniskog unosa proteina:

1. Oticanje

Ovo je jedan od najčešćih znakova manjka proteina, a najčešće se događa u području ruku, nogu, abdomena i dlanova. Naime, između ostaloga, proteini sudjeluju i u sprječavanju nakupljanja vode u organizmu. No, kako oticanje može biti znak i drugih zdravstvenih tegoba, svakako se posavjetujte s liječnikom oko ovog stanja.

2. Promjene raspoloženja

Vaš mozak koristi kemikalije nazvane neurotransmiteri za prijenos informacija između stanica. Mnogi od ovih neurotransmitera izrađeni su od aminokiselina koje su gradivni blokovi proteina. Dakle, nedostatak proteina u vašoj prehrani mogao bi značiti da vaše tijelo ne može proizvesti dovoljno tih neurotransmitera, a to bi promijenilo način rada vašeg mozga. Na primjer, s niskim razinama dopamina i serotonina možete se osjećati depresivno ili pretjerano agresivno.

3. Problemi s kožom, noktima i kosom

Koža, kosa i nokti su izgrađeni od proteina poput elastina, kolagena i keratina. Kad ih tijelo ne može stvoriti, mogli biste imati lomljivu ili prorijeđenu kosu, suhu i perutavu kožu te duboke neravnine na noktima. Naravno, vaša prehrana nije jedini mogući uzrok, ali o tome treba razmisliti.

kosa

4. Slabost i umor

Istraživanja pokazuju da samo tjedan dana preniskoga unosa proteina može utjecati na mišiće odgovorne za vaše držanje i kretanje, osobito ako imate 55 ili više godina. S vremenom, zbog nedostatka proteina možete izgubiti mišićnu masu, što zauzvrat smanjuje snagu, otežava održavanje ravnoteže i usporava metabolizam. Također, prenizak unos proteina može dovesti do anemije, stanja u kojem stanice ne dobivaju dovoljno kisika, što vas čini umornima.

5. Učestala glad

Proteini su najzasitniji nutrijent pa njihov prenizak unos može biti odgovoran za osjećaj gladi. Stoga, ako ste i nakon obroka gladni, razmislite o tome da pojačate unos proteina.

6. Sporo zarastanje rana

Osobe koje imaju nizak unos proteina često bilježe da im rane i ogrebotine jako sporo zacjeljuju. Razlog tome može biti u smanjenoj produkciji kolagena koji je neophodan za zacjeljivanje rana, a nalazimo ga (osim u koži) i u vezivnim tkivima.

proteini

7. Učestalo pobolijevanje

Aminokiseline u ljudskoj krvi pomažu imunološkom sustavu u stvaranju antitijela koja aktiviraju bijela krvna zrnca u borbi protiv virusa, bakterija i toksina. Proteini su potrebni za probavu i apsorpciju drugih hranjivih tvari koje sudjeluju u održavanju zdravlja. Postoje i dokazi da proteini mogu promijeniti razinu "dobrih" bakterija u crijevima.

Iako većina populaciju uspijeva unijeti dovoljne količine proteina, ukoliko se sportaš vodite računa o tome da su vaši zahtjevi povećani pa i unos proteina trebate pojačati i prilagoditi potrebama vašeg organizma. Oko potrebne količine proteina posavjetujte se s nutricionistom koji će vam odrediti unos prema potrebama, ciljevima i drugim faktorima koji na te potrebe utječu.

Objavljeno 20.08.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!