Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Vodič kroz veganske proteine: Što sve uzeti u obzir prilikom odabira?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Neovisno koristite li ga kao piće za oporavak nakon treninga ili samo želite malo povećati dnevni unos proteina, napitak od veganskog proteina može vam pomoći u tome. Zbog svog biljnog porijekla preporučuje se vegetarijancima i veganima, no konzumirati ga mogu svi koji imaju potrebu za dodatnim unosom proteina.

Kao jedan od tri makronutrijenta, nepotrebno je dodatno naglašavati važnost dovoljnog unosa proteina u organizam. Jedna od najvažnijih uloga proteina u tijelu je oporavak i izgradnja mišića. Ovisno o našim ciljevima određujemo količinu proteina koji je potrebno unijeti u organizam na dnevnoj bazi.

Nekada može biti teško unijeti preporučenu količinu proteina kako bismo postigli željene ciljeve, a dodaci prehrani u obliku proteinskih pripravaka mogu nam pomoći u tome.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

100% Vegan Protein - 500 g

100% Vegan Protein je ukusan proteinski napitak s okusom jagode koji sadrži proteine iz 7 biljnih iz...

  • 14,49 €
Vegan Pea Protein - 500 g

Vegan Pea Protein je visokoproteinski dodatak baziran na koncentratu proteina graška, karakteriziran...

  • 14,99 €

Na što paziti prilikom odabira

Prilikom odabira veganskog proteina možete se voditi smjernica koje će vam pomoći da pronađete proizvod primjeren vašim potrebama:

Izvor proteina

Birajte proteine koji su dobiveni iz nutritivno bogatih izvora, kao što su grašak, soja ili riža. Proteini koji su kombinacija nekoliko različitih izvora osigurat će unos svih nužnih esencijalnih aminokiselina. Još jedna od stavki na koju valja pripaziti je količina samog proteina koji se nalazi u proizvodu koji kupujete.

Neki proizvodi mogu u sebi sadržavati veće količine ugljikohidrata i masti, stoga je bitno pogledati točan omjer makronutrijenata u proizvodu i u skladu s potrebama odlučiti koji je primjeren vama. Proizvodi s oznakom izolat sadrže oko 90% proteina u svom sastavu, dok većina proizvoda sadrži između 50% i 75% proteina.

Iskoristivost proteina u tijelu još je jedan od kriterija koji možete uzeti u obzir prilikom odabira. Soja, konoplja i grašak imaju najveću iskoristivost unesenog proteina i bogate su gotovo svim esencijalnim aminokiselinama.

Protein soje

Soja je odličan izvor proteina jer sadrži sve esencijalne aminokiseline, stoga se smatra kompletnim proteinom. Ne sadrži kolesterol, bogata je vlaknima, željezom, cinkom i kalcijem, kao i vitaminima B kompleksa.

Protein graška

Grašak je bogat izvor sporih proteina te sadrži sve esencijalne aminokiseline što ga čini savršenim izvorom proteina. Ne sadrži gluten, lako je probavljiv, a u svom sastavu ima 80% proteina.

Protein konoplje

Protein konoplje nije kompletni protein zbog male razine aminokiseline lizin u svom sastavu. Bogat je vlaknima, antioksidansima, mineralima i omega-3 i omega-6 masnim kiselinama. Lako je probavljiv i ne izaziva napuhanost.

Protein riže

Iako su ugljikohidrati većinski dio sastava riže, izoliranjem proteina riža postaje kvalitetan izvor istog. Rižin protein u prosjeku sadrži 80% proteina, a bogat je i vitaminima B kompleksa, željezom, fosforom i kalijem.

Protein bundeve

Dobiven finim mljevenjem bundevinih sjemenki ovaj protein nutritivno je bogat, uz više od 60% proteina u svom sastavu. Sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline, fosfor, magnezij, cink, željezo, kao i 20 aminokiselina.

Dodane vrijednosti

Osim omjera proteina u proizvodu, bitno je znati ima li proizvod koji razmišljamo kupiti u sebi dodane vrijednosti. Najčešće je moguće naći proizvode koji imaju dodane vitamine i minerale, BCAA, koji je zapravo lanac tri esencijalne aminokiseline (leucin, izoleucin i valin), kao i sve esencijalne aminokiseline koje je bitno unositi u organizam jer ih tijelo ne možemo samo sintetizirati.

Neki proizvodi također mogu imati dodatke kojima se olakšava apsorpcija proteina u organizam. Veća količina dodanih vrijednosti nije nužno i bolja, stoga je bitno znati koje su potrebe našeg organizma i u skladu s njima odabrati proizvod.

Gluten i laktoza

Ako vam konzumiranje hrane koja sadrži gluten ili laktozu stvara zdravstvene probleme, tražit ćete proizvode koji ne sadrže navedeno u svom sastavu. Odlična vijest za vas: biljni izvor proteina ne sadrže laktozu, mliječni šećer koji se nalazi u mlijeku i mliječnim proizvodima.

Gluten, protein koji se nalazi u nekim žitaricama, može uzrokovati alergijske reakcije kod ljudi koji su osjetljivi na veće razine glutena u krvi, dok ljudi koji boluju od celijakije ne bi trebali uopće konzumirati namirnice koje imaju gluten zbog reakcija organizma na njega. Većina proizvoda koji koriste biljne izvore za dobivanje proteina ne sadrže gluten, no uvijek je dobro pogledati sastav kako biste bili sigurni.

Okus

Iako okus ne pridonosi samoj kvaliteti proizvoda, kod većine ima važnu ulogu prilikom odabira. O ukusima se ne raspravlja, poznata je poslovica koju možemo primijeniti i u ovoj situaciji. Možete odabrati između čokolade, vanilije i jagode, a dostupna je varijanta bez okusa, tako da će se naći za svakoga ponešto.

Koje veganske proteine odabrati?

Iz bogate ponude Fitness.com.hr webshopa ističemo najbolje veganske proteine po izvoru proteina. Prema sastavu pojedinih veganskih proteina naša preporuka je kako slijedi:

Najveću ponudu veganskih proteina možete pogledati u Fitness.com.hr Webshopu i Fitness.com.hr trgovinama.

Objavljeno 09.04.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!