Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Tuna

Tuna ima iznimnu nutritivnu vrijednost, uz visok udio proteina i jako nizak udio masti te 0 g ugljikohidrata.

Vidi sve recepte

Jedna od namirnica koja se gotovo redovno nalazi na fitness jelovnicima je tuna. Tuna to može zahvaliti svojem visokom udjelu proteina zbog kojeg je biraju osobe koje paze na dovoljan unos ovih nutrijenata.

Tuna je riba koju nalazimo u slanim vodama, a postoje plavorepa, žutorepa, prugasta i bijela tuna. Ovu ribu nalazimo i u Jadranskom moru pa uvijek dajte prednost ribi iz Jadrana pred uvozom.

Tuna ima iznimnu nutritivnu vrijednost, uz visok udio proteina i jako nizak udio masti te 0 g ugljikohidrata. Od ostalih nutrijenata, tuna sadrži kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij, željezo, cink, bakar, mangan. Vitamini koje nalazimo u tuni su iz skupine B-kompleksa, a ova riba bogata je i omega-3 masnim kiselinama.

Zbog udjela omega-3 masnih kiselina tunu se smatra iznimno pogodnom za prevenciju  bolesti srca i krvnih žila i moždanih udara, snižavanje razina kolesterola te smanjenje rizika od nastanka krvnih ugrušaka i nakupljanje arterijskog plaka. Također, omega-3 masne kiseline iz tune smanjuju upalne procese, čuvaj vid te pomažu u borbi protiv pretilosti.

Tuna je u trgovinama dostupna svježa, dimljena ili konzervirana. Ukoliko birate konzerviranu tunu, svakako predlažemo da uzimate tunu u salamuri, a ne one u ulju ili povrću. Jednostavna je za pripremu i možete je jesti u različitim toplim ili hladnim salatama, ali i kao samostalan obrok uz neku salatu.

Nutritivna vrijednost na 100 grama

  • Proteini – 25,5 g
  • Ugljikohidrati – 0 g
  • Masti – 0,8 g
16 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom