Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Lanene sjemenke

Lanene sjemenke se smatra najbogatijim biljnim izvorom omega-3 masne kiseline, bogatijim čak i od - ribljeg ulja.

Vidi sve recepte

Lanene sjemenke sadrže niz hranjivih tvari: linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9), te palmitinsku masnu kiselinu, a više od polovice masnoća sadržanih u lanu, čini alfa linolenska kiselina (omega-3). osim toga, sjemenke lana u sebi imaju i vitamine B1, B2 i C, fitosterole, te minerale kalcij, selen, bakar, željezo, cink, natrij, magnezij, fosfor i kalij kao i vitamin E i karoten.

Budući da su preko polovice masnoća u lanenim sjemenkama omega-3 masne kiseline, lanene sjemenke se smatra najbogatijim biljnim izvorom te masne kiseline, bogatijim čak i od - ribljeg ulja. Omega-3 masne kiseline koje nalazimo u lanenim sjemenkama smanjuju razinu lošeg kolesterola odnosno LDL-a koji se veže uz srčane bolesti, pretilost, dijabetes i metaboličke sindrome.

Lan pomaže stabilizirati razinu šećera u krvi te pomaže u borbi sa suvišnim kilogramima s obzirom na to da ubrzavanjem metabolizma utječe na izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. 

Uz zdrave masti, lanene sjemenke su bogate i topivim vlaknima i ligninom koji predstavlja iznimno važan antioksidans, a koji pomaže uz borbi protiv slobodnih radikala. 

Lan je moguće konzumirati na nekoliko načina koji uključuju upotrebu lanenog ulja u prehrani, mljevenih sjemenki ili pak lana u izvornom obliku. Sjemenke lana se dodaju u kruh, kolače, smoothieje, žitarice, jogurt i na niz drugih načina ih se može uključiti u prehranu.

Nutritivna vrijednost na 100 grama

  • Proteini – 19 g
  • Ugljikohidrati – 34 g
  • Masti – 34 g
13 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom