VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Chia sjemenke

Chia sjemenke smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu.

Vidi sve recepte

Chia sjemenke smatra se jednom od najzdravijih namirnica na svijetu. Ove sitne sjemenke bogate su nutrijentima, ali i zdravstvenim prednostima. Njihovo postojanje bilježe već Asteci i Maje, a već i samo ime „chia“ na jeziku drevnih Maja znači „snaga“.

Nutritivna vrijednost chia sjemenki

U 100 grama chia sjemenki nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 486 kalorija
  • Ugljikohidrati: 42 grama
  • Od toga vlakna: 34 grama
  • Proteini: 17 grama
  • Masti: 31 grama

Od mikronutrijenata, chia sjemenke su izrazito bogate kalcijem manganom, magnezijem i fosforom, a u manjim količinama sadrže i cink, kalij i vitamine B-kompleksa. Uz sve to, chia sjemenke su izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina.

Chia sjemenke su bogate antioksidansima koji pomažu u borbi protiv štetnog djelovanja slobodnih radikala, a koje se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti, od upalnih procesa, do kroničnih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i nekih vrsta karcinoma.

Kako je gore jasno, chia su izvrstan izvor vlakana. Vlakna ne podižu šećer u krvi niti zahtijevaju izlučivanje inzulina. Iako pripadaju obitelji ugljikohidrata, zdravstveni učinci vlakana drastično su različiti od onih probavljivih ugljikohidrata poput škroba i šećera.

Zbog visokog sadržaja topljivih vlakana, chia sjemenke mogu apsorbirati do 10-12 puta veću težinu vode, stvarajući gelastu strukturu. Teoretski, to bi trebalo povećati sitost, usporiti apsorpciju hrane i pomoći da se automatski pojede manje kalorija, čime bi chia mogle značajno doprinijeti regulaciji tjelesne težine.

Osim toga, vlakna hrane prijateljske bakterije u crijevima, a održavanje zdrave flore crijeva je ključno za zdravlje. Chia sjemenke su 40% po masi vlakna, što ih čini jednim od najboljih izvora vlakana na svijetu.

Uz navedeno, chia sjemenke su dobar izvor proteina, što je posebno važno osobama na vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.

19 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom