VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Ananas

Ovo popularno voće prepuno je hranjivih sastojaka, antioksidansa i drugih korisnih spojeva, poput enzima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti.

Vidi sve recepte

Ananas je tropska biljka (porijeklom iz Južne Amerike) koja je zasluženo dobila svoje mjesto na jelovnicima i u ne-tropskim krajevima.

Ovo popularno voće prepuno je hranjivih sastojaka, antioksidansa i drugih korisnih spojeva, poput enzima koji pomažu u borbi protiv upala i bolesti. Ananas i njegovi spojevi povezani su s mnogim zdravstvenim prednostima, uključujući doprinos probavnom sustavu, jačanje imuniteta i ubrzavanje oporavka od operacije.

Nutritivna vrijednost ananasa

U 100 grama ananasa nalazimo sljedeće nutritivne vrijednosti:

  • 50 kalorija
  • Ugljikohidrati: 13 grama
  • Od toga vlakna: 1,4 grama
  • Proteini: 0,5 grama
  • Masti: 0,1 grama

Ananas sadrži i vitamine A i K u tragovima, fosfor, cink i kalcij također u tragovima. Osobito je bogat vitaminom C i manganom. Vitamin C neophodan je za rast i razvoj, zdrav imunološki sustav i pomaže apsorpciji željeza iz prehrane. Istovremeno, mangan je prirodni mineral koji pomaže rast, održava zdrav metabolizam i ima antioksidativna svojstva. Od antioksidansa, ananas je bogat flavonoidima i fenolnim kiselinama.

Enzimi koje nalazimo u ananasu (poput bromelina) doprinose probavnom sustavu. Oni funkcioniraju kao proteaze, koje razgrađuju molekule proteina u njihove građevne blokove, poput aminokiselina i malih peptida, koji se potom lakše apsorbiraju i tankom crijevu.

Ananas je sladak, sočan i ukusan i jednostavno ga je uključiti u jelovnik: možete ga jesti u izvornom obliku, ili od njega napraviti smoothie ili ga dodati u različite kolače, salate ili druge kombinacije.

3 recepata s ovom namirnicom
Pogledaj sve recepte

Popularni recepti s ovom namirnicom

Popularni recepti s ovom namirnicom