Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Spasonosni energetski napici i gelovi

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako se osvrnete oko sebe, vidjet ćete pravu inflaciju energetskih napitaka u pet bocama, tetrabricku i u limenkama. Ne samo da je teško razlikovati njihove sadržaje, već se teško odlučiti za "pravo" rješenje. Zapravo, postavlja se pitanje - što je to pravo rješenje?

Podijeliti sportske napitke dosta je nezahvalno naprosto zato što ih mnogo ima na hrvatskom i europskom tržištu i što su nijanse među njima jedva prepoznatljive.

Energetski napitak

Svakako da američka podjela na napitke za oporavak (Recovery drinks), energetske napitke (Energy drinks) , proteinske napitke (Protein drinks) i antikatabolične napitke (Anti-cathabolic drinks) ne mora biti prihvatljiva u našim uvjetima, ali ona na neki način određuje trend u kom smjeru će se stvari dalje razvijati.

Zatim slijedi podjela obzirom na oblik - tekući i praškasti koji svaki za sebe predstavljaju posebnu priču. Energetski napici se zatim dijele na podgrupe s manje ili više ugljikohidrata s raznim dodacima itd.

Znanost je posljednjih desetak godina riješila brojne dileme iz ranijeg perioda (punjenje želuca, pražnjenje, brzina apsorpcije itd) što se zahvaljujući golemim sredstvima pretočilo u gotova rješenja. Postoje čak i posebni instituti koji tragaju za optimalnim recepturama i sirovinama.

Koja je svrha sportskih (energetskih) napitaka?

  • da nadoknadi gubitak tekućine,
  • da zamjeni izgubljeni natrij i kalij (ključne elektrolite)
  • da osigura "sirovinu" za produkciju glikogena u jetri i mišićima (ugljikohidrate)

I na koncu, da na takav način poboljša ukupne fizičke i psihičke performanse sportaša i rekreativaca. Stvar je dakle vrlo jasna pa uopće nema dvojbe oko toga trebaju li takvi napitci ili ne.

Kako i kada uzeti?

Principjelno energetske napitke treba uzimati kada trening traje duže od 60 minuta, a najbolji trenutak je za vrijeme samog treninga ili (ako je moguće) za vrijeme natjecanja. Tim lakše ako vaš napitak imate pripremljen u bidonu ili jednostavnije u plastičnoj (pet) boci. Uzima se svakih 15 minuta po 2 dobra gutljaja ili nakon svakih 2 km trčanja ili nakon svakih 5 km tjeranja pedala. Ako je vrijeme vlažno i vruće, napitak se pije više i češće!

Energetski napitak

Biciklisti na važnim utrkama imaju spojenu cjevčicu s bidonom i svako malo "usišu" par gutljaja dragocjene tekućine.

Čitajte deklaracije na etiketama proizvoda; ako tekućina sadrži 50-60 kcal na limenku (250 ml) to znači da se radi o razrijeđenom napitku (6-8% ugljikohidrata). Takvi su primjerice, "Gatorade", "Powerade" i "Race Day". Veća kalorijska vrijednost označava jače energente koji su hipertonični i koji se nikako ne smiju "nalijevati" bez kontrole (100-110 kcal/250 ml).

Oni se teže apsorbiraju u želucu (zadržavaju se) što sportaši nikako ne vole. Međutim, ako se dogodi da imate upravo takve koncentrirane napitke, a ipak ne želite imati problema s dehidracijom, razrijedite ih s vodom u odnosu 1:1 i gotovo!

Suvremeni "energetici" kako ih popularno danas zovu, su sofisticirani tekući proizvodi gotovi za konzumiranje, pakirani u limenkama ili tetrabrick pakiranju, gdje je cijeli sadržaj ciljan na postizanje što bržeg obnavljanja energije.

To su dakle visoko ugljikohidratni napici s 60 grama kompleksnog ugljikohidrata (maltodekstrina), 10 grama glicerola i 200 mcg krom pikolinata. Radi se o glikemično balansiranim proizvodima, od 285 kcal. Važno je napomenuti da napitak ne sadrži šećer.

Energetski gel za istiskivanje

To je slijedeći oblik pakiranja "energenata" koji je sličan individualnom pakiranju tekućeg šampona za kosu a podrazumijeva gusti (koncentrirani) gel oblik koji se jednostavno drži u džepu i kad treba otvori i istisne direktno u usta.

Kada je riječ o praktičnosti, ovo je možda jedno od najmudrijih rješenja jer stane u svačiji pa i ženski džep. Koja je funkcija energetskog gela? Osigurati ugljikohidrate i elektrolite u gotovom obliku (nema miksanja) prije i za vrijeme treninga i natjecanja kada zapravo nema vremena za bilo kakve dodatne radnje. Zatim da se prevenira pojava glikogenskog pražnjenja i na koncu da se stabiliziraju nužni elektroliti.

Kada i kako ih uzeti?

Za većinu sportaša izdržljivosti 1-2 paketića na sat, osigurat će dovoljno energije i svih drugih tvari a osobito elektrolita..i to kao "depo" odnosno zlatna rezerva. Prije natjecanja dovoljan je 1 paketić s jednom čašom vode. Za vrijeme natjecanja gel treba koristiti tek nakon isteka 60 minuta. Ako se slučajno krene na natjecanje bez prethodnog obroka onda će pomoći supstitucija s 2 paketića energetskog gela. Općenito vrijedi pravilo; što je intenzitet aktivnosti veći, brzinu uzimanja paketića treba povećati (svakih 30 minuta).

Energetski napitak

Kao sirovine za izradu gelova koriste se sirupi od maltodekstrina ili smeđe riže, i njihovih kombinacija (fruktozni sirup) zatim arome, smjesa minerala-elektrolita i i razni drugi dodaci kao primjerice kofein. Moglo bi se reći i ovako; ono što sadrži limenka energetika u tekućem stanju, paketić gela sadrži "ugušćeno" tj. koncentrirano. Kako na takve gelove reagira želudac, nigdje nije zapisano ali bi zato bilo dobro zapitati one koji su ih koristili!

Ako nosite gelove na utrku kao primjerice kod biciklista, zgodno je nositi sobom malu "Zip-log" vrećicu kako biste (ako ne iskoristite do kraja) paketiće mogli koristiti i kasnije. Vrećica naime prevenira rasipanje sadržaja po torbi kao što se događa s medom (pa se sve što se dodirne-zalijepi).

Svu ponudu energetskih napitaka, gelova i pločica možete pogledati na našem webshopu

Objavljeno 14.04.2012.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!