Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Indijski ogrozd (amla) – 10 razloga zašto ga uključiti u prehranu!

Image

Upoznati ste s pojmom superhrana ili supernamirnica. Bez obzira slažete li se s pojmom ili ne, postoje namirnice koje su nutritivno iznimno bogate te koje imaju niz pozitivnih utjecaja na ljudsko zdravlje. Među najpoznatijim namirnicama u toj skupini su goji bobice, acai bobice, kakao, chia sjemenke i sl.

No, niz je manje poznatih i u našem dijelu svijeta vrlo egzotičnih biljaka koje su također svojom nutritivnom zaslugom svrstane među superhrane. Jedna od njih je i indijski ogrozd (amla).

Amla prah se stoljećima koristi u ajurvedskoj medicini za liječenje niza tegoba – od proljeva do žutice.

Indijski ogrozd (amla) ćete teško pronaći u izvornom obliku, ali je možete pronaći u prahu. Okus je  iznimno karakterističan – mješavina slatkog, kiselog, oporog i gorkoga. Savjetuje se konzumirati je pomiješanu s đumbirom u prahu, cijeđenom limetom i malo meda ili nekog drugog sladila. Koliko god vam njezin okus bio neobičan, zbog njezine nutritivne vrijednosti svakako trebate razmisliti da je krenete konzumirati:

Indijski ogrozd je izvrstan izvor vitamina C, željeza i kalcija, a osim toga nudi i značajne nutrijente koji doprinose zdravlju kože, kose i noktiju te jača imunitet jer je bogat izvor antioksidansa.

amla

10 razloga zašto amlu uključiti u prehranu:

 1. Amla prah je najčišći oblik vitamina C. Osim toga on utječe da krvne žile postaju jače i deblje. Također, poboljšava imunitet čime pomaže u borbi protiv infekcija.
 2. Smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti kontrolom kolesterola u krvi.
 3. Bogata je antioksidansima koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala čime se smanjuju stanična oštećenja te smanjuje rizik od nekih vrsta karcinoma i upalnih procesa.
 4. Pomaže u održavanju zdravlja kože te je država hidriranom. Amla prah može se koristiti kao maska za prirodno zdravlje i sjaj kože. Amla prah se može pomiješati s jogurtom i medom i tako napraviti masku za lice koja će doprinijeti zdravlju kože lica.
 5. Bogata je vlaknima koji doprinose zdravlju probavnog sustava te smanjuje rizik od zatvora. Amla prah je izvrsno sredstvo za pojačanu kiselost organizma te želučane čireve.
 6. Poznata je po svojim antiupalnim svojstvima, smanjuje kiselost u želucu te pomaže u borbi protiv upalnih procesa.
 7. Snažan je borac protiv starenja jer doprinosi zdravlju kože, ali i poboljšanju općeg zdravstvenog stanja.
 8. Amla prah je izvrstan za dijabetičare. Sadrži krom koji poboljšava osjetljivost na inzulin te regulira razinu šećera u krvi.
 9. Kada je se uzima s medom, smatra je se snažnim sredstvom za pročišćavanje krvi. Redovno uzimanje amla praha doprinosi porastu razine hemoglobina.
 10. Značajno doprinosi zdravlju kose. Smanjuje peruti i doprinosi prestanku opadanja kose.

amla prah

Amla i zdravlje kose

Upravo je zdravlje kose jedno od najsnažnijih djelovanja amla praha. Studije potvrđuju da amla prah doprinosi:

 • Općem zdravlju kose
 • Rastu kose
 • Borbi protiv ušiju

Kako je rečeno ranije, indijski ogrozd je bogat vitaminom C i E, ali i taninima, fosforom, željezom i kalcijem. Topična aplikacija ove nutrijente doprema direktno na kosu što doprinosi regeneraciji kose, zdravlju tjemena te smanjenjem prhutanja kose.

Također, apliciranje amle doprinosi rastu kose za što se zasluge pripisuje vitaminu E kojeg u amli ima u visokim dozama. Ovaj vitamin doprinosi cirkulaciji što omogućava regeneraciju stanica.

Studija objavljena 2014. godine pokazala je da biljna otopina koja sadrži amlu pomaže u borbi protiv ušiju pa se amlu smatra pogodnom i za ovu uporabu.

Objavljeno 06.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!