Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Uši na vlasištu – kako ih se riješiti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Rijetko koje dijete koje pohađa vrtić u neko doba svojeg djetinjstva nije imalo uši. Ovi insekti koji se nastanjuju u vlasištu i ondje izazivaju snažan svrbež neugodno su iskustvo i što ih se ranije prepozna, lakše ih se riješiti i iskorijeniti ih.

kosa

Što su uši?

Uši na vlasištu, poznate i pod nazivom uši glave, nametnici su veličine 1-4 mm, sivkasto-cijele boje. Uši žive i razmnožavaju se u vlasištu ljudi, a hrane se krvlju domaćina. Tijekom sisanja krvi domaćina, uši ispuštaju tekućinu po tjemenu što izaziva neugodan svrbež. Češanje može izazvati oštećenja kože, a to može izazvati infekcije.

Uz samo tjeme, na korijen vlasi uši polažu svoja jajašca i brzo se razmnožavaju. Svaka ženka ušiju može izleći oko 300 jajašca ili gnjida pa je jasno koliko je brzo njihovo širenje. Uši mogu preživjeti samo u vlasištu, a bilo gdje drugdje umiru u roku 48 sati. Ukoliko su u vlasištu, njihov životni vijek može doseći i 2 mjeseca.

Uši se prenose s jedne zaražene osobe na drugu dodirom s kosom ili preko predmeta na kojima su se uši zadržale.

usi

Koji su simptomi?

Najsnažniji i najprepoznatljiviji simptom postojanja ušiju je jaki svrbež po vlasištu, a često je praćen nervozom i razdražljivošću. Pregledom vlasišta, golim se okom mogu pronaći žive uši i gnjide.

Uši su obično veličine 1-4 milimetra, sivo-bijele boje i imaju 6 nogu s kandžama kojima se drže za kosu. Iako uši nisu opasne za ljudsko zdravlje, dobro ih je što ranije otkriti i zaustaviti njihovo širenje.

Liječenje ušiju?

Uši se liječe različitim kozmetičkim preparatima, sredstvima za pranje kose i sličnim proizvodima koji ubijaju uši. Ukoliko je jedan ukućan zaražen ušima, velika je šansa da su uši prešle i na ostale ukućane pa je dobro provjeriti vlasište svih osoba u kućanstvu.

Svakako treba imati na umu da liječenje ušiju kod djece i odraslih nije isto: djecu treba izložiti preparatima koji su prihvatljivi za njihovo nježnije vlasište i nisu toliko agresivni kao preparati za odrasle.

Najčešće se za rješavanje ušiju u vlasištu koriste šamponi koji sadrže piretrin, a vlasišta se posipa permetrinskim prahom. Tretman je ponoviti više puta kako bi se riješilo svih gnjida i jajašca.

lijecnik

Može li se prevenirati zaraza ušima na vlasištu?

Najčešće mjesto prijenosa ušiju su vrtići, škole i dječje igraonice. Stoga, savjetuje se da dijeliti predmete koji su u dodiru s kosom poput češljeva, četki za kosu, kapa, šalova i drugih predmeta na kojima se uši mogu naći.

Sve predmete koji su bili u doticaju s kosom u kojoj su uši valja oprati u vrućoj vodi, a one koje nije moguće, savjetuje se zatvoriti u plastične vrećice i onemogućiti potencijalno širenje uši s njih, dalje. Sve prostorije u kojima se nalaze zaražene osobe treba što temeljitije očistiti i usisati.

Također, roditelji zaraženog djeteta dužni su obavijestiti ustanovu koju dijete pohađa o postojanju ušiju kako bi se zaraza mogla spriječiti i prevenirati širenje i na drugu djecu i zaposlenike tih ustanova.

Djecu koja su rizična skupina, a posebno onu koja pohađaju vrtić, školu ili neke druge aktivnosti preporučljivo je redovito kontrolirati od ušiju, a postoje i sprejevi koji djeluju na odbijanje ušiju i onemogućavaju zarazu.

U borbi protiv ušiju sudjeluju svi, i roditelji i šira obitelj i zaposlenici odgojno-obrazovnih ustanova koje djeca pohađaju, pa je nužno da sve karike ovog lanca sudjeluju u prevenciji i pravovremenoj reakciji, ukoliko do zaraze dođe.

Objavljeno 31.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!