VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Da li znate što je E/C/A ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva, koji nije anabolički steroid je E/C/A. Objasnimo prvo što je to, za one koji možda još nisu čuli za njega. Sam naziv je kraćenica, a znači ; Efedrin- coffein-aspirin.

Te tri stvari zajedno stvaraju sinergički efekat. Sinegički efekt se sastoji u tome da iako svaki od ovih proizvoda ima određene kvalitete i snagu, kada se kombiniraju zajedno u određenim količinama, njihova snaga i djelotvornost se višestruko povećava. Inače to se u bodybuilding krugovima naziva "Stack", a stakiranje tj. kombiniranje dva ili više proizvoda je uobičajeno i u uporabi proteina, vitamina, kreatina i ostalih bodybuilding i fitness artikala.

Razmotrimo sada detaljnije dijelove E/C/A-stacka :

Prvi od njih i najvažniji je efedrin:

Efedrine tj. ephedrine hydrocloride je već stoljećima poznata supstanca u svijetu. Još prije 2000 g. u drevnoj se Kini koristio čaj biljke Ma huang iz koje se prirodnim putem dobivao efedrin da bi se postigla velika izdržljivost i snaga potrebna u čestim bitkama. 300 mg ephedre iz Ma Huang-a daje, ovisno o kvaliteti proizvoda oko 25 mg efedrina.

Efedrine ima nekoliko korisnih svojstava; njegovo djelovanje na centralni živčani sustav, on je beta agonist i bronhodilator, (ima ga i u kapljicama za nos jer širi dišne putove), tako da stimulira određene receptore u tijelu koji su odgovorni za više efekata, npr. unaprijeđuje mišićnu koncetraciju i koordinaciju, više kisika u krvi, što rezultira mogućnošću dužeg i intenzivnijeg treninga uz manje umora.

Oko 15 minuta nakon uzimanja, počinje lučenje epineferina ili kako ga mi zovemo adrenalin i to izaziva tzv."KICK", psihičko-fizički poticaj, dodatne eksplozivne snage i energije.

Slijedeće svojstvo efedrina je fat burning efekt, tj. vrlo učinkovito otapa masne naslage i spriječava pojavu novih. Efedrin stimulira tiroidnu žlijezdu (štitnjaču ili štitnu žlijezdu) čime ubrzava metabolizam masti trošeći ih za energiju. Tijelo inače troši prvo rezerve ugljikohidrata za energiju pa zatim masne naslage; efedrin radi suprotno i time brže troši nagomilane masti. Efedrin "štedi" glukozu , dakle pri uzimanju , tijelo više orijentira na korištenje masti, a ne glukoze kao energetskog izvora, dok je za vrijeme normalne dijete situacija obrnuta, tj. prvo se troši glukoza, a onda masno tkivo.

Slijedeći sastavni dio je kofein. Oni koji se ujutro ne mogu razbuditi bez kave, jako cijene njegov utjecaj na centralni živčani sustav. Dakle, kofein je sastavni dio kave, Coca cole, Red Bulla i još niza popularnih napitaka. Kofein stimulira i i izgaranje masti putem procesa zvanog "lipoliza" i uz pomoća adrenalina jer povećava termogenički efekt. Ponekad ga se može (iako vrlo teško) pronaći i u koncentriranom obliku kao tablete.

Posljednji sastojak je aspirin. Onaj obični aspirin koji uzimamo kad nas nešto boli ili imamo gripu. Aspirin širi krvne žile, čisti ih od kolesterola i pomaže boljoj cirkulaciji krvi. Glavobolje obično i nastaju kada nedovoljno krvi, a time kisika i hrane dolazi do mozga. Svojim djelovanjem, aspirin otklanja teškoće. Upravo zato se aspirin i nalazi u ovoj kombinaciji, on je svojevrsni ubrzavač lipolize masnih stanica i raznosač tvari, stoga je važan dio E/C/A stacka.

Zanimljivo je da su neka ispitivanja pokazala da se uzimanjem E/C/A i bez treninga postižu određeni rezultati, samo uz određenu dijetu, koliko li je tek onda efekt bolji ako kombiniramo pravilnu prehranu sa programom treninga za skidanje masnog tkiva.

Već smo nešto rekli o "Kicku”, stimulativnom efektu: efedrin u kombinaciji sa kofeinom ima vrlo jak stimulativni efekat, povećanjem adrenalina postajete agresivni (ne tako da nekoga istučete, kako alkohol može djelovati), nego ste užasno motivirani za trening, iskaljujete se na željezu koje dižete i to mogli bi reći "životinjskom" snagom. I nakon najteže serije imate osjećaj (i ne samo osjećaj) da možete napraviti još više i više.

Tjelesna temperatura time raste i time počinje drugi, a to je termogeni učinak, jer se ubrzava metabolizam izmjene tvari, a time i trošenje masti kao energije.( Sjetite se,već smo rekli da efedrin prvo koristi mast za energiju ). Dakle; sa više napora je veća potrošnja energije, a rezultat je veće izgaranje masnih naslaga.

Time se poništava situacija da ako nemamo dovoljno ugljikohidrata u tijelu prije treninga, tijelo koristi i mišićne proteine za energiju. Zalihe glikogena u krvi ostaju na normali, a topi se mast.

E/C/A ujedno ima jedan jako korisni efekt susprezanja apetita što jednostavno znači da se ne osjećate stalno gladni, što pomaže reguliranju količine hrane u obrocima. Naravno NIKADA nemojte uzimati zato samo 2-3 obroka dnevno. Uzimajte uvijek 5-6 obroka, ali smanjite količine unesenih kalorija u svakom obroku i pazite na omjer proteina-ugljikohidrata-masti. (Neki autori preporučuju omjer 50-35-15).

Negativni efekti E/C/A ; Osobe koje pate od visokog tlaka i bolesti srca, dijabetesa, štitnjače, trebali bi se držati dalje od ovog proizvoda. Poznato je da adrenalin stimulira srce i povećava tlak (koristi se i u medicini za osobe u arestu prilikom reanimacije, kada se ubrizgava direktno u srce kako bi nastavilo svoju funkciju). Osobe koje uzimaju lijekove za smanjenje tlaka, mogle bi imati problema, jer na jednoj strani ga smanjuju, a sa E/C/A povećavaju, što je vrlo opasno.

U početku uzimanja većina korisnika osjeća laganu drhtavicu ruku i pomalo ushićeno-uzbuđeni osjećaj.

Kada prestajemo sa uzimanjem E/C/A, to opet treba učiniti piramidalno, jer su moguće glavobolje i nevoljkost, slaba motivacija, kao kada se ujutro probudimo i idemo raditi bez uobičajene doze kave, sve je to u stvari jedna vrst navike ili ovisnosti. Već nakon nekoliko dana negativni efekti prestaju i tijelo se vraća u normalu.

Svakako preporučujem prije bilo koje supstance, pa čak i prije nego uopće počnemo trenirati, dobro je otići kod liječnika i provjeriti zdravlje, možda ni ne znamo koji nas problemi muče ili koje bolesti "čuče” u nama i čekaju povoljan trenutak ili stimulaciju da se pojave.

Ovaj članak služi isključivo za informiranje, ovim tekstom ne potičemo uzimanje E/C/A pa se stoga ograđujemo od bilo kakvih poteškoća ili negativnih posljedica.

Objavljeno 06.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!