Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

L- karnitin - preparat za "skidanje masti"

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Što je zapravo L-karnitin? Koncentrirajući se više na marketing, a manje na znanost dobili smo rezultat da je L-karnitin opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Vrlo je malo studija, a još k tome i pouzdanih koji govore o L-karnitinu, uzimanju njegovih pripravaka i poboljšanju rezultata.

Varijanta pod oznakom "A" je često način kako se kupuju razni suplementi poput aminokiselina, proteina, ugljikohidrata, vitamina i sličnih proizvoda. Još ako se tome doda ekonomsko propagandni program imate osjećaj da vam sve to treba.

Jedna od takvih vrlo prodavanih tvari je i L-karnitin. Najčešće promovirana kao tvar koja "topi" masnoće i utječe na rast mišića time poboljšavajući performanse onog koji je uzima.

U slijedećim rečenicama će biti navedene činjenice o L-karnitinu, a vi sami odlučite da li vam treba ili ne treba.

Što je zapravo L-karnitin ?

L-karnitin je derivat tj. proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Naziv je dobio zahvaljujući činjenici da je prvi put (1905.) otkriven u mesu. Činilo se da djeluje kao vitamin u tijelu kukca brašnara pa je dobio naziv i vitamin B T. Kada se okrilo da ga ima i u ljudskom organizmu taj je naziv odbačen.

U normalnim uvjetima ljudski organizam proizvodi dovoljne količine L-karnitina, ali u nekim uvjetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana.

L-karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo. Ukoliko manjaka jedan od ovih sastojaka razina L-karnitina može biti niska.

U tim tkivima L-karnitin "prati" masne kiseline (mast) u mitohondrije stanica (dijelovi stanica gdje se proizvodi energija potrebna za život i funkciju stanice) gdje one bivaju iskorištene kao energija za pokretanje i rad mišića.

Uvođenje masnih kiselina u mitohondrije ne ovisi isključivo o L-karnitinu. U samom transportu sudjeluju 4 enzima koji se nalaze na membranama mitohondrija pa unos masnih kiselina ovisi i o njima.

Što se događa kada nema dovoljno L-karnitina ?

U stanjima kada nema dovoljno L-karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama, posebno onima koje koriste masti. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti.

Koja su to stanja ?

U normalnim uvjetima tijelo stvara dovoljne količine L-karnitina potrebne za život. Postoje neke bolesti jetre i bubrega koje utječu na to da se, ili ne stvara dovoljno L-karnitina, ili se on gubi iz organizma, a da se nije iskoristio. Najčešće su to genetske nasljedne bolesti. U nizu studija je utvrđena korisnost L-karnitina u poboljšanju stanja bolesnika sa tim bolestima. Novorođenčad ne može u dovoljnoj količini stvoriti L-karnitin pa ga dobiva u posebno pripremljenoj hrani.

Vodeći se logikom da je i vrhunski sport zapravo opterećenje za tijelo i da tijelo sportaša ima slične zahtjeve za prehrambene sastojke (pa tako i za L-karnitin) kao i tijelo bolesnika, farmaceutska industrija je krenula u promociju L-karnitina kao tvari čijim uzimanjem će se poboljšati rezultati sportaša.

Jedno je sigurno, a to je da uzimanje L-karnitina bez vježbanja neće donijeti nikakve rezultate. Jer može L-karnitin danima ćubiti na mitohondrijima, ako nema sile koja će pokrenuti masti s bokova, trbuha i ostalih mjesta, neće se masti iskorištavati. Treba vježbati i natjerati tijelo da ima potrebe za mastima. Onda će one doći do stanica, a L-karnitin ih odvesti u "mitohodrijsku peć".

Ako vježbate i koristite L-karnitin postoji mogućnost da L-karnitin djeluje. Sportaši s možda najviše iskustva, bilo pozitivnog bilo negativnog, s L-karnitinom su bodybuilderi. Oni mogu posvjedočiti o učinku L-karnitina ma kakav on bio.

Doze i upotreba

Ako se već odlučite za uzimanje L-karnitina treba paziti na doziranje. Intravenozni L-karnitin se upotrebljava samo kod genetskih bolesti gdje ga fali. U slobodnoj prodaji ima ga za peroralno uzimanje (na usta). Dnevna doza ne bi trebala preći 4g jer tada između ostalog koža može poprimiti neugodan "riblji" miris.

Treba paziti i u kojem obliku se uzima. Količina L-karnitina od npr. 1g se ne može staviti u dovoljnu malu tabletu da bi je čovjek mogao progutati. Jer L-karnitin treba i tvar koja će ga vezati kada je u tableti, a te tvari treba jako puno. Zato je bolje uzimati tekuće pripravke L-karnitina.

S druge strane, kupujući preparate vi nemate nikakve zakonske garancije da je u onome što kupite L-karnitin i u onoj količini koja se navodi. Imate samo riječ proizvođača, piše Adventure Sport.

Ti preparati nisu lijekovi i nisu podložni nikakvim ispitivanjima da bi zadovoljili eventualne zakonske norme (koje za te preparate ne postoje) o konretnoj tvari (to čak i piše sitnim slovima na bočicama). Čak ni u Sjedinjenim Američkim Državama ti preparati nisu podložni ispitivanjima od strane čuvene FDA-Agencije za hranu i lijekove.

Pogledajte ponudu L-KARNITINA na fitness.com.hr webshopu!

Objavljeno 06.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!