L- karnitin - preparat za "skidanje masti"
Prehrana

L- karnitin - preparat za "skidanje masti"

Što je zapravo L-karnitin? Koncentrirajući se više na marketing, a manje na znanost dobili smo rezultat da je L-karnitin opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Vrlo je malo studija, a još k tome i pouzdanih koji govore o L-karnitinu, uzimanju njegovih pripravaka i poboljšanju rezultata.

Varijanta pod oznakom "A" je često način kako se kupuju razni suplementi poput aminokiselina, proteina, ugljikohidrata, vitamina i sličnih proizvoda. Još ako se tome doda ekonomsko propagandni program imate osjećaj da vam sve to treba.

Jedna od takvih vrlo prodavanih tvari je i L-karnitin. Najčešće promovirana kao tvar koja "topi" masnoće i utječe na rast mišića time poboljšavajući performanse onog koji je uzima.

U slijedećim rečenicama će biti navedene činjenice o L-karnitinu, a vi sami odlučite da li vam treba ili ne treba.

Što je zapravo L-karnitin ?

L-karnitin je derivat tj. proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Naziv je dobio zahvaljujući činjenici da je prvi put (1905.) otkriven u mesu. Činilo se da djeluje kao vitamin u tijelu kukca brašnara pa je dobio naziv i vitamin B T. Kada se okrilo da ga ima i u ljudskom organizmu taj je naziv odbačen.

U normalnim uvjetima ljudski organizam proizvodi dovoljne količine L-karnitina, ali u nekim uvjetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana.

L-karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo. Ukoliko manjaka jedan od ovih sastojaka razina L-karnitina može biti niska.

U tim tkivima L-karnitin "prati" masne kiseline (mast) u mitohondrije stanica (dijelovi stanica gdje se proizvodi energija potrebna za život i funkciju stanice) gdje one bivaju iskorištene kao energija za pokretanje i rad mišića.

Uvođenje masnih kiselina u mitohondrije ne ovisi isključivo o L-karnitinu. U samom transportu sudjeluju 4 enzima koji se nalaze na membranama mitohondrija pa unos masnih kiselina ovisi i o njima.

Što se događa kada nema dovoljno L-karnitina ?

U stanjima kada nema dovoljno L-karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama, posebno onima koje koriste masti. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti.

Koja su to stanja ?

U normalnim uvjetima tijelo stvara dovoljne količine L-karnitina potrebne za život. Postoje neke bolesti jetre i bubrega koje utječu na to da se, ili ne stvara dovoljno L-karnitina, ili se on gubi iz organizma, a da se nije iskoristio. Najčešće su to genetske nasljedne bolesti. U nizu studija je utvrđena korisnost L-karnitina u poboljšanju stanja bolesnika sa tim bolestima. Novorođenčad ne može u dovoljnoj količini stvoriti L-karnitin pa ga dobiva u posebno pripremljenoj hrani.

Vodeći se logikom da je i vrhunski sport zapravo opterećenje za tijelo i da tijelo sportaša ima slične zahtjeve za prehrambene sastojke (pa tako i za L-karnitin) kao i tijelo bolesnika, farmaceutska industrija je krenula u promociju L-karnitina kao tvari čijim uzimanjem će se poboljšati rezultati sportaša.

Jedno je sigurno, a to je da uzimanje L-karnitina bez vježbanja neće donijeti nikakve rezultate. Jer može L-karnitin danima ćubiti na mitohondrijima, ako nema sile koja će pokrenuti masti s bokova, trbuha i ostalih mjesta, neće se masti iskorištavati. Treba vježbati i natjerati tijelo da ima potrebe za mastima. Onda će one doći do stanica, a L-karnitin ih odvesti u "mitohodrijsku peć".

Ako vježbate i koristite L-karnitin postoji mogućnost da L-karnitin djeluje. Sportaši s možda najviše iskustva, bilo pozitivnog bilo negativnog, s L-karnitinom su bodybuilderi. Oni mogu posvjedočiti o učinku L-karnitina ma kakav on bio.

Doze i upotreba

Ako se već odlučite za uzimanje L-karnitina treba paziti na doziranje. Intravenozni L-karnitin se upotrebljava samo kod genetskih bolesti gdje ga fali. U slobodnoj prodaji ima ga za peroralno uzimanje (na usta). Dnevna doza ne bi trebala preći 4g jer tada između ostalog koža može poprimiti neugodan "riblji" miris.

Treba paziti i u kojem obliku se uzima. Količina L-karnitina od npr. 1g se ne može staviti u dovoljnu malu tabletu da bi je čovjek mogao progutati. Jer L-karnitin treba i tvar koja će ga vezati kada je u tableti, a te tvari treba jako puno. Zato je bolje uzimati tekuće pripravke L-karnitina.

S druge strane, kupujući preparate vi nemate nikakve zakonske garancije da je u onome što kupite L-karnitin i u onoj količini koja se navodi. Imate samo riječ proizvođača, piše Adventure Sport.

Ti preparati nisu lijekovi i nisu podložni nikakvim ispitivanjima da bi zadovoljili eventualne zakonske norme (koje za te preparate ne postoje) o konretnoj tvari (to čak i piše sitnim slovima na bočicama). Čak ni u Sjedinjenim Američkim Državama ti preparati nisu podložni ispitivanjima od strane čuvene FDA-Agencije za hranu i lijekove.

Pogledajte ponudu L-KARNITINA na fitness.com.hr webshopu!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kreatin – kako koristiti da dobijemo najbolje rezultate ? x 190
    Kreatin je supstanca koju prirodno proizvodi naše tijelo kao izvor energije za naše mišiće. Proizvodi ga jetra, ali i gušterača i bubrezi. Transportira se krvlju u mišićne ćelije gdje se pretvara u kr...
  • Da li znate što je E/C/A ? x 43
    Najbolji preparat za skidanje masnog tkiva, koji nije anabolički steroid je E/C/A.Objasnimo prvo što je to, za one koji možda još nisu čuli za njega. Sam naziv je kraćenica, a znači ; Efedrin-coffein-...
Na forumu ima 10 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: L- karnitin - preparat za "skidanje masti"

zanima me koliko se može smršavitui u mj dana
izi
01.07.12. u 13:44
line
Isto ces smrsaviti uzimao l-carnitin ili ne.. he he... treba prehranu sredit i ubacit trening..
davor23
01.07.12. u 14:07
line
Slažem se, iako ne znam koliko djeluje taj L-karnitin, ali recimo da ga koristiš prilikom intenzivnog vježbanja u mjesec dana možda bi skinuo nekih 150-300g sala više, ako je za vjerovati šta se priča za taj preparat Smile
Zyzz
01.07.12. u 14:29
line
Može se i previše smršavit ako nekontrolirano uzimaš taj Lcarnitin :)
tyros
01.07.12. u 14:29
line
[QUOTE=tyros]Može se i previše smršavit ako nekontrolirano uzimaš taj Lcarnitin :)[/QUOTE]

haha.. bas to :D
davor23
01.07.12. u 20:13
line
Ja sam pio L-karnitin u tabletama s time da nisam pazio na prehranu,ne bih ulazio da li ti on sam topi mast,ali što je je da sam imao energije kao zmaj,trenirao sam 3 puta od kojih je to svaki trening bio od sat i pol. PS: za 2 mjeseca sam izgubio 16 kila :)
YellowSnow
14.08.12. u 18:05
line
[QUOTE=YellowSnow]Ja sam pio L-karnitin u tabletama s time da nisam pazio na prehranu,ne bih ulazio da li ti on sam topi mast,ali što je je da sam imao energije kao zmaj,trenirao sam 3 puta od kojih je to svaki trening bio od sat i pol. PS: za 2 mjeseca sam izgubio 16 kila :) [/QUOTE]

16 kg u 2 mjeseca je sve samo ne dobro.......eventualno ako si imao 50-ak kg više onda OK.
L-karnitin definitivno nije razlog tog gubitka, a i ne vidim smisao bacanja novaca na preparate kad prehrana nije posložena pošto je ona uz trening jedina bitna...
The Phoenix
14.08.12. u 22:39
line
znaci, krenula sam u pon sa insanitiy-em, imala sam odmah mjerenje, gdje se ispostavilo da mi je "body fat" 2much (31,5)........Hoce li mi L-karnitin pomoci u smanjivanju istoga ili da se ostavim raznim (reklamnih) preparata i samo udaram po treningu??? Hvala
noemi
20.02.13. u 12:18
line
samo trening i prehrana, nemoj bacati lovu
The Phoenix
20.02.13. u 12:24
line
koristio sam l karnitin i nije mi djelovao,njega treba uzimati u vecim kolicinama sa nekim fat burnerom,i to prvo sredit prehranu i aktivnost,kad pogledas bolje je ne kupovat onda,jer ces iste rezultate dobit sredjenom prehranom i aktivnoscu

(ili mozes uzeti one cokoladice s tv-a s kojima ces smrsaviti 45kg u samo tjedan dana ) sala mala
adatar
20.02.13. u 13:05
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.10.2006
Piše:
Pavao Vlahek, dr. med.