Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Astragalus (kozlinac) - jača imunitet i pomaže kod sezonskih alergija

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Astragalus ili kozlinac je rod mahunarki koje rastu po cijelome svijetu, a zbog svojih pozitivnih djelovanja na ljudsko zdravlje, pronašle su svoje mjesto u tradicionalnoj kineskoj i perzijskoj medicini. Korijen astragalusa se koristi kao lijek, najčešće u prahu ili kao tonik. Ipak, pri konzumiranju astragalusa treba biti oprezan jer može biti opasan u kombinaciji s nekim vrstama lijekova.

Na svijetu postoji preko 3000 biljaka koje pripadaju rodu astragalus, a rasprostranjene su na svim kontinentima osim u Australiji gdje je uvezena iz ostatka svijeta. Po broju opisanih vrsta, astragalus je najveći biljni rod na svijetu.

astragalus

Djelovanje astragalusa

U tradicionalnoj kineskoj medicini astragalus se koristi za jačanje površinske otpornosti, te za poticanje izlučivanja gnoja i rast novog tkiva kod ozljeda i infekcija.

Nadalje, astragalus se uzima oralno za liječenje sezonskih alergija, srčanih problema, dijabetesa te za jačanje imuniteta.

Studije potvrđuju da astragalus može imati pozitivno djelovanje  kada ga se uzima intravenozno ili oralno u kontroli razine šećera u krvi i razina inzulina kod osoba koje boluju od dijabetesa tipa 2.

Kao tonik, astragalus se uzima kao zaštita za jetru te za borbu protiv bakterija i virusa. Također, koristi ga se i da spriječi nuspojave kemoterapije poput mučnina, povraćanja, proljeva i supresija koštane srži (smanjenje stanica koje osiguravaju imunitet).

astragalus

Djelovanje astragalusa za koje nema dovoljno dokaza

Niz je pozitivnih utjecaja astragalusa na zdravlje za koje se on koristi premda za to nema dovoljno potvrđenih znanstvenih studija.

Neke od njih su:

  • Amenoreja – studije u početnih mazama pokazuju da kombinacija astragalusa i drugih biljaka može pomoći u regulaciji menstrualnog ciklusa kod žena koje boluju od amenoreje.
  • Bolovi u prsima (angina) – preliminarne studije pokazuju da uzimanje 20 g astragalusa oralno triput na dan u trajanju od 14 dana može poboljšati srčane funkcije kod osoba s bolovima u prsima.
  • Sindrom kroničnog umora – početne studije pokazuju da kombinacija biljaka među kojima je astragalus  smanjuju osjećaj umora kod osoba s ovom bolešću.
  • Retonipatija – problemi s vidom kod osoba koje boluju od dijabetesa mogu biti smanjeni te vid poboljšan uzimanjem biljnog kompleksa koji sadrži astragalus u trajanju od 10 mjeseci.
  • Problemi sa sluhom – preliminarne studije su pokazale da intravenozno uzimanje astragalusa u trajanju od 10 dana može doprinijeti sluh kod osoba koje su doživjele iznenadni gubitak sluha ili jače smanjenje osjeta sluha zbog izloženosti iznimno jakoj buci.
  • Bolesti bubrega – studije pokazuju da uzimanje astragalusa uz konvencionalne lijekove za bubrežne bolesti može poboljšati bubrežne funkcije u usporedbi sa uzimanjem samo lijekova. Dodatno, pacijenti s bubrežnim bolestima imaju povećan rizik od infekcija, a astragalus je pokazao pozitivno djelovanje na smanjenje rizika od infekcija.
  • Mršavljenje – preliminarne studije potvrđuju da astragalus u kombinaciji s redukcijskom prehranom može doprinijeti mršavljenju kod pretilih žena.

astragalus

Sigurnost uzimanja astragalusa

Astragalus je vjerojatno siguran za sve odrasle osobe kada ga se uzima oralno ili intravenozno pod nadzorom medicinskog osoblja. Doze do 60 grama na dan u trajanju do 4 mjeseca su sigurne za oralno uzimanje. Kod intravenoznog uzimanja doze od 80 grama na dan u trajanju do 4 mjeseca su se pokazale sigurnima.

Kod oranog uzimanje potencijalne nuspojave su osip, svrbež kože, nazalni simptomi ili nelagodnost u želucu. Međutim, nuspojave su vrlo rijetke. Kada se daje intravenozno, astragalus može uzrokovati vrtoglavicu ili nepravilan rad srca.

astragalus

Trudnicama i dojiljama ne savjetuje se uzimanje astragalusa zbog moguće toksičnosti.

Također, budući da astragalus jača imunološki sustav, ne savjetuje se uzimati ga osobama s autoimunim bolestima poput multiple skleroze, lupusa, reumatoidnog artritisa i drugih bolesti i stanja povezanih s imunitetom.

Astragalus može biti opasan u kombinaciji sa sljedećim lijekovima: ciklofosfamidima, imunosupresivima i litijem pa ga se kod uzimanja ovih lijekova treba izbjegavati.

Astragalus u prahu možete kupiti u Fitness.com.hr webshopu. 

Objavljeno 07.05.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!