Medicinska dijeta - dijeta za bolesnike ili?
Prehrana

Medicinska dijeta - dijeta za bolesnike ili?

Medicinska dijeta u početku je bila samo režim prehrane kojeg su se pridržavali bolesnici pred rizične operacije srca, a prije toga su morali relativno brzo smršaviti kako bi rezultati operacija bili uspješniji i bolji. Jednoga dana je, čini se, slučajno procurila iz medicinskih krugova u "vanjski svijet" i nova je dijeta rođena.

Vaganje

Marketing i ženski časopisi kojima naklade rastu zbog svježih novosti, spremno su svojim čitateljicama gladnim promjene ponudile novo rješenje svih problema, a one su je objeručke prihvatile. Nikad mi nije bilo jasno, zašto pored toliko različitih zdravih namirnica koje dolaze sa različitih strana svijeta žene inzistiraju baš na toj jednoj dijeti, koja je „top svih topova“ mršavljenja, kojoj pribjegavaju žene sa crvenih tepiha. Zbog reklame? Ili obećanja da je baš to- to?

Medicinska dijeta nudi nam 15 dnevni režim prehrane raspoređen tri puta po 5 dana, za koje postoji jelovnik kojeg se moramo pridržavati. Dozvoljene tekućine su kava i čaj, jasno nezaslađeni. Također dozvoljeno je sljedeće: Naranča, zbog izvora C vitamina koji daje snagu, kuhano jaje, koje je izvor proteina, jogurt izvor kalcija i proteina, kiselo vrhnje; pljeskavica od junetine kojom unosimo nešto malo masti i proteine, naravno, ako nije pripremana na dobrom sloju ulja, kao i puretina i piletina te riba koje nam meni nalaže.…

Voće na tanjuru

Rajčica koja je redovno na meniju, bilo svježa bilo kao dio juhe izvor je kalija, minerala neophodnog za pravilan rad srca te antioksidanata, krastavcima i zelenom salatom unosimo vitamine, kao i jabukom od voćnog odabira, borovnice, kupus pa čak i banane. Ugljikohidrati su ograničeni na krekere i dvopek i sve one male količine koje se nalaze u voću i povrću.

Rajčice

Strog odabir namirnica i njihova količina određuju nizak kalorijski unos, koji je kod ove dijete dobitna karta, uz puno voća i povrća bogatog vitaminima i mineralima potrebnim da bi naš organizam pravilno funkcionirao, bio svjež i odmoran, a ne iscrpljen od rigorozne dijete ovog tipa.

Kada dosegnemo određenu težinu koju želimo zadržati, dijetu prekidamo, a u prehranu unosimo i ostale vrste povrća i voća, mesa priređenih na biljnim uljima (suncokretovo, bućino, maslinovo). Nakon prvih petnaest dana dijete, radimo pauzu od petnaest dana, za čijeg trajanja nastavljamo sa zdravom, raznovrsnom prehranom jer bi u suprotnom sve izgubljene kilograme vratili. Ova dijeta omogućuje skidanje od cca 5 kg u jednoj turi od 15 dana, a nakon pauza može se ponavljati onoliko puta koliko kilograma želite skinuti.

Filet ribe i povrće na tanjuru

Kao i svaka druga dijeta, osim dobrih rezultata može nam donijeti i vraćanje suvišnih kilograma u vrlo kratkom roku, ako ne odlučimo jednom zauvijek promijeniti način prehrane i životne navike. Jo–jo efekt ponovnog vraćanja kilograma može se spriječiti ako zauvijek izbacimo masnoće životinjskog podrijetla i namirnice bogate njome, jednostavne šećere i namirnice spravljene od njih, konzerviranu hranu, prženu i pečenu hranu na mnogo masnoće i hranu bogatu aditivima; bijelo brašno i bijelu rižu.

Voće i povrće, naročito ono sezonsko, sadrži sve nutrijente koji su vam potrebni, naročito kroz određeno godišnje doba. Ne morate nužno izbjegavati kaloričnije voće i povrće, poput banana, samo smanjite količinu koju ćete taj dan pojesti.

Orašasti plodovi često su kaloričniji, ali su krcati esencijalnim masnim kiselinama i mineralima; umjesto masnih i nezdravih grickalica kojima ste do sada pribjegavali, odaberite njih. Zelenim začinima zamijenite one poput soli ili crvene paprike jer osim što lakše padaju na želudac smanjuju želju za slatkim i zamjenjuju sol. Ljuštene i obrađene izvore žitarica zamijenite neobrađenim. Nezaslađeni čajevi, naročito oni koji potiču detoksikaciju ostaju na snazi i mimo dijete, uz veće količine obične vode.

Posljednja stavka na koju nikako ne smijete zaboraviti je tjelovježba, odnosno mnogo kretanja, bilo da ste na dijeti ili u fazi između. Medicinska dijeta propagira veću potrošnju od unosa kalorija, stoga vježbanje pomaže da se kalorije brže potroše, a što je još važnije, ubrzava metabolizam.

Medicinska dijeta solidno je privremeno rješenje za brzi gubitak kilograma, a da se pritom ne osjećate umorno ili iscrpljeno jer unosi kvalitetne namirnice na vaš jelovnik dok se kilogrami tope. Zahvalna je jer će vam pružiti dobru uvertiru u zdravu prehranu koja je jedino trajno rješenje problema suvišnih kilograma i zdravlja.

Više o ovoj dijeti možete pročitati na podforumu Dijete te u temi Medicinska dijeta.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Mjesečeva dijeta - ludilo ili stvarnost? x 126
    Mjesečeva dijeta poznata je od pamtivijeka. Ne predstavlja veći šok za organizam jer post traje samo 24 sata svaki put kad dođe do mjesečeve mijene, odnosno mijenjanja magnetskog polja zemlje. Laički ...
  • 10 najvećih mitova o dijetama! x 18
    Mit koji je najviše prisutan je da se izgladnjivanjem gube kilogrami. Pogrešno, pogrešno, pogrešno! Izgladnjivanje vodi samo do gubitka mišićne mase, što uništava definiciju tijela i osakaćuje metabol...
  • Pravila dobre dijete x 49
    Koja dijeta je ona najbolja i najzdravija? Kako prepoznati dobru, zdravu i djelotvornu dijetu ako niste nutricionist i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 27.01.2010
Piše:
Iva Pranjić