Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pravila dobre dijete

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Lijepo je vrijeme, odlučili ste da se "dovedete u red" i počeli sakupljati savjete za različite dijete. Samo, ima toliko različitih savjeta, kako se odlučiti? Koja dijeta je ona najbolja i najzdravija - nema baš puno smisla da se tjerate na neku neugodnu dijetu ako ćete se poslije morati liječiti zbog iste?

Kako prepoznati dobru, zdravu i djelotvornu dijetu ako niste nutricionist i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i da nije toliko složena i naporna da biste od nje odustali nakon tri dana.

1. Dnevni unos kalorija mora iznositi najmanje 1.200 kalorija: to je jako važno, obzirom da inače nije u pitanju dijeta, već izgladnjivanje. Za pretile osobe postoje i drastičnije dijete, ali one se provode u specijaliziranim klinikama, pod dvadesetčetvorosatnim nadzorom stručnjaka. Ukoliko se opredijelite za dijetu sa manjim unosom kalorija od navedenog, možete ozbiljno narušiti svoje zdravlje, a osim toga biti ćete toliko gladni da ćete se često prejedati pa od dijete neće biti ništa.

2. Dijeta mora sadržavati različite zdrave namirnice - to se prije svega odnosi na žitarice, voće i povrće. Ukoliko dijeta ne sadrži ove namirnice, prije ili kasnije ćete se razboljeti, a onda vam ni vitka linija (ako je uopće postignete) neće biti baš neka utjeha.

3. Jela koja su zastupljena u dijeti trebala bi se lako pripremati: to je bitan psihološki faktor - ako trebate provoditi sate i sate u kuhinji pripremajući svaki obrok, a pretrpani ste obavezama, vrlo je vjerojatno da ćete odustati od dijete.

4. Ovo vam se možda i neće svidjeti: dobrom dijetom postiže se realan gubitak težine, što znači oko jedan kilogram tjedno. Kilogrami koji se skinu nevjerovatno brzo podjednako brzo se i vrate.

5. Dijetu je moguće provoditi dugoročno: to jest, i ako veoma dugo držite dijetu, nećete biti u opasnosti da se srušite od iscrpljenosti, niti da obolite jer vam neke neophodne tvari nedostaju. Uz dobru dijetu možete, nakon početnog perioda privikavanja (ukoliko se dijeta prilično razlikuje od vaših dotadašnjih navika u jelu), funkcionirati sasvim normalno i ako je provodite mjesecima.

6. Još jedna karakteristika dobre dijete: podrazumijeva dosta kretanja. Smanjen unos namirnica može dovesti vašu težinu na idealnu, ali to ne znači da će i odnos masti i mišića u vašem tijelu biti onakav kakav bi trebao biti, pa da se za tili čas ponovo ne udebljate. Kretanje je neophodno kod provođenja bilo kakve dijete.

Ukoliko dijeta koju ste odabrali ispunjava sve navedene kriterije, čestitamo! To je ono pravo! Sretno!

Objavljeno 16.01.2007.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!