Pravila dobre dijete
Prehrana

Pravila dobre dijete

Lijepo je vrijeme, odlučili ste da se "dovedete u red" i počeli sakupljati savjete za različite dijete. Samo, ima toliko različitih savjeta, kako se odlučiti? Koja dijeta je ona najbolja i najzdravija - nema baš puno smisla da se tjerate na neku neugodnu dijetu ako ćete se poslije morati liječiti zbog iste?

Kako prepoznati dobru, zdravu i djelotvornu dijetu ako niste nutricionist i ako briga o zdravlju nije vaša struka? Evo pokazatelja da je neka dijeta zdrava i da nije toliko složena i naporna da biste od nje odustali nakon tri dana.

1. Dnevni unos kalorija mora iznositi najmanje 1.200 kalorija: to je jako važno, obzirom da inače nije u pitanju dijeta, već izgladnjivanje. Za pretile osobe postoje i drastičnije dijete, ali one se provode u specijaliziranim klinikama, pod dvadesetčetvorosatnim nadzorom stručnjaka. Ukoliko se opredijelite za dijetu sa manjim unosom kalorija od navedenog, možete ozbiljno narušiti svoje zdravlje, a osim toga biti ćete toliko gladni da ćete se često prejedati pa od dijete neće biti ništa.

2. Dijeta mora sadržavati različite zdrave namirnice - to se prije svega odnosi na žitarice, voće i povrće. Ukoliko dijeta ne sadrži ove namirnice, prije ili kasnije ćete se razboljeti, a onda vam ni vitka linija (ako je uopće postignete) neće biti baš neka utjeha.

3. Jela koja su zastupljena u dijeti trebala bi se lako pripremati: to je bitan psihološki faktor - ako trebate provoditi sate i sate u kuhinji pripremajući svaki obrok, a pretrpani ste obavezama, vrlo je vjerojatno da ćete odustati od dijete.

4. Ovo vam se možda i neće svidjeti: dobrom dijetom postiže se realan gubitak težine, što znači oko jedan kilogram tjedno. Kilogrami koji se skinu nevjerovatno brzo podjednako brzo se i vrate.

5. Dijetu je moguće provoditi dugoročno: to jest, i ako veoma dugo držite dijetu, nećete biti u opasnosti da se srušite od iscrpljenosti, niti da obolite jer vam neke neophodne tvari nedostaju. Uz dobru dijetu možete, nakon početnog perioda privikavanja (ukoliko se dijeta prilično razlikuje od vaših dotadašnjih navika u jelu), funkcionirati sasvim normalno i ako je provodite mjesecima.

6. Još jedna karakteristika dobre dijete: podrazumijeva dosta kretanja. Smanjen unos namirnica može dovesti vašu težinu na idealnu, ali to ne znači da će i odnos masti i mišića u vašem tijelu biti onakav kakav bi trebao biti, pa da se za tili čas ponovo ne udebljate. Kretanje je neophodno kod provođenja bilo kakve dijete.

Ukoliko dijeta koju ste odabrali ispunjava sve navedene kriterije, čestitamo! To je ono pravo! Sretno!

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • 10 najvećih mitova o dijetama! x 20
    Mit koji je najviše prisutan je da se izgladnjivanjem gube kilogrami. Pogrešno, pogrešno, pogrešno! Izgladnjivanje vodi samo do gubitka mišićne mase, što uništava definiciju tijela i osakaćuje metabol...
  • Montignac dijeta - birajte ugljikohidrate i gubite kilograme x 110
    Ljudi se ne debljaju zato što previše jedu, nego zato što jedu pogrešnu hranu koja šteti tijelu i izaziva pretilost, dijabetes i krvožilne bolesti. Upravo zbog toga nastala je Montignacova dijeta, stv...
  • Dijeta sa viljuškom x 24
    Je li vam ikad palo napamet da biste mogli smršavjeti tako da neko vrijeme koristite samo viljušku? Autori francuskog bestselera Večera s viljuškom Sophie Troff i Ivan Gavriloff propagiraju ne dijetu,...
Na forumu ima 2 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Pravila dobre dijete

Svima nam je, manje-više poznato sve gore navedeno, samo se pravimo i idemo nekim svojim putem jer vjerojatno nismo dovoljno uporni, tj. uporni na "duge staze"...kako bi psiholozi rekli, potreban je "brainwash", jer sve je u glavi...na žalost, te činjenice sam i sama svjesna...jednostavno, kod nekih se dogodi taj "klik" u glavi, dok se kod nekih dogodi kratkotrajno (yo-yo efekti, raznorazni) ili se uopće ne dogodi. Slažem se sa svime u članku, i kod mene se upravo dogodio taj klik, ovih dana, kad sam se konačno odlučila za Insanity program. Nadam se da ću izdržati, i držite mi fige...jer mi je od moje težine važnije moje zadovoljstvo i samopouzdanje koje mi se spusti svaki put kad se pogledam u zrcalo ili postanem svjesna svoje težine (teško je ne biti svjestan, kad prislonim ruke uz tijelo i napipam svoje salo)...
Nathy
20.06.13. u 22:26
line
Slažem se u potpunosti !!
Sanygirl
17.12.15. u 10:23
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 16.01.2007
Piše: