Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

10 najvećih mitova o dijetama!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

1. Izgladnjivanjem do rezultata

Pogrešno, pogrešno, pogrešno. Izgladnjivanje vodi samo do gubitka mišićne mase, što uništava definiciju tijela i osakaćuje metabolizam.

2. Ugljikohidrati su loši i treba ih eliminirati

Pogrešne vrste ugljikohidrata, poput šećera, kolača, voćnih sokova, treba izbaciti iz prehrane. Tijelu najviše odgovara izbalansirana dijeta koja se zasniva na omjeru 40% ugljikohidrata, 40% proteina i 20% zdravih masnoća.

3. Velike količine proteina oštećuje bubrege

Nije provedena niti jedna znanstvena studija koja bi potvrdila ove tvrdnje, no kod pacijenata s bubrežnim problemima primijećene su povišene razine proteina u organizmu. Srednje do visoko proteinska dijeta ne šteti bubrezima kod zdravih osoba.

4. Najbolji način mršavljenja je jedan ili dva obroka na dan

Pogledaj pod broj 1, pored toga ovaj način prehrane uzrokuje oscilacije razine šećera u krvi, što dovodi do niske razine energije i pospanosti.

5. Mršavljenje zahtijeva eliminaciju svih masnoća

Stravičan savjet. Tijelu, da bi pravilno funkcioniralo, potrebne su masne Omega 3 kiseline. Pošto ih naše tijelo ne može samo proizvoditi, moramo ih konzumirati. Ženama se preporučuje čajna žličica lanenog ulja (ili obrok koji uključuje lososa) dnevno, dok se muškarcima preporučuju dvije čajne žličice dnevno.

6. Najbolje rezultate daje dijeta s puno ugljikohidrata i malo masnoća

Previše ugljikohidrata je problem (osim ako niste sportaš koji se bavi triatlonom ili trčite maraton) pošto su oni gorivo koje, u slučaju da ih tijelo ne iskoristi, bivaju spremljene kao tjelesne masnoće. U slučaju da 20% kalorija ne dolazi iz masnoća teško ćete mršavjeti.

7. Najbolji način mršavljenja je konzumiranje napitaka na bazi proteina

Ponovno pogrešno. Napici na bazi proteina korisni su u dijeti koja se sastoji od 6 manjih obroka, a preporučena dnevna količina je dva, najviše tri napitka dnevno. Nemojte se dati zavarati –proteinski napitci ne mogu u potpunosti zamijeniti pravi obrok. Bodybuilderi uvijek naglašavaju važnost konzumacije prave hrane u postizanju brzih i dobrih rezultata.

8. Previše vode uzrokuje njeno zadržavanje

Upravo suprotno. Što više vode pijete, više vode «gubite» i nemate problem s njenim zadržavanjem. Pijte dovoljne količine vode (minimalno 2l vode dnevno).

9. Na dijeti s malo ugljikohidrata možete jesti sve i mršavjeti

Iako se na ovakvoj vrsti dijete može unijeti nešto više kalorija bez pohranjivanja masnoća u tijelu (zbog termogenskog efekta proteina), postoji ograničenje na količinu unesenih kalorija u organizam. Jednom kada se prijeđe taj prag talože se masnoće.

Voće i slatkiši

10. Dijeta s niskom razinom ugljikohidrata daje brže rezultate od dijete sa srednjom razinom ugljikohidrata

Nedavne studije osporavaju ovu tvrdnju. Na dugoročnom planu i jedna i druga dijeta daju rezultate, no iskustvo pokazuje da je dijetu s niskim razinama ugljikohidrata teško provoditi, a većina koja ju je provodila ubrzo vrati svu izgubljenu težinu pa čak se i udeblja. Za trajne rezultate najbolje je držati se omjera 40% ugljikohidrata, 40% proteina i 20% zdravih masnoća.

Objavljeno 19.02.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!