Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Gojaznost Amerike centralni problem

Image

Procjenjuje se da ovog trenutka ima 58 milijuna predebelih Amerikanaca, koji troše fantastičnu sumu od 30 milijardi USD godišnje u borbi s suvišnim kilogramima!! Pomoć postoji u desetinama tisuća “shopova” dijetetskih proizvoda i “zdrave” hrane, brojnim “savjetnicima” i klinikama, kozmetičkim salonima, ali još uvijek su učinci slabi ili nikakvi.

Preko 80% onih koji uspiju smanjiti tjelesnu težinu vraćaju se na isto stanje. Najveći broj preparata bazira se na supresiji apetita (Redox, Fen-Fen), a upravo takav pristup izaziva cijeli niz često neočekivanih i nepredvidivih zdravstvenih problema. Djelovanje je naime bilo usmjereno ka centralnom nervnom sustavu tj. na centar za apetit. A dobro je poznato da preparat koji djeluje centralno, u pravilu ima i druge neugodne posljedice.

Orlistat djeluje u crijevima i nema nikakve veze s mozgom. On blokira apsorpciju masnoća u tankom crijevu koje relativno brzo pasiraju probavni sustav i izlaze van. S njima izlaze i suvišne kalorije.

Orlistat se uzima s svakim obrokom i u crijevima se veže s izlučenim pankreatičnim enzimom lipazom. Od strane proizvođača se upozorava da preparat ne treba koristiti kombinirano s drugim preparatima pogotovo ne s supresantima apetita. Naime, nitko do sada još nije ispitao posljedice eventualnih interakcija.

Klinička ispitivanja provedena na 400 pacijenata dala su dobre, ali ne i senzacionalne rezultate. Dnevno smanjivanje je iznosilo 600 kcal odnosno smanjivanje tjelesne težine je bilo za 4 kg više u usporedbi s “lažnjakom” tj. placebo skupinom. Odlika Orlistata pokazala se u najkritičnijoj fazi tj. nakon prestanka tretmana kad je skupina “placebo” vratila polovicu svoje težine, a skupina koja je dobivala preparat samo 26% prethodne težine.

Možda je najvažnije otkriće da korisnici Orlistata nakon nekon vremena pokazuju pad kolesterola, pad krvnog tlaka i pad šećera u krvi, a to znači smanjivanje rizika od bolesti krvožilnog sustava. U finalnoj statistici kliničkog ispitivanja se kaže da je 20% korisnika imalo stolicu uljaste konzistencije.

Toksikološka ispitivanja provedena na pokusnim životinjama ne daju naslutiti nikakvu potencijalnu opasnost, a uobičajeni pokusi izvedeni na rak, također su prošli dugotrajnu proceduru bez ikakvih rezultata. Završni komentar stručnjaka bio je slijedeći; da bismo riješili jedan ozbiljan problem, morali smo izazvati drugi. Naime, blokiranje djelovanja enzima lipaze kvalificira se kao umjetno izazvana malapsorpcija tj. nemogućnost odvijanja jedne od funkcija probave.

Stručnjaci bliski FDA kažu da je gotovo sigurno da će ova vladina institucija koja se cijeni u cijelom svijetu, odobriti stavljanje preparata u promet, posebno glede povoljnih učinaka na kolesterol i krvni tlak. Ipak ostaje uvjerenje da takav i svi slični preparati koji će uskoro doći (priprema se cijela serija, a među inima je i Simbutramin) ne mogu bitnije popraviti katastrofalno stanje prosječne tjelesne težine američke nacije.

Objavljeno 10.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!