Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Zaigrajte squash i izbacite svu negativnu energiju!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Potekao od engleske igre na zidu fives, a službeno je rođen krajem 1822. godine u Harrow School, elitnoj engleskoj školi. Iako je prvotno služio za zagrijavanje i igrao se na zidu u otvorenom prostoru, igra se ubrzo seli u zatvoreni prostor i postaje dvoranska. Igra je ime dobila po mekoj loptici od gume koja se može gnječiti rukom (eng. squash – gnječiti).

Squash

Squash se igra u dvoje u zatvorenom igralištu, s reketom dugačke drške i mekanom lopticom od kaučuka. Jedan od najbržih i najiscrpljujućih sportova. Budući da je teren malen, a loptica od kaučuka, ona brzo odskakuje i svom se brzinom vraća prema igračima (rekord: 242 km/h). Pauza između dvije izmjene udaraca ne smije prijeći 10 sekunda. Igrači koji pokušaju usporiti igru, zarade kaznene bodove.

Postoje 4 kategorija loptica, ovisno o brzini kojom odskakuju. Boja te točkice označava u koju kategoriju spada loptica. Ako je žuta to znači da je spora, bijela da je vrlo spora. Crvena boja označava brzu lopticu, a plava vrlo brzu. Igra se na posebno konstruiranom terenu, na prednjem zidu dužine 9,75 i širine 6,4 m, uz minimalnu visinu stropa od 5,64 m. Reket za squash predstavlja kombinaciju reketa za tenis i badminton, te mekom lopticom, uglavnom crne boje, načinjene od gume, promjera između 39,5 i 41,5 mm.

Squash oprema

Za razliku od badmintona, za usvajanje tehnike squasha potrebno je mnogo više vremena i truda. Squash je jedan od najdinamičnijih, najbržih i najnapornijih sportova, pa bavljenje njime zahtijeva, no isto tako i uvjetuje zavidnu psihofizičku kondiciju. U 60 minuta pretrči se oko 5 kilometara i izgubi oko 840 kalorija, pa squash, između ostalog, znatno potiče rad srca i krvožilnog sustava, te uvjetuje razgrađivanje masnog tkiva, a time i gubitak suvišnih kilograma.

Zašto squash?

Zbog konstantne utrke s vremenom, dolazi do sve češće pojave stresa, i u sve težim oblicima se ispoljava. Dokazano je da su mu najizloženiji manageri. Termini koji pritišću, rokovi kojima treba udovoljiti, sastanci na koje treba stići i poslovna putovanja koja treba odraditi. Užurbanost je, bez sumnje, konstanta profesionalne svakodnevice, posebno na vodećim pozicijama. Stoga ni ne čudi što se hurry sickness, bolest brzine, nedavno pridružila ostalima na podužoj listi poremećaja i oboljenja koja pogađaju suvremene managere. Tako za oslobađanje od stresa uzrokovanog poslom gotovo da nema učinkovitijeg lijeka od sporta, koji kroz tjelesnu aktivnost razgrađuje stres, potičući produkciju hormona koji podižu raspoloženje. A kada je riječ o poslovnim ljudima, badminton i squash kao da su izmišljeni baš za njih.

U Hrvatskoj je do nedavno bilo nemoguće kupiti opremu ili naći teren za squash. Osnivan je Hrvatski squash savez i udruge koje promiču squash natjecanja. Samo u Zagrebu postoji desetak squash terena, no nisu iznimka u Slavoniji, Istri i Dalmaciji. Sat igre stoji od 20 kuna na više. Rekete je moguće nabaviti već za sto, a loptice za dvadesetak kuna. Naravno, možete kupiti i posebne tenisice, kao i sportsku odjeću za squash.

Squash

Ovaj eksplozivan sport neće vam dati prostor za razmišljanje o problemima koje ste doživjeli taj dan. Stoga, pronađite razigranog suigrača, izaberite zahtjevniju lopticu, umorite protivnika i naravno pobijedite!

Objavljeno 23.03.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!