VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

11 mogućih razloga zbog kojih ne topite masti, a na dijeti ste

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Proces gubljenja suvišnih masnoća zbilja zna biti iscrpljujuć. U jednom periodu nam ide sjajno, da bi već nakon kratkog vremena bez ikakvih promjena plana lupili u zid. Osjećaj bespomoćnosti, frustracije i zbunjenosti sasvim je opravdan u tim slučajevima, a problem nastaje kada zbog toga počnemo misliti da nam jednostavno nije suđeno to što radimo i onda ostanemo zaleđeni na mjestu s vječnim pitanjem - zašto drugima ide tako dobro, u čemu je njihova tajna?

Pogledajmo širu sliku, možda je vrijeme da se vratimo osnovama i krenemo od temelja u kojima se zapravo skriva tajna koju tražite. U nastavku slijedi 11 razloga zbog kojih se možda ne mičete s mjesta. I nemojte da vas jednostavnost objašnjenja obeshrabri, iako su manje više svima poznate ovo su moćne prakse bez kojih nema uspjeha.

1. Nedovoljno trenirate

Ako trenirate samo 2-3 puta tjedno razmislite o mogućnosti da vam to jednostavno nije dovoljno za ono što želite. Možda vaš cilj zahtijeva malo više truda, odnosno češće treninge koji će vašem metabolizmu dati veći poticaj i osigurati vam više slobode s hranom.

Manja frekvencija treninga može biti dobar start ili dovoljna za neke manje napredne ciljeve no ako imate ozbiljne namjere znajte da se tijelo lako adaptira i brzo prestane reagirati na isti podražaj te da ćete se morati potruditi još malo više ako želite prijeći na veću razinu.

umor

2. Jedete premalo proteina

Već i sami znate koliko je bitan unos proteina u prehrani, i to ne samo za rast mišića. Naš imunološki sustav, proizvodnja hormona i enzima, naša kosa, koža i nokti - zapravo optimalno funkcioniranje cijelog našeg organizma ovisi o redovitoj opskrbi tijela proteinima iz hrane.

Ne zaboravimo ni utjecaj na sitost koji nam itekako pomaže u periodima restrikcije. Fokusirajte se stoga da svoje obroke obogatite kvalitetnim izvorima proteina, pogotovo ako intenzivno trenirate.

3. Ne trenirate optimalno

Ako još uvijek mislite da je visok broj ponavljanja i mnoštvo izoliranih vježbi način da potrošite svoje zalihe masnoća, dopustite mi da vas još jednom podsjetim – što više mišića imate, to će oni biti spremniji trošiti vaše masnoće. A mišiće ćete izgraditi osnovnim, kompleksnim vježbama.

Zamislite svoje mišićno tkivo kao veliku peć u kojima izgara suvišna masnoća i odmah će vam postati jasnija važnost pravilnog treninga u kojem ćete jednom vježbom obuhvatiti što više mišićnih skupina i tako konstantno davati tijelu nove izazove.

4. Radite previše kardio treninga

U prošlom članku sam zaključila da kardio trening nije loš, dapače održava naše srce i pluća jakima i zdravima, potiče metabolizam i cirkulaciju što je pogotovo poželjno kod nas žena. No, unatoč navedenim prednostima, za vas koji dane i sate trošite na nekoj od kardio sprava imam dobronamjernu poruku – stanite.

Previše kardia može vrlo lako imati negativan utjecaj na vaš progres, ostaviti vas iscrpljenima i gladnima. Fokusirajte se radije na ravnotežu treninga s opterećenjem, pravilne prehrane i kardio treninga, time ćete postići puno bolje rezultate. Ili pokušajte za promjenu uvrstiti pokoji intervalni trening u vaš režim, to bi mogla biti dobra taktika napada na vaše masne stanice.

umor kardio

5. Jedete premalo

Još jedna kriva pretpostavka koja dovodi do niza problema je ta da se morate izgladnjivati ako želite izgubiti suvišne masnoće. Da, kalorijski deficit je preduvjet za mršavljenje, no ako svoj unos hrane spustite prenisko mogli biste negativnim utjecajem na hormone poremetiti ravnotežu metabolizma koja će rezultirati time da će vašem tijelu postati previse ono što mu je nekad bilo dovoljno te će višak hrane lakše spremati u masne naslage.

Pobrinite se da ne jedete premalo, nađite zdravu ravnotežu unosa hrane i potrošnje kalorija koja će vam omogućiti da izgledate i osjećate se dobro.

6. Jedete previše “čisto”

Da, dobro je jesti zdrave i cjelovite namirnice, no budite svjesni da čak i ta praksa, ako ju dovedete do savršenstva može nekad biti kontraproduktivna. Koncept je sličan gore navedenom kada jedete premalo za potrebe vašeg tijela.

Izbacivanjem procesirane hrane, masnoća i većine škroba drastično smanjujete unos kalorija što lako može dovesti do prevelikog kalorijskog deficita. Za većinu ciljeva nije potrebno odreći se svega, budite umjereni. Pokoji “cheat obrok” (iako ga tako ne volim zvati) može poslužiti kao dobra taktika za buđenje metabolizma, a i nešto što ćete s veseljem iščekivati.

7. Previše trenirate

Iako ovo zvuči kao nešto kontradiktorno prvom savjetu, nije. Zbilja možete trenirati previse – previše kardija, previše treninga s opterećenjem, previše dana u tjednu. Izdržat ćete do jedne točke kada ćete puknuti i možda se čak vratiti na početak.

Rješenje je u ravnoteži. Nije li gotovo uvijek? Dobro razmislite gdje možda pretjerujete s aktivnostima i pokušajte na kratko vrijeme smanjiti tempo. Kaže se da je manje više, a to često zna vrijediti i u ovo priči.

8. Vrtite se na dijetnom vrtuljku

Imate li osjećaj da ste vječno na nekoj dijeti? Da se vrtite u krug bez pomaka? Možda konstantno smanjujete kalorije sve niže i niže nadajući se da će ovaj put biti bolje? Vrijeme je da stanete i krenete iznova. Rješenje nije uvijek u dodatnom smanjivanju kalorija, naprotiv, nekad ih treba i povećati.

Krenite s jednostavnim, uravnoteženim načinom prehrane. Jedite što prirodnije namirnice većinu vremena, ne odričite se niti jednog makronutrijenta i sveukupno usvojite zdrave navike koje su za vas dugoročno održive. Prestanite se baviti krajnostima i ekstremnim mjerama, pogotovo ako nemate ekstremne ciljeve.

dijete

9. Prečesto mijenjate planove prehrane

Skačete li s jednog načina prehrane na drugi nakon par dana jer jednostavno ne vidite da se išta pokreće? Kako bi se i moglo pokrenuti kada tijelu ne dajete dovoljno vremena da reagira.

Izaberite plan koji vam se čini izvediv, obvežite se da ćete ga provoditi određeni period, korigirajte ono što treba putem i strpite se. Jedini način da saznate funkcionira li nešto je da tome date dovoljno vremena da pokaže rezultate.

10. Držite se jednog plana predugo

Ako svaki dan jedete istu hranu, istu količinu kalorija to bi moglo biti nešto što vam blokira napredak. Tijelo je ekstremno prilagodljivo i efikasno, nešto što mu je na početku izazov s vremenom mu postane rutina, a to onda dovodi do stagnacije vaših rezultata.

Sigurno ste čuli za cikliranje? Manipulacija ugljikohidrata i/ili kalorija prema danima treninga poznata je praksa u tim slučajevima i mogla bi biti dobra taktika za razbijanje monotonije i pokretanje metabolizma u pravom smjeru.

11. Jedete premalo masnoća

Ako ne jedete dovoljno masnoća, tijelu uskraćujete materijal za proizvodnju hormona, remetite određene metaboličke procese i općenito normalno funkcioniranje metabolizma, a vjerojatno vas i muči glad nakon obroka. Opskrbite se zdravim izvorima masnoća kao što su orašasti plodovi i sjemenke, razna ulja, avokado, masni izvori riba ili riblje ulje i kao uvijek – težite ravnoteži, rješenje se gotovo uvijek skriva negdje u sredini.

Objavljeno 14.07.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!