Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

4 razloga zbog kojih dugotrajni kardio može negativno utjecati na mršavljenje

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Po tko zna koji put ponavljate isti scenarij. Nakon što čvrsto odlučite da ovog puta zbilja idete do kraja, ponovo prestajete jesti i puni volje počinjete svakodnevno satima trčati kako biste skinuli kilograme koje već na isti način skidate godinama.

Nakon niti mjesec dana lomite se pod posrnulom motivacijom radi manjka željenih rezultata, odustajete i vraćate se na početak. Sigurni ste - sljedeće godine bit će bolje.

Hoće li? Zasigurno neće, jer konstantno ponavljate nešto što očito ne funkcionira. No, ne brinite jer niste jedini. Navedeni način gubljenja viška kilograma je standardni protokol kod velikog broja žena koje bitku s težinom vode godinama te unatoč neuspjesima i dalje nastavljaju s istom praksom.

Vrijeme je da se tome stane na kraj i da razjasnimo zašto dugotrajni kardio trening sam po sebi nije najbolji način za postizanje cilja kojem težite te kako isti često može čak i sabotirati vaše napore za postizanje istog. No, nemojte me krivo shvatiti – kardio treninzi imaju svoje prednosti. Naša tijela stvorena su za pokret te je redovita aktivnost nešto čemu biste definitivno trebali težiti.

Tamo gdje nastaje problem je ono zbog čega nastaje i gotovo svaki drugi problem – a to je neravnoteža, odnosno pretjerivanje u onome što radimo. Kardio trening jednostavno nije efektivan alat za gubljenje masnoća kada ga provodimo predugo uz veliku kalorijsku restrikciju. Sigurna sam da je negativan utjecaj na mišićnu masu pa time i na metabolizam prvo što vam pada na pamet, no osim toga ima još par faktora koji tome doprinose:

1. Kardio ne troši toliko kalorija koliko mislite

kardio trcanje

Kao što biste na tablice kalorija i nutritivne deklaracije trebali gledati samo kao na okvirne procjene kalorija koje unosite hranom, tako biste trebali tretirati i monitore na vašim kardio spravama te slične izračune na vašim pametnim mobitelima i satovima - kao čiste procjene kalorijske potrošnje koje mogu biti daleko od realne situacije.

Iako zvuči primamljivo i zabavno da uvijek znate koliko energije trošite dok obavljate neku aktivnost nažalost stvarnost je malo drukčija. Brojke koje vidite na ekranima raznih spravica često jako precjenjuju kalorije koje ste potrošili, pogotovo kada vam trening već uđe u rutinu, a vaše tijelo postane efikasnije u odrađivanju treninga.

Također, ako unos hrane srežete previše naći ćete se u duplom problemu jer ćete time potaknuti proces metaboličke kompenzacije i tako još i više usporiti trošenje kalorija (a pritom i kilograma) kao posljedicu čuvanja zaliha energije. Tako nije teško pomisliti da smo potrošili dovoljno kalorija da si priuštimo nešto što inače ne bismo, a onda se čuditi zašto vaga pokazuje uvijek isti broj.

Ako vam je odraz u ogledalu isti ili vaga miruje već tjednima unatoč satima hodanja ili trčanja zapitajte se trošite li ipak manje od onoga što mislite – vjerojatnost da je tako je poprilično velika.

2. Kardio vas može činiti gladnima i vrtjeti vas u začaranom krugu

kardio

Možda ste već negdje čuli da vježbanje blokira apetit. Jedno istraživanje pozabavilo se tim pitanjem i ustvrdilo da se to odnosi samo na muškarce, dok je kod žena situacija bila upravo suprotna – kardiovaskularna aktivnost zapravo je povećala apetit kod testiranih pojedinki, što može biti veliki problem kada tako želite izgubiti kilograme.

Sigurno se mnogo od vas uvjerilo u to nakon odrađenog dužeg kardio treninga. Jednostavno ste odjednom toliko ogladnjeli da ste pojeli više nego što to inače činite ali ste to opravdali dobrim treningom, a dodatno vas je smirilo i to da vam novi izazov slijedi već sljedeći dan pa ćete lako potrošiti eventualni višak.

Nakon još veće minutaže odrađenog treninga dan kasnije, ponovo ogladnite te tako ciklus kreće iznova. Vježbate više da biste jele više, a rezultati se ne mijenjaju ili čak idu u kontra smjeru od željenog. Jedno od rješenja za to može biti – obično hodanje. Naime, hodanje je iznimka što se priče o apetitu tiče, a usput je i odličan način da započnete svoj put prema aktivnijem životu.

3. Endorfini su "zarazni"

trcanje

Uz pojačani apetit, kardio dovodi i do još jednog zanimljivog efekta – ako uspijemo proći kroz taj često mučan period adaptacije na novu naviku vježbanja, može nas učiniti gotovo ovisnima o tome. Naime, vježbanje općenito ima pozitivan učinak na otpuštanje endorfina, kemikalija koje nas čine sretnima i tako nam stvara potrebu da aktivnost koja nas je dovela u takvo stanje održavamo i dalje.

Nije teško izgubiti se u tim dobrim osjećajima, pogotovo kada nas preuzme dodatan ponos jer uspijevamo premostiti svoje granice. Budimo realni, dobar osjećaj koji nam vježba daje i je ono čemu težimo, ali problem se javlja kada sve ostalo podredimo tome, i zaboravimo pažnju prebaciti na ono što vam je zaista bitno - a to je kakve rezultate imamo od takve prakse, odnosno koliko takav trening zbilja doprinosi našem cilju.

4. Sat kardio treninga ne opravdava 15 sati ljenčarenja

kardio trening

Ako ste ikad probali kombinirati nizak unos kalorija s puno aktivnosti dobro ste svjesni sljedeće činjenice – nekad je ono što odradite na treningu jedino što uspijete odraditi tijekom cijelog dana jer za ostalo jednostavno nemate snage.

Jeste li bili u situaciji da vam je stalno hladno čak i kad to ne bi trebalo biti? Ili da vam se lagana šetnja koju biste voljeli odraditi čini kao izazov ravan penjanju na planinu? Ranije sam spomenula proces metaboličke kompenzacije, kao nešto što se događa kada tijelo uskratimo energiju, a što je to uskraćivanje veće to se tijelo više brani tako da gasi one metaboličke funkcije koje mu nisu toliko potrebne.

Zato vam može padati tjelesna temperatura, patiti menstrualni ciklus, osjećaj umora može biti neizdrživ, mentalni fokus na niskoj razini, a to je samo dio priče. Ako se iscrpljujete velikim količinama kardija, a što vas ostavlja umornima i sporima kroz dan shvatite da to malo kalorija koje tom praksom izgubite nije vrijedno tolikog truda, a neće vas ni dovesti do cilja zbog kojeg sve to radite. Dapače, moglo bi vam ozbiljno ugroziti zdravlje.

Zaključak

Ne morate se odreći svoje omiljene kardio vježbe, pogotovo ako uživate u takvom treningu - dovoljno je da s istom ne pretjerujete te osvijestite činjenicu da to nije idealan način da sagorite višak masnoća.

Ono gdje vam može najviše koristiti upravo je u periodu održavanja težine kada nam redovna aktivnost može omogućiti veću slobodu u hrani bez da ugrozite svoj rezultat.

Zapamtite samo da ćete možda potrošiti puno manje nego što to vaš mjerač kalorija misli te tako budite oprezni čime ćete se nagraditi nakon dobrog treninga.

Objavljeno 21.04.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!