VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Drastična sredstva za mršavljenje su opasna po zdravlje !

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Nakon što su uz bučnu reklamu najavljena devedesetih godina i potom dugo vremena korištena, drastična sredstva za mršavljenje došla su pod udar zdravstvenih organa širom svijeta, a najviše u SAD gdje su i nastala.

Najveći optuženik je poznati FEN – FEN, a optužili su ga sami korisnici. Optužbe su vrlo detaljno obrazložene a odnose se prije svega na neugodne posljedice kao sto su amnezija, depresija, konfuzija i oštećenje mozga.

Žaleći se novinarki Elizabeti Kohen iz Los Angeles Registera, jedna korisnica tog preparata za mršavljenje iz Kalifornije priča da je citirala svom unuku abecedu i da se nikako nije mogla sjetiti slova “D”. To svakako nije samo izolirani slučaj..

Jedan korisnik iz Huntington Beacha dobio je nakon kure mršavljenja s FEN - FENOM tešku nesanicu i svrbež po tijelu da je htio “iskočiti iz kože”. Liječnici koji su predlagali korištenje ovog preparata otvoreno govore da posljedice ima najmanje svaki deseti pacijent.

Utvrđeno je da preparati FEN - FENA mogu imati manijakalno-depresivne manifestacije i halucinacije, koje ipak nisu bile dovoljne da odgovarajući zdravstveni organi poduzmu akcije. Poznata vladina organizacija FDA nadležna za presuđivanje u ovakvim slučajevima, dala je priopćenje za javnost da ne može ništa jer je sve legalno!

Trik s kombinacijom 2 lijeka

Jednostavna analiza preparata FEN - FEN pokazuje da se zapravo radi o 2 kemijska sredstva i to Fenfluramina i Fentermina, koji posjeduju uredne dozvole za stavljanje u promet pojedinačno. Oba kao lijekovi imaju djelovanje na mozak, ali izgleda kad se spoje zajedno to djelovanje se pojačava.

Nitko nije ni pomišljao da bi netko to mogao spojiti zajedno, pa ipak to se dogodilo. Ideja da se 2 preparata kombiniraju kako bi se dobilo učinkovito sredstvo za mršavljenje pala je samim liječnicima koji su poznavali njihova svojstva.

Djelovanje Fenfluramina je vrlo specifično : on pojačava proizvodnju serotonina u mozgu koji pored cijelog spektra djelovanja, djeluje i na osjećaj sitosti. Što više serotonina, osjećaj sitosti je veći, a to znači manje konzumiranje namirnica.

Rezultat - čovjek mršavi. Kod takve računice zanemarena je samo jedna bitna činjenica; više serotonina u mozgu dovodi do poremećaja u balansu ponašanja koje se teško kontrolira (raspoloženje, spavanje, kontrola impulsa itd).

Dobri poznavatelji preparata tvrde da je utvrđeno oštećenje stanica mozga kod majmuna babuna koji su dobivali preparat. To još uvijek ne znači da oštećuje stanice mozga čovjeka premda postoje jake indicije. Budući da se stanice mozga ne mogu regenerirati kao druga tkiva (primjerice jetra), svaki gubitak može izazvati neočekivane promjene ponašanja.

Iza svega stoji posao

Na mršavljenju se zarađuje jer su debeli ljudi spremni potrošiti novac da ih se riješi tog krupnog problema. Nije u pitanju kako, a mnogi su spremni staviti na kocku zdravlje zbog dobre linije.

Posljednjih godina tražena su vrlo učinkovita (drastična) sredstva. Za mjesec dana 5 kg pa i više, reklamni je slogan mnogih preparata. Fen-fen je jedan od najtraženijih jer čovjek koji ga uzima, nema apetita i rapidno gubi kilograme.

Sretna kombinacija od 2 lijeka koji počinju s slovom F, donijela je mnogima goleme profite. Poznata tvrtka Wyeth-Ayerst, zaradila je prošle godine na proizvodnji Fen-fena 191 milijun dolara! Ista kompanija hladno priopćuje javnosti da nema podataka o oštećenju mozga, ali da sustavno prati sve sporedne učinke.

U stručnim krugovima u SAD pilula se naziva “pill mill” tj. kao sredstvo koje se masovno propisuje, a da za to nema nikakve dokumentacije.

Kakva je poruka? Nema drastičnog mršavljenja bez posljedica, a ove mogu biti ponekad i vrlo ozbiljne. Slučaj s Fen - Fenom iznova pokazuje da se s tijelom ne smijemo igrati, navodi Hrana.com.

Greške se u pravilu skupo plaćaju.

Objavljeno 24.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!