Klikni i iskoristi do 30% popusta na fitness kardio sprave

Praktični savjeti: 5 prirodnih načina da izbijelite zube

Image

Iz godine i godinu, u svijetu se milijarde troše na različite postupke izbjeljivanja zuba jer su upravo bijeli zubi često pokazatelj čistoće, urednosti i brige o sebi. No, većina preparata koji se koriste za izbjeljivanje zuba sadrže kemikalije koje mogu oštetiti caklinu.

Srećom, postoje i prirodni načini kako možete izbijeliti zube bez opasnosti od njihovog oštećivanja. Donosimo vam 5 savjeta kako na prirodan način izbijelite zube.

Od čega zubi požute?

Niz je razloga zbog kojih zubi poprime neprivlačnu žutu boju i izgube sjaj. Određena hrana može zaprljati vašu caklinu, vanjski sloj zuba. Uz to, nakupljanje plaka na vašim zubima može uzrokovati da izgledaju žuto. Ova vrsta gubljenja bijele boje obično se može liječiti redovitim sredstvima za čišćenje i izbjeljivanje.

Međutim, ponekad zubi izgledaju žuto jer je tvrda caklina erodirala, otkrivajući dentin ispod. Dentin je prirodno žuto, koštano tkivo koje se nalazi ispod cakline.

zubi

1. Grgljanje usta kokosovim uljem

Grgljanje usta uljem stari je lijek koji pozitivno utječe na oralnu higijenu, ali i izbacivanje toksina iz tijela. Praksa uključuje grgljanje ulja po ustima kako biste uklonili bakterije, koje se mogu pretvoriti u plak i uzrokovati žuti izgled zuba.

Kokosovo ulje je u ovom slučaju dobar izbor jer ima ugodan okus, a ima i niz drugih zdravstvenih prednosti, naime, laurinska kiselina smanjuje upalne procese i uništava bakterije. Studije su pokazale da redovno grgljanje usta kokosovim uljem smanjuje bakterije u ustima te sprječava razvoja plaka i gingivitisa.

Stavite 1 žlicu ulja u usta i grgljajte 15-20 sekundi te potom pljunite ulje.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Kalcij - 150 g

Kalcij pridonosi zdravim kostima i zubima.

  • 59,00 kn
  • 47,00 kn

2. Četkanje zuba sodom bikarbonom

Soda bikarbona je prirodno sredstvo za izbjeljivanje koje je umjereno abrazivno te može pomoći u skidanju nakupina na zubima. Dodatno, ona u ustima stvara alkalno okružje što sprječava razvoj bakterija.

Iako soda bikarbona neće izbijeljeti zube nakon jednog korištenja, redovno korištenje će donijeti rezultate. Studije su pokazale da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu imaju bolje učinke na izbjeljivanje od onih koji nemaju ovaj sastojak.

Pomiješajte jednu žličicu sode bikarbone s 2 žličice vode i tom smjesom nanesenom na četkicu izribajte zube. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta tjedno.

zubi

3. Ispiranje usta jabučnim octom

Jabučni ocat se godinama koristi kao sredstvo za dezinfekciju i prirodno sredstvo za čišćenje. Octena kiselina, koja je glavni aktivni sastojak jabučnog octa, ubija bakterije. Antibakterijsko svojstvo octa je ono što ga čini korisnim za čišćenje usta i izbjeljivanje zuba.

No, treba imati na umu da octena kiselina može štetno djelovati na caklinu pa se korištenje jabučnog octa kao sredstva za izbjeljivanje treba koristiti rijetko, nipošto ne svakodnevno.

Razrijedite jabučni ocat vodom i grgljajte po ustima nekoliko minuta. Poslije isperite usta običnom vodom.

4. Jedite voće i povrće

Dijeta bogata voćem i povrćem može biti dobra i za tijelo i za zube. Iako ih neće zamijeniti za četkanje, hrskavo, sirovo voće i povrće mogu vam pomoći u trljanju plaka dok žvačete. Jagode i ananas su dva voća za koja se tvrdi da pomažu u izbjeljivanju zuba.

Mješavina jagoda i sode bikarbone se vrlo često koristi za izbjeljivanje zuba. Istovremeno, bromelain koji nalazimo u ananasu pokazao se kao sastojak pasta za zube koji pozitivno utječe na učinkovitost u izbjeljivanju zuba.

zubi

5. Spriječite nastanak žutih zuba i plaka

Iako zubi prirodno žute s godinama, postoje načni da se taj proces uspori.

  1. Ograničite unos hrane i pića koji štete vašim zubima – kava, crveno vino, gazirani sokovi i bobičasto voće utječu na izgled zuba. To ne znači da ih trebate prestati jesti već samo nakon konzumacije obavezno operite zube. Dodatno, pokušajte prestati pušiti jer cigarete značajno negativno utječu na izgled, boju i zdravlje zuba.
  2. Ograničite unos šećera – ako želite zdrave i bijele zube, ograničite unos šećera. Prehrana bogata šećerom potiče umnažanje bakterija odgovornih za razvoj plaka i gingivitisa. Ako ipak pojedete nešto što sadrži šećer, odmah potom operite zube.
  3. Jedite puno hrane bogate kalcijem - Do promjene boje zuba dolazi zbog erozije cakline i vidljivosti dentina koji je žute boje. Stoga, sve što učinite na jačanju cakline zuba pomoći će da vam zubi budu biserno bijeli. Hrana bogata kalcijem, poput mlijeka, sira i brokule, može pomoći u zaštiti zuba od erozije cakline.

Svakako se o postupcima izbjeljivanja zuba posavjetujte sa svojim liječnikom stomatologom kako ne biste, u najboljoj namjeri, napravili više štete nego koristi, a u želji da imate lijepe, bijele i zdrave zube.

Objavljeno 14.07.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!