Kalcij - mineral za izgradnju kostiju
Prehrana

Kalcij - mineral za izgradnju kostiju

Kalcij je jedan od najzastupljenijih minerala našeg tijela te čini čak 1-2 % tjelesne težine. 29 % tjelesnog kalcija nalazi se u kostima, dok je ostatak pohranjen u zubima, mekim tkivima, plazmi te izvanstaničnoj tekućini.

Kalcij je neophodan za prijenos živčanih impulsa, rad mišića, širenje i sužavanje krvnih žila, regulaciju enzima, stimulaciju hormona, zgrušavanje krvi i brojne druge procese. Taj mineral ima temeljnu važnost za sve biološke sustave, pa je stoga nužno da se njegova koncentracija u tjelesnim tekućinama i tkivima održava stalnom.

Zašto kosti ne mogu bez kalcija ?

Rast, pregradnja i mineralizacija kosti u velikoj mjeri ovise upravo o kalciju. Pregradnja koštanog tkiva trajan je proces, čije su značajke kontinuirana razgradnja kosti te odlaganje kalcija u novostvorenu kost. Ravnoteža koja postoji između razgradnje i izgradnje kosti mijenja se sa starenjem. I dok u djetinjstvu stvaranje kosti prevladava nad razgradnjom, u odrasloj dobi ti se procesi izjednačuju.

U normalnim uvjetima i kada ne postoje povećane potrebe za kalcijem, zdrava i uravnotežena prehrana osigurava potrebnu količinu toga minerala. Svakodnevno primanje kalcija hranom može biti od 200 do 2000 mg. Od prosječno primljenih 1000 mg kalcija na dan apsorbira se tek oko 35 %. Stoga ga je u stanjima u kojima postoje povećane potrebe, potrebno dodatno uzimati. Postoje i naznake da povećani unos kalcija može također smanjiti rizik od prijeloma kosti.

Najčešći oblici kalcija :

Kalcij citrat - To je oblik kalcija koji se najlakše iskorištava. Smanjeno lučenje želučane kiseline ne utječe na njegovo iskorištenje, pa se posebno preporučuje starijim osobama. Prema nekim podacima, i osobe s manjkom želučane kiseline iskorištavaju čak 45 % unesenog kalcij citrata. Kalcij citrat obavezno se mora uzimati između obroka ili prije odlaska na spavanje.

Kalcij karbonat - Ovaj oblik kalcija, uz kalcij citrat, je najčešće korišteni oblik kalcija. Ne iskorištava se tako dobro kao kalcij citrat . Kalcij karbonat pokazuje antacidno djelovanje ( neutralizira želučanu kiselinu ). Za vrijeme uzimanja proizvoda koji sadrže ovaj oblik kalcija, preporučljiv je i veći unos tekućine. Za razliku od kalcij citrata, kalcij karbonat najbolje je uzimati uz obrok, kada se povećava lučenje želučane kiseline.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Znate li kako jednostavno ubrzati metabolizam? x 89
    Zašto neki ljudi mogu jesti skoro svašta, a opet se ne debljaju previše , a drugi iako paze na prehranu, nikako se ne mogu osloboditi suvišnog sala ili se još više debljaju ? Odgovor se može najčešće ...
  • Kalcij - najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu x 9
    Jeste li znali da adekvatan unos kalcija može rezultirati smanjenjem opsega struka ? Da kalcij igra ulogu u u prevenciji intestinalnih karcinoma? Ili da kalcij zapravo smanjuje rizik od pojave bubrežn...
  • Čuvajmo sami sebe pazeći na imunitet ! x 15
    Od dana kada smo rođeni, naš je organizam izložen stalnim "napadima" bakterija, virusa i ostalih patogenih čestica. Bez adekvatne zaštite, svaki od nas vrlo brzo bi podlegao različitim bolestima. Bitk...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 07.10.2006
Piše: