Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Jeste li znali da jabučni ocat može pomoći u mršavljenju? Evo što kažu istraživanja!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako ste se ikada među znalcima raspitivali koji ocat koristiti u prehrani, sigurno ste čuli uvijek isti odgovor – jabučni ocat je najbolji odabir! Naime, upravo ovaj ocat ima niz znanstveno potvrđenih prednosti konzumacije i uključuju ga u jelovnik svi oni koji brinu o zdravlju i odabiru namirnica koje će zdravlju doprinijeti.

Smanjenje razine kolesterola, snižavanje i regulacija razine šećera u krvi, kontrola simptoma dijabetesa, pomoć u gubitku viška kilograma… samo su neki učinci koje jabučni ocat ima. Osim toga, stoljećima ga se koristi u kućanstvu kao sredstvo s nizom učinaka.

ocat

6 znanstveno potvrđenih prednosti konzumacije jabučnog octa

Donosimo 6 znanstveno potvrđenih prednosti konzumacije jabučnog octa:

1. Visok udio octene kiseline sa snažnim biološkim učincima

Jabučni ocat se dobiva sličnim postupcima kako se dobiva i alkohol. Dvije su faze tog procesa. U prvom koraku se jabuke miješaju s kvascem pri čemu dolazi do fermentacije šećera i pretvaranja u alkohol. U drugom koraku, alkoholnoj otopini se dodaju bakterije koje alkohol dalje fermentiraju i pretvaraju ga u octenu kiselinu - glavni aktivni spoj u octu.

Jabučni ocat sadrži samo tri kalorije u jednoj žlici, što ga čini niskokaloričnom namirnicom. Sadrži manje količine kalija te neke aminokiseline i antioksidanse.

2. Može uništiti mnoge štetne bakterije

Jabučni ocat može pomoći u uništavanje patogena, uključujući štetne bakterije. Također, ovaj ocat se tradicionalno koristi za čišćenje i dezinfekciju u kućanstvu, ali i tretiranje gljivica na noktima, uši, bradavica i infekcije uha.

Jabučni ocat se također koristi kao konzervans hrane, a studije pokazuju da inhibira bakterije (poput E. coli) da rastu u hrani i pokvare je što je izvrstan način za spasiti namirnice od propadanja.

ocat

3. Snižava razinu šećera u krvi i pomaže u borbi protiv dijabetesa

Najsnažnije i najvažnije djelovanje jabučnog octa je ono kod oboljelih od dijabetesa tipa 2. Ovu bolest karakteriziraju visoke razine glukoze u krvi ili radi inzulinske rezistencije ili zbog nemogućnosti proizvodnje inzulina. Osim kod oboljelih od dijabetesa, visok šećer u krvi je uzrok mnogih drugih problema poput niza kroničnih bolesti i starenja.

Zbog navedenoga, za opće zdravlje se savjetuje održavati razine šećera u krvi niskima. Najzdraviji način za to je izbjegavanje šećera i rafiniranih ugljikohidrata, a i jabučni ocat ovdje pomaže.

Jabučni ocat je pokazao niz pozitivnih utjecaja na razinu šećera i inzulina:

  • Poboljšava osjetljivost na inzulin tijekom visokougljikohidratnog obroka za 19-34% i značajno snižava šećer u krvi i odgovor na inzulin
  • Snižava razinu šećera u krvi za 34% nakon unosa 50g bijelog kruha
  • 2 žlice jabučnog octa prije spavanja snižavaju razinu šećera ujutro za 4%
  • Niz studija potvrđuje da ocat poboljšava funkciju inzulina i razine šećera u krvi nakon obroka.

Zbog navedenoga, jabučni ocat može doprinijeti oboljelima od dijabetesa, osobama u pred dijabetičkoj fazi te onima koji žele održavati zdrave razine šećera u krvi iz nekog drugog razloga.

Osobe koje koriste propisane lijekove za snižavanje šećera u krvi svakako trebaju konzultirati liječnika prije nego što krenu uzimati jabučni ocat.

4. Pomaže u mršavljenju i smanjenju masnoga tkiva

Niz je studija koje potvrđuju utjecaj jabučnog octa na gubitak viška kilograma. Naime, on potiče osjećaj sitosti, pomaže unijeti manje kalorija te vodi ka gubljenju viška kilograma.

Prema studiji koju su proveli Ostman i sur. ako se jabučni ocat uzima uz obrok s visokim udjelom ugljikohidrata, ispitanici bilježe visok osjećaj sitosti koji traje dulje vrijeme, pa se ukupan dnevni kalorijski unos smanjuje za 200-275 kalorija. Time se lakše postiže kalorijski deficit koji je jedan od najvažnijih preduvjeta za mršavljenje.

ocat

5. Poboljšava razinu kolesterola i kardiovaskularno zdravlje

Srčane bolesti su najvažniji krivac za preuranjenu smrt diljem svijeta. Nekoliko je bioloških faktora koji povećavaju ili smanjuju rizik od razvoja srčanih bolesti. Studije potvrđuju da jabučni ocat ima pozitivan utjecaj na te faktore rizika te smanjuju opasnost od razvoja ovih bolesti.

Jabučnom octu se pripisuje pozitivan utjecaj na snižavanje razine kolesterola i triglicerida, čije su povišene razine značajni faktori rizika razvoja kardiovaskularnih bolesti. Također, jabučni ocat može utjecati na snižavanje krvnoga tlaka, što također pozitivno utječe na srčano zdravlje.

Studija koju su proveli Hu i sur. pokazala je da su žene koje su salatu začinjavale jabučnim octom imaju snižen rizik od srčanih bolesti.

6. Može imati zaštitno djelovanje protiv karcinoma

Niz studija se bavio proiučavanjem utjecaja jabučnog octa na stanice tumora, njihov rast i razmnožavanje. Iako su mnoge potvrdile pozitivno djelovanje, treba imati na umu da se radi o laboratorijski studijama, a ne onima na ljudima.

Stoga, za potvrdu ovog djelovanja jabučnog octa, zasad treba pričekati postojanje studija nad ljudima.

Koliko i kako konzumirati jabučni ocat?

Jabučni ocat je jako lako uključiti u prehranu: najbolje ga je koristiti u salatama. Osim toga, često se jabučni ocat koristi kao napitak – razrijedi ga se vodom i pije. Najčešća količina je u rasponu od 1 čajne do 2 jušne žličice octa pomiješati u vodi i piti tijekom dana, kao napitak.

Savjetuje se krenuti s najmanjim dozama, jednom čajnom žličicom na dan, pa postupno povećavati ukoliko nema nikakvih nuspojava.  

ocat

Reference:

  1. Hu FB, Stampfer MJ, Manson JE, Rimm EB, Wolk A, Colditz GA, Hennekens CH, Willett WC. Dietary intake of alpha-linolenic acid and risk of fatal ischemic heart disease among women. Am J Clin Nutr. 1999 May;69(5):890-7.
  2. Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Björck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8.

Objavljeno 02.08.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!