Jedinstvena prilika: do 42% popusta na odabrane kardio fitness sprave

Soda bikarbona - "prva pomoć" u našem životu (od zdravlja do higijene prostora)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znate li da postoji jedna namirnica koju imate u vlastitom domaćinstvu, a kojoj se pripisuju ovi utjecaji na zdravlje: ima protualergijsko, protuupalno, protugljivično djelovanje, utječe na smanjenje kiselosti organizma koja je odgovorna za razvoj niza bolesti, ublažava probleme na koži, ima pozitivan utjecaj na liječenje pojedinih vrsta karcinoma...?

Radi se o najobičnijoj sodi bikarboni koja se koristi u mnogim receptima, a savjetuje je se uzeti i u slučaju želučane mučnine.

Soda bikarbona ili natrijev hidrogenkarbonat (NaHCO3) je kristalni bijeli prah koji je svoju funkciju pronašao u pekarstvu (nezaobilazan sastojak mnogih pekarskih proizvoda), ali i kozmetici, proizvodnji umjetnih mineralnih voda i pjenušavih pića, ali i proizvodnji tekstila, papira i keramike.

soda bikarbona

Koje je zdravstveno djelovanje sode bikarbone?

1. Liječenje žgaravice

Žgaravica je poznata kao refluks kiseline, neugodan gorući osjećaj, koji se diže od gornje regije želuca prema grlu i usnoj šupljini. Žgaravicu izaziva refluks kiseline iz želuca i jednjaka, cijevi koja povezuje želudac s ustima. Neki od čestih uzroka refluksa su prejedanje, stres i unos masne i jako začinjene hrane.

Soda bikarbona može pomoći u liječenju žgaravice neutralizacijom želučanih kiselina. Otopite čajnu žličicu sode bikarbone u čaši hladne vode i polako ispijte mješavinu.

2. Ispiranje usne šupljine

Ispiranje ustiju je postupak koji mnogi stomatolozi savjetuju kao dodatnu oralnu higijenu. Naime, tekućina za ispiranje može doprijeti do dijelova zubiju, desni i usne šupljine do kojih je nemoguće doseći četkicom za zube.

Mnogi upra o sodu bikarbonu koriste umjesto tekućine za ispiranje jer može osvježiti dah, a ima i antibakterijska i antimikrobska svojstva.

Recept je jednostavan: u pola čaše tople vode umiješajte pola čličice sode bikarbone i tekućinom progrgljajte usta, kao i bilo kojom drugom vodicom za usnu šupljinu.

3. Ublažavanje afti u ustima

Afte su maleni bolni ulceri koji se stvaraju u unutrašnjosti usne šupljine. Za razliku od afti koje nastaju od prehlade ili gripe, ove afte ne nastaju na usnicama i nisu zarazne. Studije su potvrdile da ispiranje usta sodom bikarbonom značajno pomaže u rješavanju afti u usnoj šupljini.

Recept je jednak kao navedeni u prethodnom poglavlju.

soba-bikarbona

4. Izbjeljivanje zubiju

Soda bikarbona je općeprihvaćeno i često korišteno sredstvo za izbjeljivanje zubiju. Niz je studija potvrdio da su paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu bolje za izbjeljivanje zubiju i skidanje plaka od onih bez sode.

Razlog tome vjerojatno jest to što soda ima blaga abrazivna svojstva što joj omogućava da razbije molekule koje se nakupljaju na zubima. Također, ima i antibakterijska i antimikrobska svojstva koja pomažu u borbi protiv štetnih bakterija.

5. Umjesto dezodoransa

Iznenadit će mnoge, ali ljudski znoj nema miris. Naime, znoj poprima miris kada u njega prodru bakterije koje nalazimo na pazusima. Ove bakterije pretvaraju znoj u kiseli otpadni proizvod koji ima neugodan miris.

Soda bikarbona eliminira smrad znoja tako što smanjuje kiselost znoja. Nanesite sodu na pazuhe i obratite pažnju na razliku u mirisu znoja.

6. Može poboljšati sportsku izvedbu

Soda bikarbona je poznat dodatak prehrani među sportašima. Naime, studije su pokazale da soda bikarbona može pomoći produljiti izvedu na najvišoj razini intenziteta, posebno tijekom treninga poput HIIT-a ili sprintova.

Kako stoji u zaključku studije koju su proveli Krustrup i suradnici „izvedba HIIT treninga poboljšana je u slučaju prethodnog unosa sode bikarbone kod utreniranih mladih muškaraca, s istodobnim povećanjem alkaloida krvi i vršne razine laktata u krvi, kao i smanjenog subjektivnog osjećaja napora“.

Tijekom treninga visokog intenziteta mišići počinju poroizvoditi mliječnu kiselinu, koja je odgovorna za osjećaj gorenja u mišićima. Osim toga, mliječna kiselina snižava pH unutar stanice, što ubrzava umor u mišićima. Soda bikarbona ima visok pH što može pomoći u odgađanju osjećaja umora, omogućujući vježbaču da se duže održi na najvišoj vježbačkoj razini.

Studija koju su proveli Egger i sur, potvrdila je da osobe koje su uzele sodu bikarbonu prije treninga prosječno 4,5 minuta dulje mogu trenirati na najvišem intenzitetu od onih koji su trenirali bez sode bikarbone.

soda bikarbona

7. Smanjuje svrbež kože

Kupka od sode bikarbone se preporučuje osobama koje pate od svrbeži kože. Ove kupke su posebno učinkovite u slučajevima uboda kukaca ili pčele.

Osim toga, soda bokarbona može pomoći ublažiti svrbež od sunčanih opekline. Dodatno, učinkovitija je kada se kombinira s drugim sastojcima kao što su kukuruzni škrob i zobeno brašno, ističu Han i Maibach.

Ukoliko se radi o specifičnim područjima, napravite pastu od sode bikarbone i par kapi vode pa je nanesite na oštećena područja.

8. Može pomoći u liječenju žuljeva

Žuljevi su tvrda zadebljanja kože prouzročena dugotrajnim trenjem ili pritiskom, a aktivnosti koje najčešće izazivaju žuljeve su hodanje, sportske aktivnosti ili fizički rad. Iako se ne radi o opasnim problemima s kožom, žuljevi više izazivaju neugodu i osjećaj boli pri pritisku.

Studija koju je proveo Braun-Falco potvrdila je da namakanje žuljeva sodom bikarbonom pomaže omekšati kožu na zadebljanom mjestu te smanjiti osjećaj boli i neugode.

9. Može usporiti napredak kroničnih bubrežnih bolesti

Osobe s kroničnim bolestima bubrega polako gube funkciju ovih organa. Funkcija bubrega je izbacivanje viška otpada i vode iz organizma, ali i održavanje ravnoteže minerala poput kalija, natrija i kalcija.

Niz je studija proučavao utjecaj sode bikarbone na bubrežne bolesti i potvrđen je njezin učinak na usporavanje napretka ove skupine bolesti. Studija koju su proveli de Brito-Ashurst i sur. provedena je nad 134 odrasle osobe s dijagnosticiranim kroničnim bolestima bubrega. Potvrđeno je da osobe koje su uzimale sodu bikarbonu kao dodatak prehrani imaju za 36% manji rizik od ubrzanog otkazivanja bubrega od osoba koje nisu uzele sodu bikarbonu.

soba-bikarbona

10. Može poboljšati liječenje određenih vrsta karcinoma

Nakon kardiovaskularnih bolesti, karcinom je drugi na ljestvici uzročnika smrti na svijetu. Ova vrsta bolesti najčešće se tretira kemoterapijom koja djeluje tako da usporava rast stanica karcinoma. Uobičajeno, stanice karcinoma je dijele i umnožavaju jako brzo.

Neke su studije proučavale utjecaj sode bikarbone na rast tumorskih tvorbi te su pokazale da soda bikarbona može pomoći klasičnoj kemoterapiji da bude učinkovitija. Naime, „soda bikarbona može tumorsko okruženje učiniti manje kiselim, što pozitivno utječe na liječenje kemoterapijom“, ističu Raghunand i Gillies.  

No, ove teze se zasad temelje samo na studijama provedenim na životinjama i staničnim studijama, pa su za potvrdu učinkovitosti potrebne studije na ljudima.

Kako je najbolje konzumirati sodu bikarbonu?

Jedan od najboljih načina uzimanja sode bikarbone je u kombinaciji s limunovim sokom. Recept je jednostavan, kako slijedi:

 • 1 žličica sode bikarbone
 • 250 ml vode
 • 1/2 limuna, ocijeđenog

Sve sastojke je potrebno dobro promiješati i popiti, najbolje ujutro, natašte.

Tko bi trebao izbjegavati sodu bikarbonu?

Prije početka redovne konzumacije sode bikarbone svakako bi bilo dobro savjetovati se s liječnikom, pogotovo ako se radi o trudnicama ili dojiljama te osobama koje redovito uzimaju neke lijekove. Osobe kojima se ne preporučuje uzimanje sode bikarbone su:

 • Osobe koje boluju od bolesti jetre
 • Osobe koje boluju od bolesti bubrega
 • Osobe s kardiovaskularnim bolestima
 • Osobe s povišenim krvnim tlakom
 • Osobe osjetljive na sodu bikarbonu
 • Djeca mlađa od 5 godina

Soda bikarbona u kućanstvu

Osim u prehrani, soda bikarbona se može koristiti i u kućanstvu:

 • Neutralizira neugodne mirise iz hladnjaka
 • Osvježava zrak u prostoriji
 • Pomaže izbijeliti rublje
 • Izvrsno sredstvo za čišćenje
 • Smanjuje smrad smeća
 • Uklanja tvrdokorne mrlje s tepiha
 • Pomaže ispolirati srebrninu
 • Smanjuje neugodan miris obuće

Soda bikarbona je jedno od sredstava koji imaju primjenu u stotinama svakodnevnih situacija, od onih vezanih sa zdravljem ljudi, do održavanja higijene ljudi i prostora u kojima živimo.

Dodatno, soda bikarbona je cjenovno vrlo prihvatljiva i lako dostupna pa savjetujemo da je uvijek imate u svojem domu jer je ona, moglo bi se reći, „prva pomoć“ u mnogim životnim situacijama.

soda bikarbona

Reference:

 1. Braun-Falco, M. Hereditary Palmoplantar Keratodermas. Journal of the German Society of Dermatology. Vol 7, Issue 11, Nov. 2009. 971-984.
 2. de Brito-Ashurst, I. et sur. Bicarbonate Supplementation Slows Progression of CKD and Improves Nutritional Status. Journal of the American Society of Nephrology. September 2009, 20 (9) 2075-2084.
 3. Egger, F. et sur. Effects of Sodium Bicarbonate on High-Intensity Endurance Performance in Cyclists: A Double-Blind, Randomized Cross-Over Trial. PLOS One. 2014.
 4. Han, A. Maibach, HI. Management of Acute Sunburn. American Journal of Clinical Dermatology. Feb 2004, Volume 5, Issue 1, pp 39–47.
 5. Kleber CJ, Moore MH, Nelson BJ. Laboratory assessment of tooth whitening by sodium bicarbonate dentifrices. The journal od clinical dentistry. 1998;9(3):72-5.
 6. Krustrup, P. et sur. Sodium bicarbonate intake improves high-intensity intermittent exercise performance in trained young men. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2015; 12: 25.
 7. Newbrun, E. The use of sodium bicarbonate in oral hygiene products and practice. Compendium of continuing education in dentistry. Supplement. 1997;18(21):S2-7; quiz S45.
 8. MacDonald, J. Canker sore remedies: baking soda. CMAJ. 2002 Apr 2; 166(7): 884.
 9. Raghunand, N. Gillies, RJ. pH and chemotherapy. Novartis Foundation symposium. 2001;240:199-211.
 10. Ramsey, ML. Wappes, JR. Soothing Your Summer Skin Problems. Journal. The Physician and Sports medicine. 2015 Jun; 26: 75-76.
 11. Troccaz, M. et sur. Mapping axillary microbiota responsible for body odours using a culture-independent approach. Microbiome. 2015; 3: 3.
 12. Žilinskas, J et sur. The effect of cleaning substances on the surface of denture base material. Medical Science Monitor. 2013; 19: 1142–1145.

Objavljeno 02.09.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!