Pinjol – proteinska bomba iz šišarke bora!
Prehrana

Pinjol – proteinska bomba iz šišarke bora!

Vrlo često recepti za zdrave salate, tjestenine, priloge sadrže i tajanstveni pinjol. Isto tako, nema kvalitetnog Pesta Genovesea bez ovog čudnovatog ploda. Što je zapravo pinjol?

Pinjol je jestiva sjemenka iz češera Pinon bora koji raste na Mediteranu, u sjevernoj Americi, Kanadi i oko Sibira. Njegova uporaba u prehrani već 10000 godina postoji na sjevernoameričkom poluotoku, dok se u Europi pinjol koristi zadnje 2000 godina. Visoku cijenu pinjol može zahvaliti svojoj teškoj dostupnosti. Naime, on raste unutar šišarke, koja se mora sušiti i puštati da se sama rastvori i zrno pinjola učini dostupnim. Usto, Pinon bor tek nakon 15 godina starosti počinje proizvoditi značajnije količine pinjola.

Kakva je nutritivna vrijednost pinjola?

Među orašastim plodovima, pinjol je kralj proteina. Naime, u 100 grama pinjola, pronaći ćete čak 31 gram proteina! Osim toga, sadrže i esencijalne masne kiseline, aminokiseline i antioksidanse što dodatno popravlja njihovu nutritivnu sliku.

Zbog visokog udjela masti, pinjol je energetski vrlo snažna namirnica: u porciji od 30 grama, dobit ćete 200 kcal. Uz navedeno, pinjol je bogat vitaminima i mineralima. Sadrži vitamine A, C, D, E, tiamin, riboflavin, niacin, a od minerala željezo, magnezij, fosfor, cink i selen.

Okusom pinjol najviše sliči na bademe, premda je aroma intenzivnija. Unutar tanke smećkaste opne nalazi se blijedožuti plod, nježne teksture i intenzivnog okusa.

Zdravstvene prednosti konzumacije pinjola

Zbog svoje kalorijske vrijednosti i visokog udjela proteina, pinjol je odličan odabir za međuobrok, posebno za osobe koje trebaju povećati kalorijski unos. U 100 grama pinjola nalazi se ogromnih 670 kalorija.

Visok energetski udio može se zahvaliti zdravim mastima, posebno mononezasićenim mastima (oleinskoj kiselini) koja pomaže u smanjivanju "lošeg" LDL kolesterola i povećavanju "dobrog" HDL kolesterola u krvi. Istraživanja pokazuju da mediteranska prehrana koja sadrži visoke količine nezasićenih masnih kiselina, vitamina i antioksidansa, pomaže u sprečavanju bolesti kardiovaskularnog sustava.

Pinjol sadrži pinolensku kiselinu, esencijalnu masnu kiselinu koja se smatra odgovornom za suzbijanje apetita i održavanje osjećaja sitosti. Istraživanje iz 2006. godine otkrilo je da pinolenska kiselina potiče lučenje dvaju hormona koji smanjuju želju za hranom: kolecistokinin (CCK) i GLP1 (glukagon peptid). CCK i GLP1 potiskuju apetit šaljući signale mozgu koji smanjuje želju za hranom.

Slično bademima, i pinjol je izvrstan izvor vitamina E: sadrži oko 9,33 mg na 100 grama. Vitamin E je snažan antioksidans topiv u mastima potreban organizmu za zaštitu stanične membrane od oksidativnog stresa. Kao antioksidans, ovaj vitamin pomaže tijelu u borbi protiv slobodnih radikala koji su odgovorni za nastanak niza bolesti.

Pinjol je izvrstan izvor i vitamina B kompleksa, među kojima su tiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), pantotenska kiselina (B5), piridoksin (B6) i folna kiselina (B9). Tiamin, riboflavin, i niacin zajedno sudjeluju u proizvodnji energije, dok piridoksin, i folna kiselina sudjeluju u pretvorbi homocisteina.

Vitamin B6 ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje: doprinosi normalnoj psihološkoj funkciji i funkciji imunološkog sustava, sintezi cisteina, metabolizmu homocisteina, proteina i glikogena te stvaranja energije i funkcioniranju živčanog sustava. Vitamin B6 doprinosi regulaciji hormonske aktivnosti te smanjenju umora i iscrpljenosti i stvaranju crvenih krvnih stanica

Kao namirnica koja ne sadrži gluten, pinjol je pogodan za pripremu bezglutenskih obroka, što je posebno zanimljivo osobama intolerantnim na gluten ili oboljelima od celijakije i drugih crijevnih bolesti.

Gdje se koristi pinjol?

Pinjol se baš kao i ostali orašasti plodovi, može jesti sirov ili lagano zapečen, te slan ili neslan, ovisno o ukusu i nutritivnim potrebama. Pinjol je namirnica koja se najčešće nalazi u receptima za zdrave salate, a neizostavan je sastojak Pesta Genovesea. Dodaje se kuhanom povrću i riži, ali i kao dodatak kod pripreme omleta, riba i mesnih jela, osobito divljači.

Salate s pinjolima su izvrstan međuobrok ili večera, no nemojte pretjerati s količinom pinjola koje stavljate. Evo jednog jednostavnog recepta za salatu s pinjolima i rajčicama.

Sastojci:

  • 30 grama pinjola
  • 4-5 cherry rajčica
  • 200 g miješane salate (rukola, matovilac, putarica, kristalka…)
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žlica aceta balsamica
  • Malo naribanog parmezana
  • Himalajska sol i papar po želji

Upute:

Salatu i cherry rajčice operite i usitnite na željenu veličinu. Dodajte u zdjelu, pospite pinjolima, prelijte začinima i po vrhu prospite malo parmezana. Uživajte u okusima i šarenilu boja ovog super zdravog obroka.

Pinjol se, zbog svoje cijene, vjerojatno neće naći na vašem meniju prečesto, ali pokušajte barem par puta mjesečno počastiti nepce ovim čarobnim plodovima.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Izbor koncentrata proteina x 3
    U prometu u SAD nalazi se nekoliko stotina raznih proteinskih koncentrata i preparata na bazi aminokiselina. U Europi i kod nas taj je broj nešto manji ali još uvijek dosta značajan. Osobito bodybuild...
  • Mlijeko i bodybuilding – idu li zajedno ? x 16
    Iako 90% voda, mlijeko od naših malih nogu ima važnu ulogu u životu.Prvo piće koje smo popili bilo je mlijeko, prva hrana od koje smo rasli bilo je – mlijeko. Sami počeci bodybuildinga vezani su uz ml...
  • O glikemijskom indeksu ovisi naše zdravlje? x 15
    Na policama trgovina zapadnoeuropskih zemalja sve je više prehrambenih proizvoda na čijim je deklaracijama naveden i glikemijski indeks, GI. Zašto je on važan ? Glikemijski indeks GI je mjera koja gov...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 24.08.2015
Piše:
Zorana Jagodić