9.10.2015. 7 savjeta kako ostati hidrirani cijeli dan
Martina Banić
Donosimo vam 7 savjeta kako da ostanete hidrirani, a pritom u tome uživate. Da bi neka radnja postala navika, bitno je da u njoj nalazimo zadovoljstvo. Ako niste ljubitelj obične vode zavirite u tekst koji slijedi te pronađite poneki trik koji će vam pomoći da usvajanje takve navike potraje što krać...
Um i tijelo
6.10.2015. Epigenetski obrat: Studija dokazala da pretilost nije nasljedna!
Zorana Jagodić
Epigenetski procesi povezuju okolišne faktore s našim genetskim kodom, te omogućavaju vanjskim utjecajima ostaviti biokemijski otisak na našem genomu („biochemical footprint“).
Um i tijelo
30.9.2015. Što je krioterapija (terapija ledom) i kada se koristi?
Zorana Jagodić
Cilj krioterapije je povećati stanični rast i reprodukciju (stanični metabolizam), produljiti životni vijek stanice, smanjiti upalne procese, smanjiti bolove i spazam i poboljšati krvotok.
Ozljede i bolesti
23.9.2015. Ozljeda prednjeg križnog ligamenta - mehanizmi nastanka, dijagnostika ozljede i terapija (video)
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Zglob koljena najveći je zglob u našem tijelu, a čine ga natkoljenična (bedrena kost ili lat.femur) i potkoljenična (goljenica ili lat. tibia) kost. Kosti su povezane s 4 ligamenta koji pojačavaju zglobnu čahuru, učvršćuju zglob sa strane i njen unutarnji dio. Između kosti nalazi se i hrskavična tvo...
Ozljede i bolesti
22.9.2015. Astma i sport - smiju li se osobe oboljele od astme baviti sportskim aktivnostima?
Mirjana Kolac, prof. kineziologije
Mnogi znanstvenici, pulmolozi i treneri već dugi niz godina pokušavaju naći odgovor na jedno od najvažnijih pitanja vezanih uz osobe oboljele od astme koje glasi: "Smiju li se osobe oboljele od astme baviti sportskim aktivnostima?".
Ozljede i bolesti
21.9.2015. Inverzna ili antigravitacijska terapija s ciljem smanjenja bolova u leđima
Zorana Jagodić
Inverznom ili antigravitacijskom terapijom se postiže potpuno dokidanje pritiska na kralješke i diskove pri čemu se pritisak među diskovima smanjuje na 0.
Ozljede i bolesti
18.9.2015. Kosti – kako ih ojačati i osigurati kvalitetniji život u budućnosti
Mirjana Kolac, prof. kineziologije
Danas je poznato da vježbanjem utječemo na zdravlje i gustoću kostiju. Najbolji primjer za to je podatak da u godinu dana u stanju imobiliziranosti dolazi do gubitka čak 40% koštane mase, dok je s druge strane ograničeno povećanje koštane mase s tjelovježbom svega nekoliko postotaka od inicijalne...
Um i tijelo
15.9.2015. Trkačka potkoljenica - razlozi nastanka, preventivne vježbe i rehabilitacija (video)
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Trkačku potkoljenicu karakterizira bol u donjoj trećini goljenice s njene unutarnje strane. Javlja se vrlo često kod sportova koji zahtijevaju mnogo trčanja. Atletičari su ovdje na najvećem udaru, te svaka peta ozljeda kod trkača je upravo trkačka potkoljenica.
Ozljede i bolesti
9.9.2015. Utjecaj stopala na kralježnicu: kako nepravilan hod uzrokuje bol u leđima
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Hod je naizgled jednostavan pokret. U prosjeku, osoba dnevno napravi 5 do 10 000 koraka. Preko stopala se odvija amortizacija i prenošenje težine tijela da bi se izveo drugi korak pa tako hodanje ima utjecaj na mehaniku cijelog tijela. Neadekvatan položaj stopala pri kontaktu s podlogom uzrokuje vel...
Ozljede i bolesti
27.8.2015. Mliječna kiselina: je li odgovorna za bol u mišićima i kako smanjiti njezino stvaranje
Ivan Lepčin, osobni trener
Najviša koncentracija laktata u krvi je cca 5 minuta po završetku fizičke aktivnosti. Koncentracije laktata se vraćaju na normalne vrijednosti unutar sat vremena od prestanka fizičke aktivnosti. Lagana aktivnost nakon treninga pomaže bržoj drenaži laktata.
Um i tijelo
25.8.2015. Voda - koliko je trebamo i što je dehidracija?
Zorana Jagodić
Čak 65-70% ljudskog tijela je voda i o ovoj tekućini ovisi naše normalno funkcioniranje, rad organa i čišćenje organizma od nakupljenih toksina.
Um i tijelo
24.8.2015. Rehabilitacija meniskusa: dijagnostika i kineziterapijske vježbe  (video)
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Sastav meniskusa je hrskavica i ima oblik slova „C“ kojemu je osnovna uloga stabilizacija koljena pri pokretu. Sljedeće vježbe su primjeri koji bi se mogli koristiti u rehabilitaciji medijalnog meniskusa.
Ozljede i bolesti