28.4.2016. Skraćeni mišić latissimus dorsi - kako testirati i vježbanjem popraviti stanje?
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Iako je latissimus mišić na leđima, njegovu funkcionalnost možemo očitati na prednjoj strani tijela. Ako pri uspravnom stajanju kosti na dnu prsnog koša vire prema van zajedno sa zdjelicom, velika je vjerojatnost da je m. latissimus dorsi skraćen.
Ozljede i bolesti
21.4.2016. Juvenilna kifoza – opis bolesti i kojim vježbama liječiti (video)
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Scheuermannova bolest se očituje u progresivnim promjenama u smislu deformacija kralježnice, a javlja se uglavnom u pubertetu ili adolescenciji, odnosno za vrijeme intenzivnog rasta kostiju i tkiva.
Ozljede i bolesti
2.4.2016. Koje su prednosti sportske masaže?
Zorana Jagodić
Sportska masaža je vrlo popularan način tretiranja mekanih tkiva nakon ozljeda, ali i kao strategija prevencije od ozljeda i opuštanja mišića nakon napornih treninga.
Um i tijelo
31.3.2016. Upoznajte „Bermudski trokut“ na vratu koji uzrokuje bol u ramenu i ruci!
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Skalenski mišići su vrlo komplicirani što se tiče njihovog djelovanja i izazivanja boli u mnogo različitih područja i često se ne otkriva da su oni zapravo izvor problema. U testovima koji slijede u nastavku provjerite imate li i vi problema sa skalenskim mišićima koji mogu biti uzrok boli u ramenim...
Ozljede i bolesti
22.3.2016. Bolovi u kuku: Imate li sindrom sraza i znate li kako ga liječiti? (video)
Goran Sajko, mr. kineziologije
Ako osjećate bol u prednjoj strani kuka i predjelu prepona, jedan od razloga može biti sindrom sraza u kuku, tzv. FAI (femoral acetabular impingement).
Ozljede i bolesti
8.3.2016. Nerve flossing - tehnike opuštanja živaca i povećanja mobilnosti
Zorana Jagodić
Nerve flossing su tehnike fizičke terapije koje koristi specifične vježbe kojima se popravlja mobilnost različitih dijelova ljudskog živčanog sustava.
Um i tijelo
28.2.2016. Sportska aktivnost i hipertenzija
Mirjana Kolac, prof. kineziologije
Visoki krvni tlak najčešća je kronična bolest današnjice kako u svijetu, tako i u nas. Ranije je to bio problem u visoko razvijenim zemljama, a u posljednjem desetljeću počeo se širiti i na zemlje u siromašnijim dijelovima svijeta.
Ozljede i bolesti
25.2.2016. Kinesio taping: opis metode i učinci na ozljedu i prevenciju
Zorana Jagodić
Kinesio taping je metoda rehabilitacije osmišljena da bi olakšala i ubrzala tjelesne procese zacjeljivanja ozljeda dajući podršku i stabilnost mišićima.
Ozljede i bolesti
9.2.2016. Meditacija za početnike - kako početi i što je sve bitno za znati
Zorana Jagodić
Meditacija je oblik duhovnog vježbanja u kojoj osoba koja meditira svoju pozornost sustavno i planirano usmjerava prema određenom sadržaju.
Um i tijelo
6.2.2016. Najčešće bolesti štitnjače - koji su uzroci i kako se boriti s njima?
Iva Pranjić
U ovom tekstu vam donosimo najčešće bolesti štitnjače, uzroke i savjete što napraviti i kome se obratiti ukoliko dođe do ovakvih bolesti. Rak štitnjače dosta je rijetka vrsta karcinoma, ali je prvi što se tiče porasta broja oboljelih.
Ozljede i bolesti
27.1.2016. Bolesti kože - simptomi i liječenje
Zorana Jagodić
Koža je najveći ljudski organ s nizom funkcija među kojima su pohrana energije, održavanje tjelesne temperature, do zaštite tijela od infekcija te od prekomjernog gubitka tekućine.
Ozljede i bolesti
18.1.2016. Zdrava kralježnica: vježbe za kralježnicu od jutra do večeri (video)
Lana Novota, mag.cin. kineziologije
Zdrava kralježnica je jedan od prioriteta za normalno funkcioniranje u svakodnevnom životu zbog čega joj treba posvećivati brigu i pažnju.
Um i tijelo