12.8.2014. Cimet - slatki čuvar našeg zdravlja
Iva Pranjić
Kad kažemo „cimet“, većini ljudi „zamiriši“ na slasne kolače naših baka – štrudle od jabuka ili pite s cimetom; tople zimske napitke od mlijeka i meda, ali i ukusne blagdanske keksiće, koji bi bili neprepoznatljivi bez ovog začina! Jeste li razmišljali o cimetu kao lijeku i boosteru vašeg imuniteta?...
Nutricionizam
5.8.2014. Lucuma - 100% prirodna alternativa za šećer!
Iva Pranjić
Zeleni okrugli plodovi veliki 4-8 centimetara, u sebi sadrže meso boje i konzistencije tvrdo kuhanog žumanjka, a okus mu je sličan batatu i sirupu od javora. Kod nas i u drugim krajevima svijeta, može se nabaviti u prahu i odličan je zaslađivač jer ima niski glikemijski indeks, stoga neće uzrokovati...
Nutricionizam
25.7.2014. Pšenična trava - prava riznica zdravlja!
Iva Pranjić
Pšenična trava bogata je vitaminima A i C, čak je jedan od najbogatijih izvora istih, a sadrži i veće količine vitamina E, F, K , B i B17 ili leatrile, ali i druge enzime kao što su proteazi koji olakšavaju probavu bjelančevina poput citokromia.
Nutricionizam
12.7.2014. Spirulina – alga koja je najbogatiji izvor prirodnih supstanci za ljudsko zdravlje!
Iva Pranjić
Zahvaljujući sastavu, mnogi u njoj vide „najisplativiju, najhranjiviju i najcjelovitiju hranu na planetu“ – jer sadrži proteinski kompleks koji je 95% iskoristiv u ljudskom organizmu, sve esencijalne aminokiseline u pravilnom omjeru (omega 3 i omega 6), vitamine B kompleksa- tiamin, riboflavin, nik...
Nutricionizam
1.7.2014. Bobičasto voće čuva zdravlje i liniju!
A.V.
Godišnje doba koje obiluje bobičastim voćem je ljeto, kada ono na ljetnom suncu dozrije. Bobičasto voće svojim sočnim, mekanim i ukusnim plodovima daje raznovrstan izvor prirodnih vitamina, minerala i enzima. Borovnice, maline, kupine, šumske jagode, ribiz (crveni, žuti i crni) te brusnice rastu ...
Nutricionizam
19.6.2014. Aronija - antioksidans broj 1 i pravi "booster" za imunitet!
Iva Pranjić
Treba li vam hitno „booster“ za imunitet, a ne možete se odlučiti u poplavi suplemenata koji se pojavljuju na tržištu ili samo želite u vašu prehranu unijeti namirnicu koja će staviti točku na i, pravo je vrijeme za aroniju, zimzelenu biljku iz porodice ruža (Rosacea) koja raste u gorskim i hladnim ...
Nutricionizam
15.5.2014. Kako najbolje iskoristiti inzulin u svoju korist
Ivan Lepčin, osobni trener
Velika većina ljudi jednostavno ne razumije kako inzulin djeluje. Znaju izdeklamirati naučenu frazu da je inzulin hormon izgradnje i skladištenja i tu otprilike priča staje. Osnovnu funkciju inzulina smo već obradili u jednom od prijašnjih članaka no idemo s pričom dalje.
Nutricionizam
3.5.2014. Prehrambena vlakna - vrste, utjecaj na zdravlje i preporuka unosa
Katarina Vukelić, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Prehrambena vlakna su ugljikohidrati prisutni u biljkama koja se ne probavljaju u probavnom sustavu. Većina vlakana je građena od monosaharida, a razlikuju se po vrsti prisutnih monosaharida i vezama kojima su povezani.
Nutricionizam
17.4.2014. Mršavite lako uz šparoge
Marina Soldo, viši trener fitnessa i Progressive Pilates® Instruktor
Uz mnoštvo pozitivnih učinaka na zdravlje organizma, šparoga ima malu energetsku a veliku nutritivnu vrijednost, što je čini idealnom namirnicom za skidanje suvišnih kilograma. U tekstu slijedi nekoliko ideja kako uklopiti šparoge u svakodnevni proljetni jelovnik.
Nutricionizam
28.3.2014. Ugljikohidrati - koje odabrati, koliko i kada tempirati unos
Katarina Vukelić, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Ugljikohidrati su primarni izvor energije u tijelu i u bilo kojoj fazi trošenja energije, bilo putem vježbanja ili gladovanjem, ugljikohidrati su prvi na udaru. Njihovim unosom osiguravamo energiju za rast mišića, ali i energiju potrebnu mozgu i ostalim organima za rad.
Nutricionizam
14.3.2014. Psyllium - niskokalorične ljuskice prepune vlakana, idealne za pripremu zdravih jela
Katarina Vukelić, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Kad govorimo o pravilnoj i zdravoj prehrani pričamo o kvalitetnim namirnicama koje su nutritivno bogate i imaju povoljan utjecaj na organizam. Kad smo na dijeti, uza sve to, želimo da nas namirnice dovoljno zasite i malo utaže osjećaj gladi. U potrazi za takvim namirnicama danas predstavljam psylliu...
Nutricionizam
13.2.2014. Zdrave namirnice kao afrodizijaci
Marina Soldo, viši trener fitnessa i Progressive Pilates® Instruktor
Od davnina postoji interes za namirnicama koje jačaju libido, a nazvane su afrodizijacima po Afroditi - grčkoj božici ljepote i tjelesne ljubavi. Poznato je da je zdravlje organizma usko povezano sa spolnom željom i moći, stoga su zdrave namirnice kojima se ujedno pripisuju afrodizijačka svojstva id...
Nutricionizam