23.4.2016. Tablica prehrambenih vrijednosti najpoznatijih orašastih plodova
Zorana Jagodić
U tablici pronađite energetsku vrijednost i nutritivne informacije (udio ugljikohidrata, bjelančevina i masti) o orašastim plodovima dostupnima na našem tržištu. Količine se odnose na 100 grama proizvoda.
Nutricionizam
22.4.2016. Istražili smo: 10 najmanje kaloričnih obroka u najpoznatijim fast food restoranima
Zorana Jagodić
Donosimo vam popis najboljih odabira obroka u tri najpoznatija fast food lanca restorana, McDonaldsu, Burger Kingu i KFC-u.
Nutricionizam
19.4.2016. Tablica prehrambenih vrijednosti najpoznatijeg voća
Zorana Jagodić
U tablici pronađite energetsku vrijednost i nutritivne informacije (udio ugljikohidrata, bjelančevina i masti) o voću dostupnom na našem tržištu.
Nutricionizam
13.4.2016. 100 namirnica s najviše proteina
Zorana Jagodić
Proteini su esencijalni nutrijenti odgovorni za niz tjelesnih funkcija u ljudskom organizmu, uključujući izgradnju tkiva, stanica i mišića. Donosimo vam tablicu u kojoj smo nabrojali 100 namirnica koje imaju najviši udio proteina u 100 grama.
Nutricionizam
8.4.2016. Alfa alfa klice - koja je njihova nutritivna vrijednost i 3 primjera pripreme
Martina Banić
Alfa alfa klice uz mnoštvo vitamina i minerala sadrže i proteine, vlakna i klorofil, alkaliziraju i potiču samu apsorpciju proteina.
Nutricionizam
29.3.2016. Usporedba paleo i ketogene prehrane
Nenad Bratković, magistar nutricionizma
Iako su ova oba prehrambena koncepta „masna“ i niskougljikohidratna, čini se da zbunjuju mnoge, onemogućavajući potpuno razaznavanje razlika među njima. Stoga, pokušajmo napraviti usporedbu između ova dva prehrambena koncepta.
Nutricionizam
25.3.2016. Što se događa kada ne jedete nakon tjelesne aktivnosti?
Zorana Jagodić
Glavna funkcija obroka nakon treninga je obnova potrošenih zaliha glikogena te omogućavanje oporavka i regeneracije mišićnog tkiva oštećenog tijekom aktivnosti.
Nutricionizam
24.3.2016. Koštice marelice – otrov ili lijek?
Zorana Jagodić
Svojim sastavom sjemenke marelice obiluju vitaminom B17 (leatril ili amigdalin) koji je jedan od najkontroverznijih vitamina o čijim učincima se lome koplja među znanstvenicima, nutricionistima i farmaceutskom industrijom.
Nutricionizam
18.3.2016. Sve pozitivne strane integralnih žitarica
Iva Pranjić
Trend povratka integralnim žitaricama nije toliko loš, makar bio samo trend. Osim što čuvaju naše zdravlje, cjelovite žitarice održavaju dobru liniju, ubrzavaju metabolizam i rad crijeva, a samim time olakšavaju probavu. Upravo se u ljusci žitarice nalazi najviše vlakana, minerala i vitamina od živo...
Nutricionizam
16.3.2016. 5 "zdravih" navika koje to uopće nisu!
Zorana Jagodić
U sveopćoj "panici" zdrave hrane, zdravih napitaka, zdravih životnih stilova i drugih ljudskih aktivnosti i interesa koji dobivaju predznak "zdravi", postoji niz "zdravih navika", koje to zapravo nisu i koje je, dugoročno, bolje izbjegavati jer mogu ugroziti zdravlje i opće stanje organizma.
Nutricionizam
13.3.2016. Đumbir i mršavljenje - ubrzava metabolizam i pomaže topljenju masnog tkiva
Zorana Jagodić
Jedan od značajnih učinaka đumbira jest onaj na topljenje masnog tkiva i mršavljenje pa je ekstrakt đumbira često i jedan od sastojaka dodataka prehrani za mršavljenje.
Nutricionizam
11.3.2016. Zašto treba izbjegavati biljna ulja?
Zorana Jagodić
Pod biljnim uljima koje treba izbjegavati podrazumijevaju se suncokretovo ulje, sojino ulje, kanolino ulje, kukuruzno ulje i sl.
Nutricionizam