2.10.2015. Što je glikemijski indeks i zašto je važan?
Zorana Jagodić
Glikemijski indeks (GI) je mjera kako namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks se iskazuje 1-100. Namirnice s visokim GI su one koje se brzo probavljaju i apsorbiraju, a rezultat je značajan rast razine šećera u krvi.
Nutricionizam
28.9.2015. Gluten ili gluten-free: Pročitajte mitove o glutenu!
Zorana Jagodić
U posljednjim godinama gluten je (uz laktozu) postao "neprijatelj no.1" u mnogim prehrambenim krugovima, iako realno za to nema opravdanja.
Nutricionizam
24.9.2015. Bundeva – jesenska kraljica vitkosti i zdravlja
Zorana Jagodić
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
Nutricionizam
21.9.2015. Stevia - prirodan proizvod ili ne?
Zorana Jagodić
O proizvodima na bazi stevije se uvelike raspravljalo u kontekstu zdravlja i sigurnosti, a u zadnjih 20 godina američki i europski mediji su ovoj temi posvetili značajnu pozornost.
Nutricionizam
14.9.2015. Zašto biste češće trebali jesti kelj?
Zorana Jagodić
Kelj je istovremeno, energetski vrlo prihvatljiv za sve koji paze na unos kalorija, a nutritivno bogat različitim vitaminima, mineralima i fitokemikalijama.
Nutricionizam
11.9.2015. Gladni u supermarketu: što kupiti za zdravi obrok ili međuobrok?
Martina Banić
Donosimo vam listu od 8 ukusnih i zdravih namirnica ili kombinacija namirnica koje će vam skratiti vrijeme u supermarketu umanjujući rizik da pregladnite i kupite nešto što se ne uklapa u zdravi plan kojeg provodite.
Nutricionizam
5.9.2015. Kako fermentirana hrana pomaže zdravlju?
Zorana Jagodić
Fermentacija je spori proces dekompozicije (razgradnje) pojedinih komponenti (najčešće ugljikohidrata), pod utjecajem karakteristične mikroflore, uz produkciju sastojaka kao što su octena kiselina, mliječna kiselina, alkohol i dr.
Nutricionizam
24.8.2015. Pinjol – proteinska bomba iz šišarke bora!
Zorana Jagodić
Među orašastim plodovima, pinjol je kralj proteina. Naime, u 100 grama pinjola, pronaći ćete čak 31 gram proteina!
Nutricionizam
19.8.2015. Niacin – snižava stres i kolesterol te pomaže u stvaranju energije iz ugljikohidrata
Zorana Jagodić
Niacin (B3) je vitamin B skupine topiv u vodi koji pomaže u sintezi spolnih hormona i hormona stresa, a učinkovit je i u poboljšavanju cirkulacije i smanjenju razine kolesterola.
Nutricionizam
5.8.2015. 10 zdravih namirnica koje vam mogu uništiti trening
Zorana Jagodić
Poznato je da je, uz pravilan odabir namirnica, bitno i pravilno tempiranje njihovog unosa kako bi tijelo iskoristilo njihovu vrijednost na najbolji način. Pogledajte 10 namirnica koje vam mogu uništiti trening i zašto je tome tako.
Nutricionizam
29.7.2015. Različite vrste tjestenine - predstavljamo nove okuse i bolje nutritivne vrijednosti
Zorana Jagodić
Na tržištu je dostupan velik broj tjestenina različitog sastava: od tjestenina od drugih vrsta žitarica poput pira, kukuruza, heljde, prosa do rižinih rezanaca, rezanaca od glukomanana.
Nutricionizam
28.7.2015. Muškatni oraščić - od začina do psihoaktivne supstance
Zorana Jagodić
Muškatni oraščić se kao začin koristi u našim krajevima u pripremi kompota, nabujaka, raznih slastica, ali i mesnih jela. Preporučuje se dodavati ga na kraju pripreme jela, jer ga termička obrada oslabljuje, i kvalitetom i intenzitetom okusa.
Nutricionizam