23.4.2015. 20 namirnica najbogatijih vlaknima
Zorana Jagodić
Jasno je, vlakna su važna u prehrani, zbog niza funkcija koje imaju. Dijetalna ili prehrambena vlakna spadaju u grupu složenih ugljikohidrata ili polisaharida, a dijelimo ih prema topivosti na topiva i netopiva. Najbolji izvori topivih vlakana su voće (citrusi, jabuke), zob, ječam i mahunarke dok se...
Nutricionizam
21.4.2015. Intolerancija na hranu - uzroci i liječenje
Zorana Jagodić
U posljednjih nekoliko godina jedan je zdravstveni pojam dobio značajan interes javnosti, a mnogi ga danas koriste bez poznavanja značenja ili razlikovanja sa drugim varijantama reakcija na hranu. To je intolerancija na hranu.
Nutricionizam
30.3.2015. Himalajska sol – bijelo zlato za vaše zdravlje
Zorana Jagodić
Sol je kemijski spoj neophodan za normalno funkcioniranje ljudskog organizma zbog niza funkcija u kojima sudjeluje. Iako mnogi izbjegavaju soljenje hrane, nedostatak soli u organizmu je vrlo opasan i, može negativno utjecati na zdravlje.
Nutricionizam
9.3.2015. Proljeće na tanjuru: Šarenilo svježeg voća i povrća za zdravlje
Zorana Jagodić
Zaredalo nam se nekoliko sunčanih dana pa smo svi odmah u mislima u proljeću. Kako svako godišnje doba ima svoje preporučene prehrambene namirnice, omjere nutrijenata i najbolje kombinacije, tako i proljeće zahtijeva prilagodbe na meniju.
Nutricionizam
24.2.2015. 16 razloga zašto započeti dan toplom limunadom
Zorana Jagodić
Kojeg voća se prvog sjetite kad pomislite na vitamin C? Sigurno je većina od vas pomislila na - limun. Ostatak je odabrao slađu varijantu, naranču. I upravo je limun voće koje će vam se prvo naći pri ruci kad osjetite prehladu, gripu i druge poteškoće s sinusima i dišnim putevima. Što učiniti s limu...
Nutricionizam
23.2.2015. Matična mliječ - kraljica pčelinjih proizvoda!
Zorana Jagodić
U orijentalnim kuhinjama matična mliječ je prisutna već tisućama godina zbog svojih iznimnih zdravstvenih i prehrambenih vrijednosti. Naime, matičnu mliječ se od davnina koristi kao jedinstveni prirodni izvor za očuvanje mladosti, energije i dugovječnosti.
Nutricionizam
19.2.2015. Crveno meso? - Da!
Zorana Jagodić
Crveno meso je jedna od namirnica oko koje se često lome koplja. Jedni će isticati da je crveno meso obavezna namirnica svakoga tko pazi na visok unos proteina i aminokiselina, dok će ga drugi izbjegavati zbog visokog udjela masti. Tko je zapravo u pravu?
Nutricionizam
5.1.2015. 8 superkombinacija pojedinih obroka za podizanje energije i imuniteta
Iva Pranjić
Ukoliko vam je pravilna prehrana iznimno bitna, vjerojatno si za posao pripremate obrok kod kuće, a možda je i glavni obrok u vašem danu onaj večernji. U svakom slučaju, postoji način kako da uobičajeni obrok učinite zanimljivijim, a prije svega zdravijim. Za tim modelom smo se i mi poveli pa vam p...
Nutricionizam
18.11.2014. Antioksidansi: što su, koja je njihova funkcija  i gdje ih sve možemo pronaći
Zorana Jagodić
Rijetko se koji naziv vezan uz prehranu i zdravlje u posljednjih nekoliko godina tako često spominje kao – antioksidansi. Od popularnih magazina, do stručne literature – antioksidansi se ističu kao iznimno važne tvari s nizom pozitivnih učinaka na naše zdravlje. No, znate li što su zapravo antioksid...
Nutricionizam
7.11.2014. Selen - jedan od najjačih antioksidanata u prirodi
Mirjana Kolac, prof. kineziologije
Selen (Se) je esencijalni mineral koji se u organizmu nalazi u tragovima, ali je neophodan za život i normalno funkcioniranje organizma. Medicinski gledano, mikroelementi (ili elementi u tragovima) su tvari koje su tijelu potrebne u iznimno malim količinama, manje od 50 mg na dan. Manjak tih elemen...
Nutricionizam
12.8.2014. Cimet - slatki čuvar našeg zdravlja
Iva Pranjić
Kad kažemo „cimet“, većini ljudi „zamiriši“ na slasne kolače naših baka – štrudle od jabuka ili pite s cimetom; tople zimske napitke od mlijeka i meda, ali i ukusne blagdanske keksiće, koji bi bili neprepoznatljivi bez ovog začina! Jeste li razmišljali o cimetu kao lijeku i boosteru vašeg imuniteta?...
Nutricionizam
5.8.2014. Lucuma - 100% prirodna alternativa za šećer!
Iva Pranjić
Zeleni okrugli plodovi veliki 4-8 centimetara, u sebi sadrže meso boje i konzistencije tvrdo kuhanog žumanjka, a okus mu je sličan batatu i sirupu od javora. Kod nas i u drugim krajevima svijeta, može se nabaviti u prahu i odličan je zaslađivač jer ima niski glikemijski indeks, stoga neće uzrokovati...
Nutricionizam