24.11.2015. Curry - mješavina začina koja čuva srce i kosti, štiti od infekcija i Alzheimerove bolesti
Zorana Jagodić
Curry je jedan od začina koji dobiva sve važnije mjesto na našim jelovnicima. Posebno često ga se koristi u obrocima koji imaju azijske korijene, budući da ovaj začin i vuče porijeklo iz toga dijela svijeta. U Europi je svoju popularnost počeo stjecati tek u 20. stoljeću, a kod nas tek posljednjih d...
Nutricionizam
21.11.2015. Unos proteina: koliko proteina biste trebali konzumirati i što istraživanja zbilja pokazuju?
Ivana Ajduković
Ukupna mišićna masa i snaga može koristiti sportašima na mnogo načina ovisno o njihovom specifičnom sportu, položaju i potrebama. Stoga je sportašima važno utvrditi koji je optimalan unos proteina da bi podržali te potrebe.
Nutricionizam
18.11.2015. Večera - smijemo li jesti kasno navečer i kako bi zdrava večera trebala izgledati
Iva Pranjić
Postoji nekoliko uvriježenih mišljenja koliko vremena prije odlaska na počinak je najbolje večerati, jedno od njih je dva do tri sata prije spavanja. Također bitno je da večera bude dovoljna kako ne bismo osjetili glad kada napokon legnemo u krevet; dakle, nikako se ne odričite večere u svrhu mršavl...
Nutricionizam
15.11.2015. Najzdraviji začin na svijetu: Kurkuma loše masti pretvara u dobre i pomaže u mršavljenju
Zorana Jagodić
Kurkumin, zlatna komponenta koju sadrži kurkuma, pretvara kompoziciju masnih stanica u ljudskom tijelu iz bijelih (loših) u smeđe (dobre) koje su lako topive.
Nutricionizam
12.11.2015. Vitamin C - Kako djeluje i koliko čega treba pojesti da unesemo dnevne potrebe?
Marija Andrijašević, dipl. ing nutricionizma i apsolventica KIF-a
Vitamin C je jedan od najjačih antioksidansa među vitaminima. Donosimo vam tablicu koliko vitamina C nalazimo u pojedinom voću i povrću na količini od 100 g te koliko kojeg voća i povrća treba pojesti da bi se zadovoljile dnevne potrebe za ovim vitaminom.
Nutricionizam
10.11.2015. 10 najzasitnijih namirnica: Odgađaju osjećaj gladi i pomažu u smanjenom unosu kalorija
Zorana Jagodić
Ako ste na dijeti, uvijek je bolje odabirati one namirnice koje duže zadržavaju osjećaj sitosti te nam se želja za sljedećim obrokom javlja nakon više vremena.
Nutricionizam
25.10.2015. Sezona čajeva: 7 najpoznatijih čajeva i njihovo djelovanje
Martina Banić
Čaj je već stoljećima jedno od najzdravijih i najomiljenijih napitaka diljem svijeta, u nekim od zemalja i dio tradicije.
Nutricionizam
14.10.2015. Vitamin B12 - Osjećajte se snažnije, zdravije i energičnije
Zorana Jagodić
Vitamin B12 je vitamin topiv u vodi i smatra se jednim od najbitnijih mikronutrijenata koje dobivamo iz namirnica životinjskog porijekla.
Nutricionizam
2.10.2015. Što je glikemijski indeks i zašto je važan?
Zorana Jagodić
Glikemijski indeks (GI) je mjera kako namirnice koje sadrže ugljikohidrate utječu na razinu šećera u krvi. Glikemijski indeks se iskazuje 1-100. Namirnice s visokim GI su one koje se brzo probavljaju i apsorbiraju, a rezultat je značajan rast razine šećera u krvi.
Nutricionizam
28.9.2015. Gluten ili gluten-free: Pročitajte mitove o glutenu!
Zorana Jagodić
U posljednjim godinama gluten je (uz laktozu) postao "neprijatelj no.1" u mnogim prehrambenim krugovima, iako realno za to nema opravdanja.
Nutricionizam
24.9.2015. Bundeva – jesenska kraljica vitkosti i zdravlja
Zorana Jagodić
Meso bundeve bogato je antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenim biljkama, brane organizam od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšavaju zdravlje kože i smanjuju učinke starenja.
Nutricionizam
21.9.2015. Stevia - prirodan proizvod ili ne?
Zorana Jagodić
O proizvodima na bazi stevije se uvelike raspravljalo u kontekstu zdravlja i sigurnosti, a u zadnjih 20 godina američki i europski mediji su ovoj temi posvetili značajnu pozornost.
Nutricionizam