20.7.2017. 4 najvažnija dodatka prehrani za poslije treninga
Zorana Jagodić
Treneri i nutricionisti biraju ova 4 suplementa kao nezaobilazna nakon treninga kako bi se spriječili negativni utjecaji treninga na mišićno tkivo.
Dodaci prehrani
18.7.2017. Studija: Ispijanje kave smanjuje rizik od smrti od bilo kojeg uzroka!
Zorana Jagodić
Međunarodna agencija za istraživanje karcinoma (IARC) i Londonski kraljevski koledž proveli su opsežnu studiju u kojoj je sudjelovalo preko pola milijuna ljudi iz preko 10 europskih zemalja, a u kojoj se proučavao utjecaj ispijanja kave na rizik od smrtnosti.
Nutricionizam
16.7.2017. Savršeno osvježenje: Hladna ljetna juha od jagoda
Nikolina Dianežević
U video receptu donosimo vam kako pripremiti hladnu ljetnu juhu od jagoda.
Recepti
15.7.2017. Luk, češnjak i poriluk: koje su zdravstvene prednosti konzumacije ovog povrća?
Zorana Jagodić
Luk, češnjak i poriluk spadaju u istu porodicu biljaka (Allium), a sadrže i niz istih sastojaka prema kojima ih se svrstava u biljke s izrazito pozitivnim utjecajem na zdravlje ljudi.
Nutricionizam
12.7.2017. Biciklom na more – primjer jelovnika za pravilnu pripremu za put
Katarina Zupančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Odlazak na more bicom uključuje vožnju od oko 200 km u jednom smjeru. Treninzi su jedan dio pripreme, organizacija drugi, a treći dio uključuje naravno prehranu i pripremu tijela na specifičnu vrstu napora koji slijedi.
Dijete i jelovnici
10.7.2017. Neuronutricionizam: kako hranom kontrolirati psiho-fizičko zdravlje?
Zorana Jagodić
Recentne studije o nutritivnim mehanizmima i njihovom utjecaju na mozak pokazuju da su ovi mehanizmi uključeni u svaki segment neurološkog funkcioniranja, uključujući varijacije u neurogenezi, neurotrofnim faktorima, živčanim putanjama i neuroplastičnosti.
Nutricionizam
7.7.2017. Chia savršenstvo: Tri ideje za pripremu vrhunskih chia pudinga!
Nikolina Dianežević
Chia sjemenke su definitivno jedna od najpoznatijih namirnica iz kategorije superhrana, a to su zaslužile svojim iznimnim nutritivnim sastavom i jednostavnom pripremom.
Recepti
5.7.2017. Odgovor na hajku: Hrvatski nutricionisti jednoglasni - Kokosovo ulje ne treba izbjegavati!
Zorana Jagodić
Posljednjih tjedana jedna je vrlo popularna namirnica ponovo dospjela u žižu interesa, ali ovaj put nakon objavljene preporuke da je – treba izbjegavati! Radi se o kokosovom ulju.
Nutricionizam
2.7.2017. Anti-aging prehrana: Kako hranom postići dugovječnost?
Katarina Župančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Restrikcijom kalorijskog unosa, ali s paralelnim održavanjem visokog unosa hranjivih tvari (da bi se izbjegla malnutricija) se pokazala kao efektivna metoda u prevenciji bolesti povezanih sa starenjem.
Nutricionizam
30.6.2017. 10 najvećih grešaka koje činite tijekom dijete!
Ivan Lepčin, osobni trener
Uzmemo li u obzir ljudsku prirodu, tj. sklonost ljudi da si pokušaju stvari učiniti lakšima/podnošljivijima, ne čudi što konstantno nailazimo na one koji su ispali iz tračnica. U nastavku pogledajte nekoliko tipičnih grešaka u prehrani koje se viđaju na svakodnevnoj bazi.
Dijete i jelovnici
28.6.2017. Fantazija okusa: Heljdine palačinke s dimljenim lososom
Nikolina Dianežević
Nakon što smo nedavno objavili naš prvi video recept za čašice s jagodama i sirom, danas je na red došla jedna slana poslastica u kojoj ćete uživati.
Recepti
24.6.2017. Problem miješanja masti i ugljikohidrata u istom obroku – mit ili istina
Katarina Zupančič, dipl.ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
Često se preporuča izbjegavanje obroka koji sadrže masti i ugljikohidrate. Kombiniranje masti s bjelančevinama je ok, isto tako i ugljikohidrata s bjelančevinama.
Nutricionizam